Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринов: Идва много силна вълна от млади творци

| обновено на 04.12.19 в 16:47
Димитър Маринов
Снимка: Личен архив

„Идва една много силна вълна от млади творци – с много интересно въображение, с много интересно разбиране“, каза пред БНР актьорът Димитър Маринов. Той се обърна към колегите си от неговата генерация:

"Махнете пръта от колелата на тези млади хора. Ние им даваме само това, от което те имат нужда. Оставете ги да бъдат луди, оставете ги да правят грешки. Ние може да ги напътстваме, да им помагаме с житейския си опит, с мъдростта си, с това, което сме преживяли, но нашето време е друго, а тяхното време си е тяхно време“.

В момента Димитър Маринов е в България за своя майсторски клас. В предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ той разказа, че броят на желаещите за участие е надминал очакванията му. „Даже трябваше да се направи трета група за възрастни и една за тийнейджъри“, добави той.

По думите му групите са разделени по опит, за да няма прекалено големи разлики. Условието за участие е единствено възрастово – 35 години.

„Не искам да правя нещата тежки и обяснителни. При нас е повече като игра, импровизация. Постепенно се влиза в материята“, посочи известният актьор и посочи идеите си за в бъдеще:

„Имаме няколко идеи, които бяха подсказани от самите студенти – от професионалисти, и от аматьори – да се разделят групите на начинаещи и напреднали. Идеята е да се направи и майсторски клас. … Имам план, ако това продължи догодина, да направим и специален клас, концентриран на кастинг“.

Не искам хората да ме виждат като някаква звезда, сподели Димитър Маринов и добави: „Искам да ме виждат такъв, какъвто съм си. При мен промяна няма. От друга страна е удоволствие да виждаш как хората са благодарни за нещо, радват ти се. Това е невероятно усещане“.

През януари в САЩ Димитър Маринов ще постави мюзикъла „Магьосникът от Оз“, където е режисьор, но ще прави и хореографията му:

„Това е едно огромно училище за изкуства, в което има 49 деца симфоничен оркестър. Имат около 35 деца – драма, театър, и около 45 деца с танцово изкуство. Отделно има клас от 12-13 деца, които учат техниката в сценичното изкуство – декори, осветление, звук. Това е уникално училище. Аз там вече трети път поставям мюзикъли. Аз винаги малко променям идеи, тематики в самия спектакъл, за да може да е по-близък до младите хора“.

За големия актьор Стефан Данаилов, Маринов сподели: „Той беше обединител на няколко поколения. Преди всичко той беше артист, той беше актьор, той беше учител, той беше водач и вдъхновител. Това са по-важните неща“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51