Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли успех новата коалиция в Австрия

Коалиционните партньори Себастиан Курц и Вернер Коглер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия посрещна новата 2020 година с нов кабинет, в който управлението на страната ще осъществяват заедно консервативната Народна партия и Зелените. Две партии с малко пресечни точки, но въпреки това те успяха да постигнат споразумение за съставяне на коалиционно правителство - 100 дни след предсрочните парламентарни избори заради „Аферата Ибиса“, довела до оставката на кабинета на консерваторите с крайната десница.

Първото правителство на Австрия на федерално ниво, съставено от консерватори и Зелени се очаква да встъпи в длъжност идната седмица, след като коалиционният договор бъде одобрен от конгреса на Зелените.

„Дързък експеримент“ и „политическа авантюра “ - това бяха част от определенията, които бяха дадени на новата коалиция, наречена и безпрецедентна. Очакванията от работата ѝ коментира в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ журналистката от БНР Весела Владкова, която следи процесите в Австрия.

Весела Владкова

Според нея много по-различно правителство поема властта във Виена, не на последно място, защото изходът от предсрочните парламентарни избори просто не позволява друга комбинация: „Курц на практика нямаше друга алтернатива, защото след „Аферата Ибиса“ крайната десница е в много сериозна криза“.

„Друг вариант бе традиционна за Австрия голяма коалиция със социалдемократите, които са в много лошо състояние и с лош изборен резултат“, отбеляза Весела Владкова.

Тя подчерта, че бъдещото управление на страната ще бъде по-трудно за Зелените – от една страна, защото резултатът от изборите бе добър и за двете партии, но по-добър за Курц, отколкото за „зеления“ лидер Вернер Коглер.

„Освен това има неписано правило, че по-малкият партньор в коалиционно правителство общо взето губи доверието, така че за Зелените тази стъпка наистина е много рискована“, посочи журналистката.

И допълни, че австрийската коалиция може да послужи като „лабораторен опит“ за други държави, в които зелени партии имат силни позиции, но досега не са влизали с масирана подкрепа след избори в Германия.

Една от тези страни може да е Германия, но не само тя.

Коментара на Весела Владкова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Себастиан Курц (вляво) говори, след като получи мандат за съставяне на правителство от президента Александър ван дер Белен.

Президентът на Австрия връчи мандат на Курц да сформира правителство

Австрийският президент Александър ван дер Белен връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на австрийските консерватори Себастиан Курц. Неговата Народна партия спечели предсрочните парламентарни избори с внушително мнозинство от..

обновено на 07.10.19 в 18:43
Себастиан Курц

Себастиан Курц е изправен пред сложна дилема за партньор във властта

Неочаквано голяма победа за консерваторите на Себастиан Курц, очакван внушителен ръст в подкрепата за Зелените и изненадващо катастрофална загуба за крайната десница. Така кратко могат да се обобщят резултатите от предсрочните парламентарни избори..

публикувано на 05.10.19 в 10:43

Лидерът на АНП Себастиан Курц триумфира на парламентарните избори в Австрия

Консервативната Австрийска народна партия на бившия канцлер Себастиан Курц печели 38,4 процента - много повече от изборите през 2017-а - от гласовете на проведените вчера предсрочни парламентарни избори в страната, предадоха световните агенции...

обновено на 30.09.19 в 12:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан...

публикувано на 19.05.24 в 17:05

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий - 25, обяви наместникът на сливенския митрополит и..

публикувано на 19.05.24 в 16:59

Изложба в Берковица в памет на Милан Миланов-Революцията

В Берковица откриха първата мобилна изложба, посветена на Милан Миланов–Революцията. За приноса му за развитието и популяризирането на културно-историческото наследство в Северозапада приживе той бе награден с орден I степен „Кирил и Методий“...

публикувано на 19.05.24 в 16:49
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Макрон и Шолц изразиха загриженост за закона за чуждестранните агенти в Грузия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изразиха загриженост по повод ситуацията в Грузия, след като грузинският парламент одобри закона за "чуждестранното влияние", предаде АФП. Парламентът в Тбилиси прие закона за..

публикувано на 19.05.24 в 16:43
Президентката на Северна Македония Гордана Силяновска по време на представлението на Софийската опера и балет в Скопие

Софийската опера в Скопие с "Валкюра"

Софийската опера и балет представи за първи път операта "Валкюра" на Рихард Вагнер в рамките на фестивала "Майски музикални вечери". Премиерата се осъществи с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония и Българския..

публикувано на 19.05.24 в 16:23

ЮЗУ няма да отвори врати на 20 май

Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест в София на 20 май повечето държавни университети утре няма да отворят врати. Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград...

публикувано на 19.05.24 в 16:14

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в..

публикувано на 19.05.24 в 15:04