Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Графити на Народния театър украсиха трафопост в Обеля

Снимка: Етюд-и-те на София

Трафопост в столичния квартал "Обеля" бе преобразен с цветен графит, изобразяващ Народния театър "Иван Вазов". Негов автор е 25-годишният египтянин Мухамед Енуиши, който е на 25 години. Организатор на проекта е Пламен Бешков от фондация "Open Space". Идеята е да има по-цветна градска среда. Мухамед Енуиши е бил доброволец във фондацията, докато е участвал в програма "Еразъм". 

По образование той е ветеринар. С рисуването на графити се занимава любителски. 

"Аз не само съм живял в "Обеля", аз все още живея тук. Моите родители са родом от тук, така че цял живот аз буквално съм живял из уличките на това кварталче, което, знаете, има славата на един малко по-лош краен квартал: сивота, скучни улици, нищо интересно, което се случва за обществото, нищо, което да остави някаква паметна следа в посетителите на квартала, в хората, които живеят тук. Така че на мен много ми се искаше да направя нещо", обясни в предаването "Закуска на тревата" Пламен Бешков.

Освен трафопоста Енуиши е изрисувал още две стени в квартала.

"Изрисува едни ангелски криле, в които вплетени типични български символи като шевицата, народната носия, трибагреника, мартеницата, азразказа Пламен Бешков.

Фондация "Open Space" насърчава културния диалог от близо 15 години.

"При нас идват много интересни хора от много интересни държави. Освен от Египет, имаме доброволци от топлата Африка, от Уганда, от Танзания. От Франция, Италия, Испания. Много е цветно при нас. Ние имаме доброволци дори от Швеция, от Турция също сме имали. При нас се получава наистина много шарена среда, много шарена атмосфера с много различни култури", допълни Пламен Бешков.

Фондация "Open Space" има идея за графити и в други столични квартали.  

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.