Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Ненков: Конституционният съд се поддаде на натиск

Експерти: В обсъждането на Истанбулската конвенция имаше манипулация

Нели Петрова: Неразбирането в България е тревожно

Снимка: БГНЕС

Отзвук от препоръките на ООН за преразглеждане на отношението към Истанбулската конвенция, след като докладчикът на ООН Дубравка Симонович призова страната ни да се намери правилно тълкуване на понятието "джендър".

"Масивната кампания срещу ратификацията на Истанбулската конвенция доведе до това 75 членове на Парламента да изискат от Конституционния съд да реши дали Истанбулската конвенция е съвместима с българската Конституция. Съдът обяви Истанбулската конвенция за несъвместима с Конституцията. В тълкуването на българския Конституционен съд не се взима предвид Конвенцията за правата на жените. Има текстове в Конвенцията на ООН за преустановяване на насилието на жените, които са много подобни с Истанбулската конвенция", посочи Дубравка Симонович по време на посещението си у нас.

Какво не разбрахме в България за Истанбулската конвенция

Бях огорчен от отношението към този много сериозен проблем, коментира в предаването "Хоризонт до обед" бившият конституционен съдия Румен Ненков. 

"Хората започнаха, просто не разбираха за какво става дума, станаха жертва на една чудовищна манипулация. В края на краищата единственото съображение на мнозинството в Конституционния съд беше, че конвенцията едва ли не налагала да се легитимират еднополовите бракове нещо, което беше абсолютно невярно." 

Ненков дава пример с това, че "католическа Италия, католическа Полша ратифицира конвенцията, православна Гърция също ратифицира конвенцията, Северна Македония, Турция, ислямска Турция също ратифицира конвенцията и там изобщо не се поставя въпросът за легитимиране на еднополовите бракове". 

Бившият конституционен съдия открива манипулация и във факта, наричаме конвенцията Истанбулска. "Тя е конвенция за борба срещу насилието, срещу насилието срещу жени и домашното насилие. Тя не защитава никакви хомосексуални отношения, нито стимулира към такива", допълни Румен Ненков.

Анекс за еднополовите бракове

"Ако - тъй като има едно единствено съображение в мотивите на мнозинството, свързано с легитимирането на хомосексуалните бракове, ако някак страните членки по конвенцията сключат някакъв анекс към нея, в който кажат, че тя по никакъв начин не задължава държавите да легитимират хомосексуалните бракове, то може би тогава ще има нов момент, при който ще отпадне всякакво основание България да се присъедини към конвенцията", смята Ненков. 

Конституционният съд беше подложен на натиск и се поддаде на този натиск, твърди Румен Ненков. 

"С едно огромно закъснение от четири месеца получихме становище от един известен професор по право. Само че това становище го получихме, след като беше описано проекторешението, което означава, че то е било представено на докладчика, без да бъде представено на съдиите, а съдиите го получиха със закъснение. Ето един повод да не вярвам в пълната безпристрастност на съдиите."

Грамотната позиция била маргинализирана

"Цялото изопачаване, което се случи, беше наистина манипулация на хората, които не се интересуват или не знаят, и имат големи страхове. И виждате, че тази манипулация продължава", отчита и проф. Нели Петрова от Института за социални дейности и практики.

"В този смисъл дебатът с разумни доводи трябва да продължи непрекъснато, за да може да разберат хората и да се намалят техните страхове. Аз също бях изключително разочарована от становището на Конституционния съд, защото, ако той ще се поддава на натиск на общественото мнение, какъв Конституционен съд е? Точно Конституционният съд трябваше, и другите институции, да заемат ясна позиция по това. Позиция на грамотност, позиция на истината, позиция на просветени хора. Защото в България не са само непросветени хора и аз лично като човек, който чете и с моите колеги, които се интересуваме смятаме, че ние не бяхме представени по този начин в нашето общество и се получи едно такова разбиране в България, което е доста тревожно", подчерта Нели Петрова.

Двете гледни точки можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който се намира под обсадата на силите на елита във Вашингтон". "Аз съм кандидатът на тази партия, защото..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40