Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват незаконно укрепване на моста на Колю Фичето в Дряново

Казусът провокира специалисти и местната власт и повдига въпроса как държавата се грижи за паметниците

Мостът на Колю Фичето в Дряново
Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Габрово изяснява обстоятелствата около нерегламентираното укрепване на моста на майстор Колю Фичето в Дряново. Съоръжението, което е паметник на културата от местно значение, бе подсилено в каменните основи с бетон, без да е спазена процедурата по Закона за културното наследство. 

Сега на дневен ред е въпросът кога ще е готова техническата експертиза и ще се премине към изработването на цялостен проект за реставрация и консервация на съоръжението.

Кой поправи моста

"Малко преди Нова година на последната сесия на общинския съвет, общински съветник ми зададе въпроса дали съм наясно с извършения ремонт на моста, кой го е правил, как го е правил, защо го е правил и стана въпрос за това, че в основите на едната от колоните има излят бетон, който е укрепил моста", разказа пред "Хоризонт" кметът на Дряново Трифон Панчев. 

В горната част на моста освен бетон има гипс, метални обкови, ламаринени лайсни, в които е поставено LED осветление, тоест "в годините който е минал по моста, се е упражнил върху него", подчерта кметът. 

"Със сигурност голяма част от конструкцията е запазена автентична, но се вижда как в различните епохи и периоди всеки е оставял някакъв вид отпечатък върху тоя мост."

Панчев допълни, че според разкази на по-възрастни хора за последните 60 години са правени три или четири различни ремонта на моста. 

Екзотично

"Хубаво е да се възстанови в автентичен вид, но това смятам, че може единствено архитекти от "Паметници на културата" и евентуално екип от Министерство на културата да го възложи на хора, които са се занимавали с реставриране на такива паметници. И не смятам, че дори този ремонт да не е направен, мостът е автентичен в момента. Положението е много екзотично с тоя мост", коментира кметът на Дряново Трифон Панчев.

Сигнал за разрушаването на моста е подаден от жител на община Дряново, на когото отговорили по Фейсбук. Бившият кмет признал, че има необходимост от спешен ремонт, уточни Панчев.

Следите се губят

"Че мостът е опасен, че може да падне, че се държи на един камък в конструкцията си, където е нарушена целостта на моста. Че в момента, в който реката спадне, ще започне незабавен ремонт. Оттам нататък няма никаква документация - нито писмо до Министерство на културата и Паметници на културата (Национален институт за недвижимо културно наследство) за съгласуване на ремонта. Нама разрешение за строеж от Община Дряново, тоест тя не е уведомена, не е издавала такова разрешение, не е възлагала, няма фактура, няма договор."

Според свидетели, ремонтни дейности са започнали през ноември. 

Според кмета на Дряново критиките на общинските съветници са мотивирани от това, той е от друга политическа партия и "е най-лесно да го хвърлим него на вълците"..

"Аз съм съгласен, че не е законосъобразен този ремонт и има нарушения. И каквото зависи от общината и от мен като кмет, аз ще го направя като процедура и ще съдействам на абсолютно всички органи на реда и на всички, които идват да проверяват", увери кметът.

Има ли спасение за моста в Дряново и преодолими ли са щетите от досегашните ремонти?

"Това е най-здравият и запазен мост на Колю Фичето, защото и мостът в Бяла пострада, и севлиевския мост. Всичките му мостове, по стечение на обстоятелствата, по някакъв начин са ремонтирани и не са автентични", коментира архитект Милен Маринов, регионален инспектор във Велико Търново към дирекция „Опазване на културното наследство“ в Министерството на културата.

Мостът в Дряново може да бъде поправен - това зависи от техническата експертиза, която предстои, оптимист е Маринов.

"Увреждането на моста е най-вече във фугировката, но тя се изчиства. Всичко е поправимо, няма непоправими неща, но нарушението е, че не са спазили Закона за културното наследство. Имало е сигнал до кмета. Кметът като знае, че е паметник на културата, трябвало е веднага да уведоми министъра на културата. И оттам нататък се вземат бързо адекватни действия. А не чрез дарение някаква фирма фантом, дали лицензирана, дали не лицензирана - все пак това е недвижима културна ценност, категория "местно значение", допълни архитектът.

За Владимир Руменов от гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство "Форум наследство" случаят е противоречив. 

"От една страна имаме похвалното желание на граждани или на фирма, не знам точно, които са се загрижили за паметника, защото той се руши. Това, дума да не става, е похвално, тъй като говори за отношение на гражданството към паметниците на културата", посочи Руменов.

Владимир Руменов смята случилото се с моста в Дряново за "много мощен сигнал към държавността, която от много години абдикира от своите ангажименти към паметниците".

В конкретния случай става дума за самоуправство, не за пробойни в закона, заяви още Руменов. 

Различните мнения чуйте в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12