Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Дойчев: Съдебната власт е проядена от корупция и от външна зависимост

Доц. Момчил Дойчев
Снимка: БГНЕС

„Това е една очаквана развръзка, която действа формално в рамките на закона, но обществото не е доволно от начина, по който се осъществява реализацията на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт. Върховенството на закона означава съдебната власт да бъде независима и съдът да бъде независим от прокуратурата, от следствието, от изпълнителната власт. Това обаче не е постигнато и действат старите комунистически правила при формирането на съдебната власт, които не позволяват да има реална независимост на съдебната власт“. Това каза пред БНР доц. Момчил Дойчев, преподавател по политически науки и съпредседател на Атлантическия съвет на България, за подписания указ от президента за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Доц. Дойчев очаква промяна, която да позволи принципното разделение на властите, „тоест взаимно да се контролират отделните власти, което да позволи те да действат и по-ефективно“.

Според него съдебната власт е проядена или от корупция, или от външна зависимост.

В предаването „12+3“ доц. Момчил Дойчев коментира и визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ:

„Очакваме добрите намерения да бъдат реализирани – в сферата на енергетиката, в сферата на военното сътрудничество… Като атлантически съвет ние смятаме, че този планиран военноморски координационен център във Варна може да прерасне в едно по-засилено присъствие“.

Интервюто с доц. Момчил Дойчев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гешев: Прокуратурата да е по-активна

Прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговори на очакванията на хората за справедливост. Това беше едно от първите признания на избрания за главен прокурор Иван Гешев  след среща с президента .  "Не прокуратурата е причина за всички..

обновено на 26.11.19 в 19:05

Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев финализира процедурата за избор на нов главен прокурор като подписа указа за назначаването на Иван Гешев. Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари догодина, но ако той бъде избран за председател на Антикорупционната..

обновено на 26.11.19 в 19:57

София и Вашингтон декларираха задълбочаване на сътрудничеството

Вашингтон приветства предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна. Идеята ще подкрепи инициативата на НАТО за т. нар. адаптирано предно присъствие. Двете страни изразяват и желание да си сътрудничат..

публикувано на 26.11.19 в 01:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще..

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05