Навършват се 30 години от създаването на международното движение Slow Food - бавно хранене. Как личният избор чрез начина и метода на хранене може да повлияе върху климатичните изменения?
"С нашите избори, хранителни избори ние стимулираме една или друга хранителна система. Сигурна съм, че хората, които се замислят за това какво поставят на трапезата, без това да е свързано с техния социален статус, финансови възможности, това са хора, които си дават сметка, че има нещо сгрешено в начина, по който ние добиваме нашата храна. Самият факт, че 30-40% от храната, която се произвежда, се превръща в отпадък веднага, а в същото време в така наречения развит свят голям процент хора страдат от заболявания, свързани с неправилното хранене, докато в един друг свят - т.нар. глобален юг повече от милиард хора страдат от недохранване и умират от глад", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Десислава Димитрова - координатор на международното движение Slow Food в България.
Сгрешена е хранителната система на глобално ниво, смята Десислава Димитрова.
"Да не говорим, че в последните години ние сме свидетели на едно масово изчезване, масово унищожаване на биологичното разнообразие, което се равнява по размер с времето, когато са изчезнали динозаврите, защото в момента светът разчита само на няколко вида за своето изхранване. Това са пшеница, ориз, царевица, които е ясно, че са една много, много малка част от огромното растително разнообразие, което хората биха могли да използват за храна", допълни Димитрова.
Има 3000 сорта картофи в Андите, а ние разчитаме на един-два.
"Slow food възниква като контрапункт на Fast Food, защото преди 30 години Карло Петрини, който е основател на това движение, решава, че ще организира протест в Рим срещу отварянето на ресторант на една верига за бърза хранене. Решава, че ще сготви и ще почерпи всички минаващи по "Пиаца Рома" със спагети с домати - традиционна, проста, обикновена италианска храна, като по този начин иска да покаже, че италианската кулинарна традиция не се нуждае от решенията, които може да предложи една верига за бързо хранене", отбеляза още Десислава Димитрова.
"Чисто, вкусно, честно" е мотото на организацията Slow Food.
"Чисто и вкусно е ясно. Чисто - това е храна, която се произвежда, без да уврежда околната среда, без да компрометира благосъстоянието на животните. Но аз искам да обърна внимание на думата "честно", защото това е думата, която отличава Slow Food от много други движения, организации, които застъпват темата за качествена храна", поясни Димитрова.
Честна храна означава, че производителите получават справедливото възнаграждение за своя труд, тук е връзката с евтината храна, зад която цената на човешкия труд и човешката експлоатация е безмерно висока, но ние не си даваме сметка за това, казват още от Slow Food.
"В същото време честна храна означава, че и потребителят има право на храна, която той може да си позволи със своя собствен финансов ресурс. Ако мога така да кажа, да преведа - Slow Food е овластяване на местните общности и защитаване на тяхното право да произвеждат храната, която е тяхна, не наложена отвън и да запазят правото си на достъп до земя, до ресурси, до своето хранително биоразнообразие, което е ясно, че е най-доброто за тях самите", подчерта Десислава Димитрова.
Биохраните са храна с етикет, докато Slow Food е храна с лице. "Slow Food те кара да се замислиш кой произвежда твоята храна", посочи тя.
Климатичните промени са факт, но ние трябва да се адаптираме. Адаптацията ще дойде от генетичните ресурси, които са все още съхранени от местните общности, смята според Десислава Димитрова.
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.В Столичната община започват преговорите за подписване на нов Колективен трудов договор между синдикатите от КТ "Подкрепа" и КНСБ с ръководството на Столичния автотранспорт. Липсата на договора доведе до протести в петък, на 20 декември, и спиране на част от автобусите на градския транспорт. Близо 280 шофьори са необходими на общинското дружество,..
Близо 300 деца от столичните училища и детски градини взеха участие в празничния концерт, посветен на Рождество в столичния район "Люлин". "Много хора идват, за да подкрепят тази инициатива", наричат я "Децата на "Люлин", разказва Иван Димитров от Църковното настоятелство. Идеята е да обединяват всички училища и детски градини в района и да..
Какво е да си учен на Антарктида? И как може да си по-интересен на туристите там дори и от пингвините. "За мен това е шеста експедиция. Аз съм на българската база по научен проект. Занимавам се със сеизмология, изследване на земетресенията, движението на ледниците на Антарктида, разказа за "Закуска на тревата" гл. ас. д-р Гергана Георгиева. Тя е..
"Приключението Италия" представя Иван Кръстев, автор на книгата „НЕпътеводител за Италия от А до Я” . Той е нашия полазник на Игнажден – така, че всички ни очакват пътешествия през следващата година. Разказа за живота в Италия, за красотите там, за хората, за кухнята и менюто на тази любима на много хора страна , но и представи..
Фондация "Искам бебе" в Плевен събира на кръгла маса институции, лекари и двойки с репродуктивни проблеми. Целта е да се предостави информация за видовете медицински процедури и възможностите за тяхното финансиране. Най-често хората с репродуктивни проблеми се сблъскват с намирането на подходящия лекар , когото да почувстват като своя..
За красиво украсените градчета в провинция Бавария разказва пътешественичката и блогърка Джули в Нощен Хоризонт. Джули живее със семейството си във Великобритания от години и по традиция в дните преди Коледа посещава дестинации, където коледният дух се поддържа много жив и където празникът се усеща много силно в украсата и подготовката...
Идва краят на безотговорното продаване на уреди и играчки с цифров компонент. Към производителите и търговците на дребно ще има сериозни изисквания. Всички играчки с изкуствен интелект ще попадат под тази регулация . Под нея попадат и всички продукти със свързаност в интернет . Производителите и търговците на дребно ще трябва да спазват..
Година, която беше твърде динамична и преливаща от изненади . Достатъчно ли е това обобщение, превъртайки 2024-та на бързи обороти? А какво ни очаква?..
Само през първите девет месеца на 2024 година в отделението по неонатология на Университетската болница "Канев" в Русе са се родили 104 недоносени..
"Когато Русе беше Русчук" е темата на календара, който вече пет години издават ентусиастите от сдружение "Русчук". На 12 страници са отпечатани пощенски..