Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добромир Симидчиев и Чавдар Георгиев: България трябва да се справи с явлението „воден стрес“

Добромир Симидчиев и Чавдар Георгиев в студиото на „Неделя 150“
Снимка: Даниела Късовска

Най-бързо, единствено възможно и рационално решение на проблема в Перник е изграждането на реверсивен водопровод, който да използва системата на София за довеждане на вода от язовир „Белмекен“ до Перник. Около това мнение се обединиха в предаването „Неделя 150“ Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, и Чавдар Георгиев, бивш заместник-министър на околната среда и водите.

Според Симидчиев това решение ще преодолее в краткосрочен план и частично проблемите на Перник:

„Гражданите на София не трябва да се притесняват от това решение на кабинета. Голяма част от стратегическите водопроводи на столицата са преоразмерени, когато са строени. Сега се наблюдават дори по-ниски скорости в някои водопроводи, така че това, че ще се подават допълнителни количества вода за Перник, няма да застраши мрежата на София. Запаси има достатъчно“.

По думите на Георгиев проблемите във ВиК сектора са в резултат на лошо управление:

„Засегнати са основни права на граждани. Не може в 21 век да не осигурим питейна вода на хората“.

За Добромир Симидчиев няма само една причина, довела до кризата във водния сектор:

„Има комплекс от причини и всички те изискват сложно решение. Жизнените цикли на активите във ВиК сектора са много дълги, няма лесни решения. Освен на управленски дефицити в управлението на ВиК компаниите, България е подложена на явлението „воден стрес“ – ресурсът го има, но разпределението му е неравномерно, редуват се засушителни периоди с наводнения. Липсват мерки по адаптация на климата“.

Той не отрече, че ВиК дружествата понякога извършват несвойствени дейности, „тъй като хората, които им влияят, стоят в сянка, а докато тяхната власт не се изсветли, проблемите ще продължават“:

„Убеден съм, че има малки общински ВиК, в които кметът, който назначава ВиК управителя, от време на време го „юрка“ да прави неща, несвързани с поддръжката и експлоатацията на ВиК съоръженията. Паралелната власт е проблем за всички. Докато в тези оператори не се създаде управленски капацитет, нещата, колкото и да си ги реформираме, няма да има голяма разлика. И обратното, когато има капацитет, дори и дизайнът на системата да е сбъркан, хората ще намерят начин да свършат работата добре“.

Чавдар Георгиев подчерта, че:

„Една от основните причини за проблема във ВиК сектора е липсата на кадри. Отговорността на министър Нено Димов е безспорна. Но са отговорни още и МРРБ, и местните ВиК дружества, редица други длъжностни лица“.

Общ ВиК холдинг – ще доведе ли до положителен резултат?

Според Чавдар Георгиев мащабът на собствеността и на управлението на даден актив обикновено води до положителни резултати:

„Ако имаме държавна компания, би трябвало това да доведе до положителен резултат… Трябва да се започне с обща картина на актуалната ситуация и да се види за всеки район кое е най-належащото, за да се осигурят необходимия ресурс и материалните средства. Да се обединят големите язовири и довеждащите водопроводи в едно дружество, е добра идея. Това ще доведе до възможност за по-ефективно управление“.

Добромир Симидчиев е позитивно настроен към това решение.

„Това ще бъде междинна структура, която ще има пряко влияние върху отделните ВиК структури. Това централно звено ще има възможност да гради капацитет – управленски и технически… Кризата изиграва сериозна положителна роля“.

По думите му окрупняването на ВиК сектора не може да бъде разглеждано като преходен период за концесиониране на някои от дружествата:

„Концесията е тежка форма на аутсорсинг. Извън София има много малко оператори, които са атрактивни. Важно е да се допусне сериозна намеса на частния сектор под всякакви форми на публично-частно партньорство“.

Георгиев добави, че ако се създава такъв холдинг, той трябва да се вкара в списък за дружества, които не подлежат на приватизация и концесиониране:

„Може да се върне законовата норма за ограничаване на допустимите загуби в закона, които да се признават на ВиК дружествата. Това ще накара дружествата да приспособят своята дейност към по-малко загуби и да не допускат безстопанственост. Трябва да се преоцени стойността на природния ресурс вода – не може бутилка литър и половина газирана напитка да струва колкото 100 кубика вода в язовир „Студена“. Когато има такава огромна разлика в пъти между водата като природен ресурс и водата като стока за потребителя, естествено е, че не се цени природният ресурс“.

