Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Апаратура намалява стреса на децата при болезнени манипулации

В Клиниката по изгаряния в "Пирогов" мечтаят за нововъведението от години

Отделението по изгаряния и пластична хирургия за деца в УМБАЛСМ „Пирогов“ е единственото специализирано в страната за диагностика, активно лечение и последваща рехабилитация на децата до 18-годишна възраст.

Клиниката се нуждае от специално разработена система за отвличане на вниманието при детето, което доказано намалява посттравматичния стрес на децата от различни манипулации, обясни пред „Хоризонт“ доц. Мая Аргирова,  началник на Клиниката по изгаряния в болницата.

Годишно през клиниката преминават около 2500 деца. При 20-25% от тях изгарянията са дълбоки, обширни и изискват продължителна рехабилитация.

Доц. Аргирова изтъква, че в процеса на растежа на местата на изгарянията на функционални места като ходилата и ръцете, по шията и лицето се оформят различни цикатрикси и други деформации, които изискват рехабилитация и реконструктивни операции.

„Тези деца стават контингент за години наред. В момента имаме момиченце, изгоряло на 2-годишна възраст и в момента е на 19 години“, дава пример тя.

Системата за отвличане на вниманието е вид софтуер с модули за различните възрастови групи. Прилага се докато детето е в болничното легло и трябва да се извърши болезнена или стресираща за него инвазивна манипулация. Има и мобилна версия.

„Имат различни приложения – може да бъде в морски свят, дъното на море, океан, с разноцветни рибки, може да играе, ако е по-голямо, с различни видове игри тип Play Station. Да стрелят в мишена. Да летят над високи обекти. Има и приказки“, разказа доц.Мая Аргирова.

По думите й, подвижната система помага и при транспорта на децата, защото например при смяна на превръзки или придвижване към операционната им помага да се чувстват по-комфортно и да усещат по-малко безпокойство.

Още за техниката, намаляваща стреса на децата при лечение, чуйте в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българската Коледа

Юлкер Халил разчита на помощта на „Българската Коледа“

Юлкер Халил е само на 2 години и половина. Момченцето ходи трудно, защото едното му краче е по-късно, стъпва на пръсти и не може да стои изправен дълго време. Заради заболяването си е подложен на непрекъснати терапии.  Имунната му система е изтощена и боледува през седмица. Това е и причината да не може да ходи на детска градина. Детето живее в..

публикувано на 26.12.19 в 08:39

Максим от Каварна получава от "Българската Коледа" помощ, за да расте

12-годишният Максим Янев от Каварна е поредното дете, което получава финансова подкрепа за лечение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.     За поредна година детето получава средствата, които са необходими, за закупуването на ежедневната му нужда от прием на растежен хормон, тъй като организмът му не го произвежда. На..

публикувано на 25.12.19 в 17:05
Българската Коледа

Мартин на 5 години се нуждае от ежедневни терапии

Мартин Христов е на 5 години. Той страда от генерализирано разстройство на развитието от аутистичния спектър. За да оздравее, се нуждае от ежедневни терапии, за заплащането на които семейството разчита на кампанията „Българската Коледа“. Промените и разликата в развитието на детето били забелязани от родителите му, когато бил на..

публикувано на 24.12.19 в 15:19

Полина Димова от Габрово е едно от децата на „Българската Коледа“

7-годишната Полина Димова от Габрово е едно от децата, които се нуждаят от ежедневна рехабилитация, за да могат, въпреки тежките увреждания, да напредват в развитието си. Подкрепа в първите ѝ стъпки, макар и не самостоятелни, момичето получило от дарителите в кампанията „Българската Коледа“. За Полина и надеждите на нейното..

публикувано на 24.12.19 в 11:29
Българската Коледа

Как "Българската Коледа" помага на Виктория Христова от Свищов

10-годишната Виктория Христова от Свищов за втора година ще разчита на инициативата „Българската Коледа“, за да продължи борбата си с детската церебрална парализа, епилепсията и други съпътстващи заболявания. За да не изостава в развитието си и да надгради постигнатото до сега, Вики има нужда от рехабилитация и психологична терапия. Вики е..

публикувано на 23.12.19 в 12:42

„Шейново“ с дарение от „Българската Коледа“

Софтуерната програма към апарата за изкуствена вентилация на новородени помага на деца, които имат проблеми с дишането. За болница „Шейново“ този софтуер е необходим, тъй като той дозира количеството въздух, когато се прави изкуственото дишане на пациент и това не води до физическо нараняване. „Това е допълнителна програма към дихателни..

публикувано на 20.12.19 в 17:49

"Българската Коледа" помага на дете с аутизъм от Перник

13-годишният Александър Василев от Перник  е с диагноза аутизъм.  Проблемът е забелязан от семейството преди детето да навърши 2 години. Започва ходене по мъките, от кабинет на кабинет, от лекар на лекар. "Беше много плашещо и много стресиращо за мен. Знаех що-годе нещо за аутизма, бях чела, защото имах и съмнения преди да поставим..

публикувано на 20.12.19 в 10:59