Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АГ-болницата във Варна с апаратура от „Българската Коледа“

Снимка: БГНЕС

Една от трите болници, получили нова апаратура в рамките на инициативата „Българската Коледа“, е Акушеро-гинекологичната болница във Варна.

Д-р Снежинка Цветкова, началник на неонатологичното отделение:

„Това е съвременно поколение мониторингови системи, които дават възможност за измерване на нивата на кислорода и на въглеродния двуокис в кръвта. Това позволява прякото следене на тези показатели, което е много важно при новородени, които се нуждаят от интензивно лечение“.

През тази година болницата ще кандидатства за портативен кувьоз - инкубатор за вътреболничен транспорт и за ламинарен бокс.

Цветкова обобщи, че в болницата се наблюдава спад на раждаемостта, но се увеличава процентът на недоносените деца - миналата година той е бил около 13, а през тази - 15%. Годината е била плодотворна по отношение на многоплодни бременности.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българската Коледа

Юлкер Халил разчита на помощта на „Българската Коледа“

Юлкер Халил е само на 2 години и половина. Момченцето ходи трудно, защото едното му краче е по-късно, стъпва на пръсти и не може да стои изправен дълго време. Заради заболяването си е подложен на непрекъснати терапии.  Имунната му система е изтощена и боледува през седмица. Това е и причината да не може да ходи на детска градина. Детето живее в..

публикувано на 26.12.19 в 08:39

Максим от Каварна получава от "Българската Коледа" помощ, за да расте

12-годишният Максим Янев от Каварна е поредното дете, което получава финансова подкрепа за лечение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.     За поредна година детето получава средствата, които са необходими, за закупуването на ежедневната му нужда от прием на растежен хормон, тъй като организмът му не го произвежда. На..

публикувано на 25.12.19 в 17:05

Апаратура намалява стреса на децата при болезнени манипулации

Отделението по изгаряния и пластична хирургия за деца в УМБАЛСМ „Пирогов“ е единственото специализирано в страната за диагностика, активно лечение и последваща рехабилитация на децата до 18-годишна възраст. Клиниката се нуждае от специално разработена система за отвличане на вниманието при детето, което доказано намалява посттравматичния..

публикувано на 25.12.19 в 10:44
Българската Коледа

Мартин на 5 години се нуждае от ежедневни терапии

Мартин Христов е на 5 години. Той страда от генерализирано разстройство на развитието от аутистичния спектър. За да оздравее, се нуждае от ежедневни терапии, за заплащането на които семейството разчита на кампанията „Българската Коледа“. Промените и разликата в развитието на детето били забелязани от родителите му, когато бил на..

публикувано на 24.12.19 в 15:19

Полина Димова от Габрово е едно от децата на „Българската Коледа“

7-годишната Полина Димова от Габрово е едно от децата, които се нуждаят от ежедневна рехабилитация, за да могат, въпреки тежките увреждания, да напредват в развитието си. Подкрепа в първите ѝ стъпки, макар и не самостоятелни, момичето получило от дарителите в кампанията „Българската Коледа“. За Полина и надеждите на нейното..

публикувано на 24.12.19 в 11:29
Българската Коледа

Как "Българската Коледа" помага на Виктория Христова от Свищов

10-годишната Виктория Христова от Свищов за втора година ще разчита на инициативата „Българската Коледа“, за да продължи борбата си с детската церебрална парализа, епилепсията и други съпътстващи заболявания. За да не изостава в развитието си и да надгради постигнатото до сега, Вики има нужда от рехабилитация и психологична терапия. Вики е..

публикувано на 23.12.19 в 12:42

„Шейново“ с дарение от „Българската Коледа“

Софтуерната програма към апарата за изкуствена вентилация на новородени помага на деца, които имат проблеми с дишането. За болница „Шейново“ този софтуер е необходим, тъй като той дозира количеството въздух, когато се прави изкуственото дишане на пациент и това не води до физическо нараняване. „Това е допълнителна програма към дихателни..

публикувано на 20.12.19 в 17:49