Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай има опит с драстично намаляване на фините прахови частици

Експерт на "Грийнпийс" дава идеи за по-чист въздух у нас

Продължават да се инвестират средства в замърсяващи технологии в България

Снимка: БГНЕС
Експертът на "Грийнпийс" по чистотата на въздуха Лаури Миливирта ще представи днес своите идеи за намаляване на замърсяването на въздуха. Той е в организацията вече повече от 13 години и е работил по теми, свързани с въглищата и замърсяването на въздуха в държави като Китай и Индия, където виждаме най-големия проблем със замърсяване на въздуха, но и много примери за намиране на решения, каза пред "Хоризонт" Меглена Антонова от "Грийнпийс" - България.

Финландецът Лаури Миливирта има наблюдения за това, което тези развиващи се икономики правят, как ние можем да се възползваме от тези примери и да не правим същите грешки, посочи Меглена Антонова.
Китайският опит с фините прахови частици

"Например Китай - знаем, че е една държава, която много бързо се разви икономически, но благодарение на много замърсяващи технологии, изгаряне на въглища, строене на огромни инсталации за производство на енергия от въглища, те в един момент също са осъзнали, че това влияе много зле на околната среда, на здравето им. И също започват да предприемат мерки в тази посока - толкова драстични, че още със започването на предприемането на мерки преди около пет години успяват да намалят емисиите на фини прахови частици, тези с едни от най-малките размери - 2,5 до 50%. Тоест когато взимат мерки, те наистина са много драстични, това естествено предизвиква и конфликти в страната. Сега държавата тръгва да се връща малко назад, защото започват да се замислят какво ще правят със следващите 50 процента от замърсяването и как да предприемат мерки, така че да не са още по-драстични", коментира Меглена Антонова.

Балансът интереси на бизнеса - чистота на въздуха

Продължават да се инвестират средства в замърсяващи технологии в България, смята Меглена Антонова.

"За нас наистина е много важно всяка държава, включително и България, да създава такава среда, която е благоприятна за инвеститорите, т.е. те да не се чувстват застрашени, че когато се опитват да направят някоя инвестиция, след пет години ще се случи някаква промяна и те няма да могат да възвърнат инвестицията, която са направили тук. Това важи включително за по-големи инвеститори в сферата на възобновяемите източници, включително и за хората, които искат сами да започнат да произвеждат енергия от такива източници. Защото и за нас това е следващата стъпка - ние всички да станем участници, защото бъдещето, даже и вече реалността на много места е да няма големи инсталации за производство на енергия, някъде много далеч от нас на стотици километри", поясни Меглена Антонова.

Според "Грийнпийс" контролът при вноса на отпадъци у нас от Италия не е достатъчно завишен.

"Тези отпадъци се класифицират като неопасни, съответно свободен е вносът им и трансферът им от други държави в България. Това е нещо, което се опитваме да установим със заявления за достъп до информация от институциите. За момента е доста сложен процесът, някак си институциите не желаят да отворят изцяло информацията по тези теми, допълни Антонова в предаването "Хоризонт до обед".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12