Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма да има повторно преброяване на бюлетините от изборите за кмет на София

| обновено на 21.11.19 в 12:06
2
Административен съд – София гледа делото на Мая Манолова за касиране на изборите за кмет на столицата.
Снимка: БГНЕС

Няма да има повторно преброяване на бюлетините за втория тур на изборите за кмет на София. Това реши състав на Административния съд - София град, пред който щабът на загубилата кандидатка Мая Манолова обжалва изборните резултати.

Следващото съдебно заседание ще се проведе на 2 декември. До тогава трябва да е готова съдебно-техническа, компютърна и математическа експертиза, която ще правят две вещи лица. Тя трябва да покаже дали данните от вота в София, отразени в изборните протоколи, съответстват на това, което е качено на сайтовете на ЦИК и ОИК. 

Според Маноловаконкретните нарушения са в над 100 секции:   

"Нарушенията са достатъчно тежки - 7000 недействителни, 7000 дописани в избирателните списъци, 7000 купен ромски вот. Даже групата сметка показва, че формалните нарушения са много повече от разликата между двамата кандидати. Надяваме се, че с изнасянето на всички тези факти това ще предотврати подобни изборни нарушения в следващи избори".

Председателката на столичната общинска избирателна комисия Полина Витанова обясни твърденията на Манолова с непознаване на закона:

"Не знам за какво дописване говорят. Грешките, които са направени в протоколите, са аритметични. Аз смятам, че те няма да променят и не променят резултата".

Експертизата ще трябва да изясни и какъв е бил броят на избирателите, включени в списъка на ЦИК на първия и втория тур на изборите в столицата, и дали има разлика.

Изискани са още и протоколи от избирателни секции, които досега не са приложени по делото.

След този анализ съдът може да реши дали не се налага ръчно повторно броене, но само в отделни секции. 

Заседанието премина нервно с размяна на реплики между Манолова и нейния екип и оспорващите жалбата - ОИК и коалицията "ГЕРБ-СДС". Репликите бяха свързани и с размера на изборните нарушения, за които бившата омбудсманка твърди, че са толкова тежки, че могат да обърнат резултата, според опонентите ѝ обаче те са незначителни и няма как да променят изборните резултати.   

На 11 ноември Мая Манолова внесе 14 тома доказателства за манипулиране на изборните резултати, като посочи близо 900 протокола и изборни книжа с установени закононарушения и други факти, компрометиращи вота.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия