Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на дете с аутизъм от Перник

Терапиите са неговото бъдеще, вярва майката на 13-годишния Александър

"Българската Коледа"
Снимка: www.bgkoleda.bg

13-годишният Александър Василев от Перник е с диагноза аутизъм. 

Проблемът е забелязан от семейството преди детето да навърши 2 години. Започва ходене по мъките, от кабинет на кабинет, от лекар на лекар.

"Беше много плашещо и много стресиращо за мен. Знаех що-годе нещо за аутизма, бях чела, защото имах и съмнения преди да поставим диагнозата. Такова отчаяние ме обхвана, но няма как - трябва да се бориш. Решихме, че трябва да се борим", сподели пред "Хоризонт" майката Албена Александрова.

За съжаление в България няма клинични пътеки за деца с аутизъм или подобни проблеми, защото аутизмът е състояние, а не болест, посочи тя.

От тогава до днес Албена подчинява живота си на една цел - да помогне на детето си чрез различни терапии със специалисти. "Логопеди, психолози и ерготерапевти, за да могат що-годе да усвояват нещата, които са в ежедневието, да се появи някаква реч, разбирането, защото той не разбираше какво искаш от него, бъркаше нещата, не знаеше значението на думите, трудно е да ги запаметява. Сензорни нарушения, дразнеше се от силни шумове. Изпадаше в такива тежки аутистични кризи, които се изразяваха с крясъци, викове, писъци, продължавало е с часове понякога. Безсъние. Затова тези терапии са толкова важни, за да може той да има що-годе някакъв напредък", разказа Албена Александрова.

В Перник няма център за деца с аутизъм и Албена и Александър пътуват два пъти седмично до София. Александър учи в 10-то основно училище "Алеко Константинов" в Перник.

"Придружавам го. Седях с него на един чин. Децата го възприемат много добре. Той се социализира. Наистина различен е, вижда се. Той все още няма обучителни способности и заради това работим - да познава азбуката, да пише, да учи, да чете. При него може би тези неща ще се появят по-късно. За мен сега е най-важното тези терапии да го научат да може да се храни, съблича, облича, да ходи до тоалетна сам. Нещата, които са свързани с ежедневието, за да може поне 50% да се грижи за себе си", изтъкна Албена Александрова.

В резултат на терапиите се отчита напредък в развитието на детето. Работата с него трябва да бъде постоянна. Надеждата на семейството е в подкрепата от кампанията "Българската Коледа".

"Това, че той е с аутизъм, не означава, че ние трябва да го затворим у дома и нищо да не правим. Той има потенциал и точно този потенциал хората, които работят с него, го вадят от него и го разкриват, и той наистина постига. Но пак казвам, всичко е свързано с финанси. Ние затова кандидатстваме вече четвърта година за "Българската Коледа" и си има късмета да ни одобряват за финансова подкрепа. И тази година пак ще кандидатствам, защото тя ми е единствената надежда. Не мога да си позволя да ги спра тези терапии, защото това му е бъдещето, това му е животът. Аз виждам, че той има напредък и в един момент аз ако ги спра, означава, че сме загубили абсолютно всичко до тук. Тези терапии са неговото бъдеще", отбелязва майката на Александър Василев.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българската Коледа

Юлкер Халил разчита на помощта на „Българската Коледа“

Юлкер Халил е само на 2 години и половина. Момченцето ходи трудно, защото едното му краче е по-късно, стъпва на пръсти и не може да стои изправен дълго време. Заради заболяването си е подложен на непрекъснати терапии.  Имунната му система е изтощена и боледува през седмица. Това е и причината да не може да ходи на детска градина. Детето живее в..

публикувано на 26.12.19 в 08:39

Максим от Каварна получава от "Българската Коледа" помощ, за да расте

12-годишният Максим Янев от Каварна е поредното дете, което получава финансова подкрепа за лечение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.     За поредна година детето получава средствата, които са необходими, за закупуването на ежедневната му нужда от прием на растежен хормон, тъй като организмът му не го произвежда. На..

публикувано на 25.12.19 в 17:05

Апаратура намалява стреса на децата при болезнени манипулации

Отделението по изгаряния и пластична хирургия за деца в УМБАЛСМ „Пирогов“ е единственото специализирано в страната за диагностика, активно лечение и последваща рехабилитация на децата до 18-годишна възраст. Клиниката се нуждае от специално разработена система за отвличане на вниманието при детето, което доказано намалява посттравматичния..

публикувано на 25.12.19 в 10:44
Българската Коледа

Мартин на 5 години се нуждае от ежедневни терапии

Мартин Христов е на 5 години. Той страда от генерализирано разстройство на развитието от аутистичния спектър. За да оздравее, се нуждае от ежедневни терапии, за заплащането на които семейството разчита на кампанията „Българската Коледа“. Промените и разликата в развитието на детето били забелязани от родителите му, когато бил на..

публикувано на 24.12.19 в 15:19

Полина Димова от Габрово е едно от децата на „Българската Коледа“

7-годишната Полина Димова от Габрово е едно от децата, които се нуждаят от ежедневна рехабилитация, за да могат, въпреки тежките увреждания, да напредват в развитието си. Подкрепа в първите ѝ стъпки, макар и не самостоятелни, момичето получило от дарителите в кампанията „Българската Коледа“. За Полина и надеждите на нейното..

публикувано на 24.12.19 в 11:29
Българската Коледа

Как "Българската Коледа" помага на Виктория Христова от Свищов

10-годишната Виктория Христова от Свищов за втора година ще разчита на инициативата „Българската Коледа“, за да продължи борбата си с детската церебрална парализа, епилепсията и други съпътстващи заболявания. За да не изостава в развитието си и да надгради постигнатото до сега, Вики има нужда от рехабилитация и психологична терапия. Вики е..

публикувано на 23.12.19 в 12:42

„Шейново“ с дарение от „Българската Коледа“

Софтуерната програма към апарата за изкуствена вентилация на новородени помага на деца, които имат проблеми с дишането. За болница „Шейново“ този софтуер е необходим, тъй като той дозира количеството въздух, когато се прави изкуственото дишане на пациент и това не води до физическо нараняване. „Това е допълнителна програма към дихателни..

публикувано на 20.12.19 в 17:49