Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн платформа рекламира Странджа, Сакар и Източните Роподи

4
Златоград
Снимка: https://www.strasakir.com/

Нова платформа ще популяризира културата и туризма в Югоизточна България. Платформата носи името „СТРАСАКИР“ и обединява съкращенията на Странджа, Сакар и Източни Родопи.

„Целта ни чрез това странно име да започнем да популяризираме този, сравнително изостанал вече регион на страната, защото вярваме, че в него има огромен потенциал. И го правим преди всичко заради природата и хората, които все още живеят в региона“, обяви в предаването „Закуска на тревата“ Гавраил Гавраилов, който поддържа сайта Rural Balkans. Той сподели своите наблюдения, че през последните години доста млади хора, родени в този регион, го напускат, но за сметка на това го има и обратният процес - интерес на други млади хора, които се заселват там.

Гавраилов даде пример с инициативата „Тур Странджа“ – пешеходен и веломаршрут между Елхово и Ахтопол, която има амбицията да се превърне в българския вариант на пътя Камино. „И вече набира популярност. Надяваме се постепенно селцата, които са част от това трасе, да намерят своите нови предприемачи, които да създадат условията туристите да има къде да отсядат“, сподели той. 

През последните 100 години районът, на който е посветена платформата, е преживял различни метаморфози и трансформации, изтъкна Гавраил Гавраилов, който като дете, по време на т.нар. Република на младостта, е живял в Болярово две години. „За съжаление държавата така и не успява да оживи този район“, коментира той.

Гроздобер в Харманли Снимка: БГНЕС

Предстои обявяването на национален конкурс за рекламен плакат на инициативата „СТРАСАКИР“, съобщи Гавраилов. Той апелира местните хора да бъдат по-активни, защото в момента инициативата набира сътрудници по места.

Според Гавраил Гавраилов запазената природа и упоритостта на местните жители са предпоставка за развитието на силен селски, екологичен и кулинарен туризъм в региона на Странджа, Сакар и Източните Родопи.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия