Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението Slow Food става на 30

Десислава Димитрова
Снимка: Ани Петрова

Навършват се 30 години от създаването на международното движение Slow Food - бавно хранене. Как личният избор чрез начина и метода на хранене може да повлияе върху климатичните изменения?

"С нашите избори, хранителни избори ние стимулираме една или друга хранителна система. Сигурна съм, че хората, които се замислят за това какво поставят на трапезата, без това да е свързано с техния социален статус, финансови възможности, това са хора, които си дават сметка, че има нещо сгрешено в начина, по който ние добиваме нашата храна. Самият факт, че 30-40% от храната, която се произвежда, се превръща в отпадък веднага, а в същото време в така наречения развит свят голям процент хора страдат от заболявания, свързани с неправилното хранене, докато в един друг свят - т.нар. глобален юг повече от милиард хора страдат от недохранване и умират от глад", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Десислава Димитрова - координатор на международното движение Slow Food в България.

Сгрешена е хранителната система на глобално ниво, смята Десислава Димитрова.

"Да не говорим, че в последните години ние сме свидетели на едно масово изчезване, масово унищожаване на биологичното разнообразие, което се равнява по размер с времето, когато са изчезнали динозаврите, защото в момента светът разчита само на няколко вида за своето изхранване. Това са пшеница, ориз, царевица, които е ясно, че са една много, много малка част от огромното растително разнообразие, което хората биха могли да използват за храна", допълни Димитрова.

Има 3000 сорта картофи в Андите, а ние разчитаме на един-два.

"Slow food възниква като контрапункт на Fast Food, защото преди 30 години Карло Петрини, който е основател на това движение, решава, че ще организира протест в Рим срещу отварянето на ресторант на една верига за бърза хранене. Решава, че ще сготви и ще почерпи всички минаващи по "Пиаца Рома" със спагети с домати - традиционна, проста, обикновена италианска храна, като по този начин иска да покаже, че италианската кулинарна традиция не се нуждае от решенията, които може да предложи една верига за бързо хранене", отбеляза още Десислава Димитрова.

"Чисто, вкусно, честно" е мотото на организацията Slow Food.

"Чисто и вкусно е ясно. Чисто - това е храна, която се произвежда, без да уврежда околната среда, без да компрометира благосъстоянието на животните. Но аз искам да обърна внимание на думата "честно", защото това е думата, която отличава Slow Food от много други движения, организации, които застъпват темата за качествена храна", поясни Димитрова.

Честна храна означава, че производителите получават справедливото възнаграждение за своя труд, тук е връзката с евтината храна, зад която цената на човешкия труд и човешката експлоатация е безмерно висока, но ние не си даваме сметка за това, казват още от Slow Food.

"В същото време честна храна означава, че и потребителят има право на храна, която той може да си позволи със своя собствен финансов ресурс. Ако мога така да кажа, да преведа - Slow Food е овластяване на местните общности и защитаване на тяхното право да произвеждат храната, която е тяхна, не наложена отвън и да запазят правото си на достъп до земя, до ресурси, до своето хранително биоразнообразие, което е ясно, че е най-доброто за тях самите", подчерта Десислава Димитрова.

Биохраните са храна с етикет, докато Slow Food е храна с лице. "Slow Food те кара да се замислиш кой произвежда твоята храна", посочи тя.

Климатичните промени са факт, но ние трябва да се адаптираме. Адаптацията ще дойде от генетичните ресурси, които са все още съхранени от местните общности, смята според Десислава Димитрова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40