Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Спасов: Не можем да заблудим Венецианската комисия

Снимка: БГНЕС

Като говорим за избора на главен прокурор и за председател на комисията за борба с корупцията, моята оценка е, че господин Борисов, господин Пеевски и околните получиха два коледни подаръка, които ще им позволят да продължат статуквото. За мен е по-важна вчерашното заседание на Народното събрание, в което господин Цацаров получи отлична оценка за дейността си.

Това каза за БНР юристът и бивш депутат Минчо Спасов, според когото оценката е „трагична“, защото няма по-лоша оценка за работата на един главен прокурор от това да го харесват политиците

„Колкото повече те обичат политиците, толкова повече си се провалил като главен прокурор…. А ние виждаме кои политици го харесаха вчера най-много. Най-силна подкрепа той получи от ДПС, а най-много гласове получи от ГЕРБ“.

Относно подкрепата от БСП

„Прогерберското и промафиотско крило в БСП никога по-явно не е манифестирало, че желае запазване на статуквото. Аз съм далеч от вътрешните дрязги в БСП и не мога точно да кажа каква е кухнята. Факт е обаче, че част от това прогерберско крило на БСП беше организирало среща на главния прокурор в ЦУМ с господин Георги Гергов…“.

Препоръката на Венецианската комисия – силна негативна оценка за работата на на главния прокурор

„След като казваш, че този човек не е бил контролиран, очевидно си недоволен от неговата дейност и не харесваш маниера, по който той обгрижва политиците и управляващите, вместо да ги обвинява за престъпленията им. Каква по-голяма критика?“.

Депутатите са отразили волята на лидерите си, защото не повече от 50-60 от тях познават лично Сотир Цацаров:

„Аз не съм доволен, защото лично съм депозирал сигнали до г-н Цацаров срещу господин Борисов по случая с Мишо Бирата, кореспондирал съм си активно с него и съм много недоволен от отговорите, които получих“.

Разговорът за  дълбока реформа в прокуратурата - кауза пердута

„Мнозинството показа, че харесва сегашната система. Абсурдно е да се очаква да искат да я променят. Сегашната система е такава, че господин премиерът привиква в къщата си в Банкя градския прокурор на София – Кокинов, и му разпорежда да извърши длъжностно престъпление - да му издаде данни от текущото разследване срещу министъра на земеделието. Това е престъпление по чл. 288, което господин Цацаров отказа да разследва. Размина се с една оставка на Кокинов“.

Не можем да заблудим Венецианската комисия с опитите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс „въпреки че усилено се опитваме и то с такива некоординирани и неадекватни идеи, с каквато господин Борисов излезе – да се създадял нов прокурор, с мандат 7 години, който да контролира сегашния контрольор, но да се избира от същите хора, които избраха и сегашния главен прокурор. Това е абсурд! Ако някой иска да направи истинска реформа, или ще направим реформа така, че президентът да избира главния прокурор, или че президентът ще назначи контролиращото главния прокурор лице. Всичко друго е прах в очите, не само на ЕК, но и на българските данъкоплатци“.

За възможността Борисов да стане президент през 2021 г.

„Той днес се закле пред телевизиите, че няма да бъде, но той отдавна е създал впечатлението, че има мнение, но не е съгласен с него“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Какво показва подкрепата за Сотир Цацаров в НС

Фигурата на Сотир Цацаров явно е изключително приемлива за целия политически елит в Народното събрание, включително и за БСП. Няма нищо изненадващо в това - това е една изключително силна фигура, която за 7 години е натрупала много информация за..

публикувано на 12.12.19 в 08:43
Сотир Цацаров - кандидат за председател на КПКОНПИ

ВСС освободи Сотир Цацаров

Очаква се Иван Гешев да положи клетва като главен прокурор още идната сряда. Днес Висшият съдебен съвет прие единодушно и без дебати оставката на Сотир Цацаров заради избора му за председател на Антикорупционната комисия. Предложението беше..

обновено на 12.12.19 в 19:30

Конституционно мнозинство избра Цацаров начело на КПКОНПИ

„Мнозинството в подкрепа на Сотир Цацаров е конституционно мнозинство, което има резерв от около 40 гласа, които могат да бъдат мобилизирани. Може в парламента да съществува мнозинство за промяна на Конституцията дори от 3/4. Това не се..

публикувано на 11.12.19 в 16:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голяма част от фронта на пожарите в Югозапада е овладян, 2 са активните огнища в Малешевска планина

Двата големи горски пожара в Малешевска планина и Славянка засега са овладени. Има активни две пожарни огнища. Овладени са двата големи пожара в Благоевградско Вятърът и високите температури обаче не са повод за оптимизъм. Гл. комисар Джартов:..

публикувано на 01.08.24 в 18:27
Еван Гершкович

Размяна на затворници между Русия и САЩ, Еван Гершкович от "Уолстрийт Джърнъл" е сред освободените

26 затворници от 7 държави са част от разменна операция между Русия и Запада, която е в ход. Сред освободените са американският журналист от "Уолстрийт Джърнъл" Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън.  Турция координира процеса,..

публикувано на 01.08.24 в 17:33
Деца на летен лагер в село Макоцево

Свидна Динева: Тази година се акцентира на ваканции за деца с образователен характер

Градски лагери в големите градове у нас и образователни лагери в чужбина са хитът тази година , споделя в интервю пред БНР Свидна Динева, управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Тази година има повишен интерес към детските и..

публикувано на 01.08.24 в 17:19

Опасност от пожари в голяма част от страната в следващите 2 дни

В следващите два дни индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма.  В..

публикувано на 01.08.24 в 17:06

Движението на влаковете от Подбалканската линия е спряно заради дерайлирали вагони

Движението на влаковете от Подбалканската линия в участъка Мирково - Долно Камарци е спрян заради инцидент.  Пет празни вагона на частен товарен влак са излезли от релсите минути преди 15.00 часа в участъка между гарите Мирково и Долно Камарци...

публикувано на 01.08.24 в 17:00
Валентин Мундров

Приоритети на МЕУ: Прозрачното удостоверяване на машините и видеонаблюдението на вота

Основният приоритет на Министерството на електронното управление е да осигури открит и прозрачен процес по удостоверяването на машините за гласуване, както и видеозаснемането и видеонаблюдението на изборния процес в деня на вота. Това заяви служебният..

публикувано на 01.08.24 в 17:00

Главчев ще пита НС, ако му се наложи да номинира еврокомисар

Премиерът Димитър Главчев заяви, че оглавяваното от него служебно правителство не трябва да номинира кандидат за нов български еврокомисар, тъй като скоро може да бъде сменено или от редовен, или от друг служебен кабинет. Срокът, в който..

публикувано на 01.08.24 в 16:53