Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн платформа рекламира Странджа, Сакар и Източните Роподи

4
Златоград
Снимка: https://www.strasakir.com/

Нова платформа ще популяризира културата и туризма в Югоизточна България. Платформата носи името „СТРАСАКИР“ и обединява съкращенията на Странджа, Сакар и Източни Родопи.

„Целта ни чрез това странно име да започнем да популяризираме този, сравнително изостанал вече регион на страната, защото вярваме, че в него има огромен потенциал. И го правим преди всичко заради природата и хората, които все още живеят в региона“, обяви в предаването „Закуска на тревата“ Гавраил Гавраилов, който поддържа сайта Rural Balkans. Той сподели своите наблюдения, че през последните години доста млади хора, родени в този регион, го напускат, но за сметка на това го има и обратният процес - интерес на други млади хора, които се заселват там.

Гавраилов даде пример с инициативата „Тур Странджа“ – пешеходен и веломаршрут между Елхово и Ахтопол, която има амбицията да се превърне в българския вариант на пътя Камино. „И вече набира популярност. Надяваме се постепенно селцата, които са част от това трасе, да намерят своите нови предприемачи, които да създадат условията туристите да има къде да отсядат“, сподели той. 

През последните 100 години районът, на който е посветена платформата, е преживял различни метаморфози и трансформации, изтъкна Гавраил Гавраилов, който като дете, по време на т.нар. Република на младостта, е живял в Болярово две години. „За съжаление държавата така и не успява да оживи този район“, коментира той.

Гроздобер в Харманли Снимка: БГНЕС

Предстои обявяването на национален конкурс за рекламен плакат на инициативата „СТРАСАКИР“, съобщи Гавраилов. Той апелира местните хора да бъдат по-активни, защото в момента инициативата набира сътрудници по места.

Според Гавраил Гавраилов запазената природа и упоритостта на местните жители са предпоставка за развитието на силен селски, екологичен и кулинарен туризъм в региона на Странджа, Сакар и Източните Родопи.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мирослав Маринов: Промени в Закона за лова - само с консенсус

Предложенията за промени в Закона за лова ще бъдат оттеглени, за да се прецизират, след като предизвикаха силна обществена реакция . Получени са над 1500 становища и предложения , които предстои да бъдат разгледани и в рамките на месец да има консенсусен проект – това обясни пред БНР инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на..

публикувано на 28.10.20 в 08:52

Гръмотевичната активност в света се е удвоила, важно е сградите да имат мълниезащита

„ Не всички стари сгради у нас имат мълниезащита и това е необходимо да се направи, защото защитава от пожар сгради и пази хората. Повечето стари сгради нямат такава защита“. Това каза в „Хоризонт до обед“ експертът Татяна Попова. Гръмотевичната активност се е удвоила в света . Енергията на мълнията е огромна. Силата на тока,..

публикувано на 26.10.20 в 13:46

Две трети от отпадъците отиват на депа, вместо да бъдат рециклирани

Иновативна система за сметосъбиране на битовите отпадъци функционира от началото на месеца в столичния квартал "Дружба".  Новите контейнери са от т.нар. затворен тип и работят с ръчен механизъм за отваряне, което гарантира по-голяма чистота и удобство на гражданите. "Към момента са поставени около 50 нови съдове за смет , а намеренията..

публикувано на 26.10.20 в 13:10
Замърсяване на плажната ивица край Приморско

За младите климатичната криза не е абстрактна и далечна идея

Десетки български ученици се включват с послания за бъдещето на планетата в международен проект по случай германското председателство на Съвета на Европейския съюз. Видеоклиповете се споделят в интерактивна онлайн платформа, адаптирана на всички официални 24 езика на ЕС. Творческият проект има за цел да доближи посланията на младото поколение за..

публикувано на 22.10.20 в 12:23

Ловци и еколози против нови методи за избиване на дивите свине

Агенцията по горите ще оттегли част от предложенията си за промени в Закона за лова. До края на общественото обсъждане на проектозакона днес са постъпили над 600 отрицателни становища от неправителствени организации и граждани. Ловците предупредиха, че предвиденото в проекта разрешаване на забранени досега технически средства, може да доведе и..

обновено на 19.10.20 в 18:44
Любомир Попйорданов

Covid-19 и туризмът: Селата печелят

Едни от големите фирми, специализирани в приключенските форми на туризъм отчитат над 90 % спад на чуждестранните посетители у нас. Има туроператори, които не са посрещнали нито един чуждестранен турист през това лято, казва Любомир Попйорданов, председател на Сдружение „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“. Според него..

публикувано на 16.10.20 в 18:08
Славчо Нейков

Славчо Нейков: Зелената сделка "не прелита" над България, тя е тук

„ Зелената сделка не прелита над България. Тя вече е в България и трябва да я отчитаме“. Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт. Нейков открои три ключови момента със Зелената сделка, като на първо място посочи въпроса с енергийната бедност и кого засяга . „ Нещо, което от много време стои на масата..

публикувано на 15.10.20 в 08:46