Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излиза биография на Федерер на български език

Любомир Тодоров: Роджър Федерер е много земен човек

Спортният журналист е консултант и редактор на българското издание

Любомир Тодоров
Снимка: Ани Петрова

На 28 ноември ще бъде представено българското издание на книгата "Роджър Федерер" на Рене Щауфер. Книгата разкрива неизвестни факти от биографията и кариерата на тенис звездата. Определяна е като завладяващ поглед зад кулисите на професионалния тенис.  

Авторът е швейцарски спортен журналист. Консултант и редактор на българското издание е Любомир Тодоров - журналист, който вече повече от 25 години пише на тема тенис и е автор на 4 книги в областта на спортната документалистика. Тодоров е в основата на излизането на книгата на български език. Някои от поместените вътре фотографии са от неговия личен архив.

Любомир Тодоров определя Федерер като „много земен и много нормален човек“.

„Преди него поколенията – тенисистите се мразеха буквално на корта. Джими Конърс, Джон Макенроу – те на моменти си бяха откровени хулигани. После се мина през поколението на Агаси, който даже в своята биография обяснява как се е мразел с Борис Бекер, че е търсил как да му отмъсти, как трябвало да го победи, защото бил казал нещо си срещу него, как се подиграваше на Сампрас – не много приятни, направо злобни шегички. И се появи Федерер, който реши, че хората срещу него на корта не са му противници, а съперници, с които упражняват една и съща професия, и би трябвало да имат съвсем нормален диалог и нормални отношения. Показа с този етичен кодекс, че нещата могат да се развиват и по друг начин.“

Роджър Федерер е бил само на 22 години, когато е основал едноименната си фондация и си поставил първата задача – да помага на децата в Африка, като изгражда училища, изпраща пособия за самите деца и осигурява обучение на учители, обясни Любомир Тодоров. „Филантроп е. До момента според данни от 2018-а над 40 милиона швейцарски франка са минали през тази фондация за помощ на децата и за Черния континент.“

Книгата може дабъде вдъхновение както за любителите на тениса, така и за прохождащите в този спорт, за които може да изиграе ролята на много мотивиращ текст, смята консултантът на българското издание. 

Любомир Тодоров е бил главен редактор на списание "Тенис клуб". През 2007 година основава първия сайт за тенис - racketi.com. Бил е директор „Комуникации“ на Българската федерация по тенис и медиен директор на „София оупън“. Като журналист е отразявал  турнирите "Ролан Гарос", в Ротердам, Мадрид и др. Присъства на финалите в Лондон, когато Григор Димитров печели титлата през 2017 г .

Цялото интервю е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Удинезе - Рома

Късен гол донесе победата на Рома над Удинезе

Рома спечели с 2:1 като гост срещу Удинезе в доиграването на мача от 32-ия кръг на италианското футболно първенство, който беше прекъснат в 72-ата минута, когато Еван Ндика колабира на терена. "Вълците" се поздравиха с драматичния успех след гол с глава на Брайън Кристанте в петата минута на допълнителното време. Столичани са с 58 точки на..

публикувано на 26.04.24 в 07:51
Манчестър Сити

Манчестър Сити с нова крачка към титлата в Англия

Футболистите на Манчестър Сити постигнаха категорична победа с 4:0 при гостуването си на Брайтън в отложена среща от 29-ия кръг на английската Висша лига. Тимът от Манчестър доминираше през цялото време на футболния терен и на практика си осигури успеха още до 34-ата минута, когато водеше с 3:0. Голямата звезда на гостите Кевин Де Бройне вкара много..

публикувано на 26.04.24 в 07:46
Белослава Кръстева

Пета победа за Белослава Кръстева на европейското по шахмат

Белослава Кръстева записа петата си победа на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени, което продължава на гръцкия остров Родос. В шестия кръг нашето момиче надигра с белите фигури французойката Митра Еязипур и има пет точки в класирането като дели второто място. С половин точка повече начело е Улвия Фаталийева от Азербайджан. Виктория..

публикувано на 26.04.24 в 07:31
Национален отбор по спортна гимнастика за младежи

България с четири финала на ЕП по спортна гимнастика за младежи в Римини

Давид Иванов се класира за четири финала на Европейското първенство по спортна гимнастика за младежи, което се провежда в италианския град Римини. Иванов ще спори за отличията в многобоя, както и на финалите на кон с гривни, халки и успоредка. В многобоя Давид Иванов събра 79.132 точки, което е трети по сила резултат. Брат му Йоан Иванов е на 27-а..

публикувано на 25.04.24 в 21:39

Красота, зрелище и осем гола на стадион "Ивайло" по повод 100 години ФК Етър

Истинско футболно зрелище сътвориха звездните отбори на Етър и България, които се срещнаха по случай 100-годишния юбилей на "болярите". Зрителите на стадион "Ивайло" станаха свидетели на страхотни отигравания от играчи, които напомниха за най-добрите си години по време на състезателните си кариери. Сборният тим на България, чийто капитан беше Христо..

публикувано на 25.04.24 в 20:47
100 години Етър

Стоичков и Балъков почетоха паметта на Трифон Иванов

Футболните легенди Христо Стоичков и Красимир Балъков - единствените българи в идеалния отбор на световно първенство, отправиха поздравления към публиката на стадион "Ивайло" и почетоха паметта на своя голям приятел Трифон Иванов. Това се случи в третата минути на юбилейния мач по случай стогодишнината на ФК Етър. "Честит юбилей! Брат' Гошо,..

публикувано на 25.04.24 в 19:36
Георги Иванов

Георги Иванов: Не мога да гарантирам безопасност на мача ЦСКА-София - Левски

Избраният за президент на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов пристигна на стадион "Ивайло" във Велико Търново, където ще бъде специален гост на празненствата по случай вековния юбилей на местния ФК Етър. "Винаги сме били в добри отношения с Етър, кметът на града е в Изпълкома. Чест е за мен, че съм поканен. Пожелавам на легендите да са..

публикувано на 25.04.24 в 19:33