Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средната продължителност на живота в България е най-ниска в ЕС

Снимка: БГНЕС

Средната продължителност на живота в България остава най-ниска сред страните от Европейския съюз, показва новият годишен доклад на Еврокомисията за здравеопазването в общността, който бе представен днес.

Средната продължителност на живота в България се е увеличила от 72 години през 2000 г. на 75 години през 2017 г., но все пак тя е най-ниската в Европейския съюз.

Латвия, Естония и Румъния ни изпреварват по продължителност на живота.

Кои са най-честите причини за смърт според Ане Шпрангер, експерт от Европейската обсерватория за здравни системи и политики:

„Когато говорим за средна продължителност на живота най-честите причини за заболявания в България са сърдечно-съдовате и онкологичните . Заболяемостта от инфекциозни болести като туберкулоза също продължава да бъде притеснителна“.

Според доклада у нас тютюнопушенето сред възрастните е най-високото в ЕС, а сред подрастващите също е разпространено.

Увеличава се и делът на доплащанията от джоба на българина за здраве, като през 2017 г. те са най-високите в ЕС - главно за лекарствени продукти и извънболнична помощ.

Едва 52% са публичните средства. Разпространението на неофициалните плащания също увеличава разходите на домакинствата за здравеопазване. Същевременно разходите за лекарства в България са необичайно високи - 43 на сто от публичните средства.

Репортажа можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Европа ни съветва да ограничим вредните навици

Идеята на доклада за състоянието на здравеопазването в ЕС през 2019 г., който ще бъде представен днес, е да даде насоки за възможните решения на предизвикателствата. Това заяви пред БНР Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на..

публикувано на 09.01.20 в 09:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане" рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата.

публикувано на 29.03.24 в 11:46
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи...

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата...

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите . Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11.00 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност...

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше..

публикувано на 29.03.24 в 10:18