Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичен музей ни потапя в света на илюзиите

| обновено на 10.01.20 в 23:36
Снимка: Музей на илюзиите

Какво е да гледаш през очила, с които уж се взираш напред, а виждаш краката си? Побиват ли те тръпки от очите на хамелеона? Колко глави имаш в различните измерения? Защо и да си много послушен посетител, Алберт Айнщайн няма да те изпусне от поглед? Всички тези усещания можете да изпитате лично, ако отидете в новия Музей на илюзиите, който отвори врати в сърцето на София в края на миналата година. "Изотопия" реши да се тества и да изпробва и вас, като ви разходи сред най-любопитните експонати.

Първият музея на илюзиите в България е вдъхновен от подобни места из Европа. Идеята е да се откъснем от реалността и да се пренесем в света на фантазията, да се разтоварим и да видим нещата по различен начин. Или както нашият гид Криси казва – „да дадем свобода на въображението ни“.

Криси е един от хората, които разхождат посетителите и им разказват за отделните предмети и илюзии. Една от тях например е „Мираж“ – дребно прасенце, голямо колкото палец, което изглежда сякаш е на повърхността, но когато се опитаме да го докоснем, не успяваме. Тайната е в пречупените огледала, които отразяват играчката от всички страни.


Нестандартният музей позволява на посетителите да докоснат, участват и съпреживеят атракциите. Можете например да вкарате главата си в т. нар. „безкраен куб“, в който се получава ефект на безкрайност, докато се оглеждате. Или да завъртите върху огледална плоскост Диска на Ойлер, за да наблюдавате как променя скоростта си, докато издава звуци. За да проверите психичното си здраве, пък са поставени „въртящи змии“. Според японски психиатър ако смятате, че змиите се движат бързо, значи сте прекалено стресиран и имате нужда от помощ. Според нашия гид Криси обаче, този метод е пълна измислица, с която психиатърът привличал повече пациенти в кабинета си.

Не е измислица обаче Slow motion ефектът, който е широко приложим в киноиндустрията и илюстриран в Музея чрез две пера. Ефектът се създава чрез трептения - 80 пъти в секунда, които бавно задвижват перата. Човешкото око не долавя трептенията, но ако ги заснемем с телефон, ще наблюдаваме движението.

А истинска илюзия са висящите във въздуха чешмички, от които изглежда, че тече вода.


Не са малко и местата в музея, на които можете да си направите щури селфита и снимки - например кривите огледала, в които придобиваме нереално телосложение, или стаята с цветни сенки, с които да развихрим въображението си. Много популярна е и обърнатата стая, в която изглежда, че висим от тавана. 


Музеят се радва на огромен интерес и само за ден през миналия уикенд е посрещнал около 1000 посетители. Образували са се опашки. Затова побързайте и още утре провокирайте ума и въображението си. Отворен е всеки ден от 10 до 20 ч. Повече информация вижте тук.

А за да усетите напълно емоциите от нашето преживяване, чуйте звуковия файл.

Снимки: Лъчезар Вълев и Facebook страницата на Музея на илюзиите

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева.

Д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев д-р Лозана Василева е назначена за заместник-министър на земеделието и храните на мястото на Таня Георгиева, която беше освободена след нейна молба по лични причини.  Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието Кандидатурата на Василева, която до момента заемаше поста на..

публикувано на 01.08.24 в 18:47
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За  Гърция и Белгия има данни за ръст  на заболелите,  в САЩ има също сериозен ръст  в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт"  вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци..

публикувано на 01.08.24 в 09:55

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25