Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българска книжарница отваря врати във Виена

Първите рафтове в "Buchnica" са вече запълнени
Снимка: Фейсбук страница на книжарницата
На 6 декември във Виена ще отвори врати българската книжарница "Бухница" ("Buchnica"). Нейни създатели са Елица Бешкова - Николова и Анастас Николов. Елица помага и на децата във второто българското училище във Виена да изучават български език.

"Малко или много усетихме липсата на литература на български език, било то на български автори или пък на чуждестранни, на територията на Виена и, както процедираме ние до този момент, или са ни носили приятели, или ние сме си закупували по една чанта на връщане и сме си носили", разказа Анастас Николов в предаването "Хоризонт до обед".

Първите 300 книги са подредени на рафтовете в книжарницата. Има произведения на нови български автори и на класици, не са пропуснати и детските книги.

Книги в куфар

"Може би една от последните поръчки беше лично за мен с много детски книжки. В момента даже това, което ми идва и покрай първия сняг, който се опитва да завали тук, във Виена, е "Зимна приказка" на Валери Петров. И може би това ще е следващата книжка, която ще се опитам да чета с децата на следващите занятия", сподели Елица Николова.. 

"Иначе сме се опитали със сигурност да заредим доста български автори и дори се надяваме впоследствие да зареждаме и книги, които са на български автори и живеещи във Виена. Започваме да ги откриваме, те не са малко и се надяваме да присъстват на нашите рафтове", уточни Елица Бешкова - Николова.

Симбиоза на езиците

Името "Бухница" идва от думата buch, която на немски език означава книга и добавката "ница" от българската дума книжарница.

"Аз отскоро съм преподавател във второто българско училище. Март месец тази година отвори врати второ българско училище във Виена, което е показател именно за многото българи, които живеят тук и за тяхното желание децата им да не се откъсват от езика, от българските традиции и култура", обясни Елица Николова.

В събота ще се проведе четене на български приказки за най-малките читатели.

Клубни срещи

"Една от инициативите, които сме поели - ние установихме контакт с литературен клуб във Виена, група от хора, които пишат собствени разкази и ги представят помежду си и не само. Той е отворен и ние имаме голямо желание да стане част от нашето битие като организираме техните срещи, ежемесечни срещи в нашето място", допълни Анастас Николов. 

Първоначалните намерения на Елица Николова и Анастас Николов са да привлекат читателски интерес.

"И вече за след Нова година ще планираме покани с автори, много детски четения, детски приказки. Съответно се надяваме да присъстват наистина разказвачи и автори, които живеят тук и така да им да се даде простор и гласност на още едно място, където да представят своето творчество", изтъкна Елица Николова.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливен проверяват за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите

Полицията в Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите. Проверките се извършват при ежедневния контрол по спазване на Закона за движение по пътищата и по постъпили сигнали от граждани. От началото на годината са установени 23 случая на изменения в конструкцията на автомобилите. Проверките са върху..

публикувано на 23.07.21 в 19:50
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Политическата ситуация изглежда доста пародийна

" Политическата ситуация изглежда доста пародийна . Защо изглежда пародийна - всички, които се взимат на сериозно, то става пародия после. Особено пародийно е, когато един хуморист или шоумен става сериозен и започва да оправя държавата, това става пародия", каза за БНР Михаил Вешим, главен редактор на вестник "Стършел", автор на книгата..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Форумът "Глобален Добрич" събира идеи за развитието на града

На 15 август ще се проведе шестият форум "Глобален Добрич". Организатор на инициативата е Пламен Пеев. Той живее в столицата на Естония -   Талин. Целта на инициативата е да бъдат привлечени родените в Добрич, които живеят в чужбина и могат да помогнат за развитието на града. Пламен Пеев решил, че вместо да критикува и да се възмущава за..

публикувано на 23.07.21 в 14:48
Националният военен университет „Васил Левски“  - випуск 143

Националният военен университет „Васил Левски“ изпраща своя 143-и випуск

Националният военен университет „Васил Левски “ във Велико Търново изпраща утре своя 143-и випуск. 121 курсанти ще получат своите лейтенантски пагони и 10-годишни договори за работа в Българската армия на тържествена церемония пред крепостта Царевец. В ритуала по присвояването на първо офицерско звание на великотърновските курсанти се..

публикувано на 23.07.21 в 14:28
Еньовден в Белмекен

Виргиния Захариева: В трудни времена имаме нужда от традиция

"На Еньовден, тези много силни дни около 24 юни, бяхме в Белмекен и след това слязохме в Долна Баня. Направихме ритуала на самия Еньовден ", каза за БНР Виргиния Захариева, писател, терапевт, поетеса, художник. По време на празника Еньовден участниците в празника са месили хляб, изричайки силни слова за здраве: "Хлябът стана..

публикувано на 23.07.21 в 12:35

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора.   " Няколко организации се занимават с дейности в подкрепа на възрастните хора . Повечето от участниците в тях са доброволци. Има няколко фондации, които дават стипендии на студенти, като една от клаузите, освен висок успех и творческа, изследователска работа,..

публикувано на 22.07.21 в 17:10

Приключи работата по проекта „Децата се учат да защитават животните“

Дора Радева приключи работа по проекта „Децата се учат да защитават животните“ на Фондация „Четири лапи“, който се изпълняваше седем години. „Работила съм от София до Благоевград, Видин, Търговище Разград, Стара Загора, Габрово, Севлиево. Много са местата, през които минах и успях да изградя една много добре действаща мрежа, която да работи..

публикувано на 22.07.21 в 15:35