Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как "Българската Коледа" помага на Виктория Христова от Свищов

Българската Коледа
Снимка: www.bgkoleda.bg

10-годишната Виктория Христова от Свищов за втора година ще разчита на инициативата „Българската Коледа“, за да продължи борбата си с детската церебрална парализа, епилепсията и други съпътстващи заболявания. За да не изостава в развитието си и да надгради постигнатото до сега, Вики има нужда от рехабилитация и психологична терапия.

Вики е голямата дъщеря на свищовлийката Гергана Райкова. Било много чакано и желано дете, разказва тя.

„Вследствие на проблем при раждането, тя се роди с увреждания и тръгнахме по доктори и по мъките. Състоянието на Вики в момента е задоволително, защото вследствие на нашата борба със заболяванията, до днес сме успели да постигнем, че тя ходи, стъпила е на краката си, което беше една от най-големите борби, защото тя е с ДЦП. Към момента е с много редки пристъпи от епилепсията. Лекарите дават надежда, че в пубертета може и да се изчистят. Вследствие на двете заболявания има и умствено изоставане“.

Виктория Христова посещава масово училище в Свищов и е в четвърти клас. Напредва бавно, трудно ѝ е, все още усвоява базови знания и умения, но не се отказва, споделя майка ѝ. С момичето работят ресурсен учител и психолог.

През годините голяма транспортна фирма и авиатори са помагали на Вики в борбата с детската церебрална парализа и съпътстващите заболявания и момиченцето успяло да проходи. Това лято Вики получила от авиаторите специализиран велосипед и успя като връстниците си да кара колело, сподели още майката Гергана Райкова.

Вики е получавала помощ и от „Българската коледа“, с което е надградила постигнатото от специалистите:

„От „Българската Коледа“ сме получавали еднократно 1000 лева, с които Вики успя да направи две рехабилитации в България, в град Банкя, където има специализиран център за деца с ДЦП. Центърът е много хубав, комбиниран е с различни видове специалисти и различни видове терапии. Надеждите ни към „Българската Коледа“ са свързани отново с рехабилитация, защото рехабилитацията трябва да е ежегодна, най-малко два пъти в годината, за да може това, което е постигнато, да се запази и да се надгражда. Защото всеки етап, на който се намираме, ако не продължим да работим, можем да се върнем в по-начален етап, което е летално“.

За втора година 10-годишната Виктория от Свищов и майка ѝ Гергана Райкова ще разчитат на подкрепата на „Българската Коледа“, за да продължат битката с детската церебрална парализа:

„С големи надежди съм към „Българската Коледа“, че тя ще успее да сбъдне нашата мечта Вики да оздравее“.

Историята на Вики чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българската Коледа

Юлкер Халил разчита на помощта на „Българската Коледа“

Юлкер Халил е само на 2 години и половина. Момченцето ходи трудно, защото едното му краче е по-късно, стъпва на пръсти и не може да стои изправен дълго време. Заради заболяването си е подложен на непрекъснати терапии.  Имунната му система е изтощена и боледува през седмица. Това е и причината да не може да ходи на детска градина. Детето живее в..

публикувано на 26.12.19 в 08:39

Максим от Каварна получава от "Българската Коледа" помощ, за да расте

12-годишният Максим Янев от Каварна е поредното дете, което получава финансова подкрепа за лечение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.     За поредна година детето получава средствата, които са необходими, за закупуването на ежедневната му нужда от прием на растежен хормон, тъй като организмът му не го произвежда. На..

публикувано на 25.12.19 в 17:05

Апаратура намалява стреса на децата при болезнени манипулации

Отделението по изгаряния и пластична хирургия за деца в УМБАЛСМ „Пирогов“ е единственото специализирано в страната за диагностика, активно лечение и последваща рехабилитация на децата до 18-годишна възраст. Клиниката се нуждае от специално разработена система за отвличане на вниманието при детето, което доказано намалява посттравматичния..

публикувано на 25.12.19 в 10:44
Българската Коледа

Мартин на 5 години се нуждае от ежедневни терапии

Мартин Христов е на 5 години. Той страда от генерализирано разстройство на развитието от аутистичния спектър. За да оздравее, се нуждае от ежедневни терапии, за заплащането на които семейството разчита на кампанията „Българската Коледа“. Промените и разликата в развитието на детето били забелязани от родителите му, когато бил на..

публикувано на 24.12.19 в 15:19

Полина Димова от Габрово е едно от децата на „Българската Коледа“

7-годишната Полина Димова от Габрово е едно от децата, които се нуждаят от ежедневна рехабилитация, за да могат, въпреки тежките увреждания, да напредват в развитието си. Подкрепа в първите ѝ стъпки, макар и не самостоятелни, момичето получило от дарителите в кампанията „Българската Коледа“. За Полина и надеждите на нейното..

публикувано на 24.12.19 в 11:29

„Шейново“ с дарение от „Българската Коледа“

Софтуерната програма към апарата за изкуствена вентилация на новородени помага на деца, които имат проблеми с дишането. За болница „Шейново“ този софтуер е необходим, тъй като той дозира количеството въздух, когато се прави изкуственото дишане на пациент и това не води до физическо нараняване. „Това е допълнителна програма към дихателни..

публикувано на 20.12.19 в 17:49

"Българската Коледа" помага на дете с аутизъм от Перник

13-годишният Александър Василев от Перник  е с диагноза аутизъм.  Проблемът е забелязан от семейството преди детето да навърши 2 години. Започва ходене по мъките, от кабинет на кабинет, от лекар на лекар. "Беше много плашещо и много стресиращо за мен. Знаех що-годе нещо за аутизма, бях чела, защото имах и съмнения преди да поставим..

публикувано на 20.12.19 в 10:59