Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Еколози питат къде е отишла баластрата от коритото на река Вит

Проблемите се виждат на място, а не на документ, заяви инж. Куманов

Димитър Куманов
Снимка: Ани Петрова

"Проблемите се виждат на място, а не на документ", каза пред БНР инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Той обясни, че са пуснали жалби по случая до главни дирекции "Околна среда", "Транспорт" и "Регионално развитие" в Европейската комисия и вече имат входящ номер.

По думите му големият въпрос е къде е отишла речната баластра от коритото на река Вит, което е изкопано за "почистване на коритото на река Вит", както заявява областната управителка на Ловеч Ваня Събчева. 

От областната управа в Ловеч заявиха, че вече имат проект за възстановяване на коритото на река Вит при Боаза, където се изгражда нов участък от АМ "Хемус". В края на 2019-а година се стигна до протести на местни хора и природозащитници заради незаконно, според тях, разкопаване и  разрушаване на речното корито. Институциите реагираха едва след гражданското недоволство.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" инж. Куманов посочи, че са изкопани повече от 150 хил. кубика речна баластра.

Според него ДНСК трябва да отговори на въпроса откъде са дошли същите кубици баластра за насипа върху строежа на магистрала "Хемус"

Репортаж на Пламен Христов и интервю на Лора Търколева с инж. Димитър Куманов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.