Кризата с боклука

В студиото на предаването „Неделя 150“ двамата бивши министри коментираха и проблема с нерегламентираните отпадъци, открити на територията на страната:

„България има проблеми с инфраструктурата по третиране на отпадъците. Не се прави нищо за разширяване на капацитета на съществуващите депа. Нямаме инсталация за третиране на опасни отпадъци. Развиват се процеси, които могат да доведат до тежки проблеми след години“, каза Чавдар Георгиев.

Според Добромир Симидчиев потенциалът на кризата с отпадъците е по-нисък от този на кризата с водата:

„Тук говорим за малко-по-нисък контрол. Това е сериозен бизнес. Сега е важно да не се убие добрият бизнес, който спазва правилата, покрай този, който не спазва закона“.

Интервюто с Добромир Симидчиев и с Чавдар Георгиев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън със съпругата си и Камала Харис с мъжа си махат от Капитолия преди церемонията по встъпването им в длъжност като президент и вицепрезидент на САЩ.

Байдън положи клетва при извънредни мерки за сигурност

Джо Байдън положи клетва за вярност към Конституцията и своята страна като 46-ия президент на САЩ,  заедно с първата жена вицепрезидент - Камала Харис. 78-годишният Байдън встъпи в длъжност на тържествена церемония пред Капитолия във Вашингтон. Байдън и Харис се заклеха, че ще изпълняват вярно длъжността президент и вицепрезидент на..

обновено на 20.01.21 в 21:50
Джо Байдън със съпругата си и Камала Харис с мъжа си преди церемонията по встъпването им в длъжност като президент и вицепрезидент на САЩ.

Световни лидери посрещат Байдън с позитивни очаквания

Позитивни очаквания за новия стопанин на Белия дом дойдоха от световните лидери. Нямаме търпение да работим с администрацията на  Джо Байдън за по-нататъшното укрепване на отношенията между Съединените щати и Европа, тъй като сме изправени пред глобални предизвикателства, с които никой от нас не може да се справи сам. Това написа генералният..

обновено на 20.01.21 в 21:23
Работата от вкъщи често е предизвикателство - майка и дъщеря с различни занимания, Москва, 2020 г.

Евроказус: Законодателно предложение за правото на откъсване от работа

Хората, които работят от къщи, са двойно повече под натиск да работят над 48 часа седмично. Това каза евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Алекс Салиба, докладчик за правото на откъсване от работна среда. Той допълни, че границата между личния и професионален живот се размива и затова е необходима директива, която..

публикувано на 20.01.21 в 21:10
Изглед към мястото на взрива в центъра на Мадрид.

Силна експлозия в Мадрид уби най-малко трима души

При силен взрив в центъра на Мадрид загинаха поне трима души, десет са ранени и един се води изчезнал. Експлозията, причинена от изтичане на газ, е срутила няколко етажа на сграда, която принадлежи на Католическата църква и се намира между дом за възрастни хора и училище в квартал Ла Латина. Местните власти са категорични, че не става въпрос за..

обновено на 20.01.21 в 20:47

Уолстрийт стартира с повишения преди инаугурацията на Байдън

Американските фондови борси стартираха с повишения търговията в сряда след серия важни корпоративни финансови отчети и преди започващата след няколко часа церемония по полагане на клетва на 46-ия президент Джо Байдън, която ще сложи край на четиригодишното бурно управление на Доналд Тръмп. Индексът на сините чипове DJIA се повишава..

обновено на 20.01.21 в 20:33
Джо Байдън

Байдън: Цялата ми душа е устремена към това да обединя Америка

„Единство“ беше ключовата дума в речта на новия президент на Съединените щати, който тази вечер положи клетва. Джо Байдън предупреди американците, че само единни могат да преодолеят основните предизвикателства пред страната днес. „Днес - в този януарски ден, цялата ми душа е устремена към това да обединя Америка, да обединя хората ни, да..

публикувано на 20.01.21 в 20:33

Обединение - пътят напред за Америка

„ За първи път от 100 години насам церемонията по встъпването в длъжност на новия американски президент имаше политически смисъл . Тази реч трябваше да покаже пътя напред за Америка . Джо Байдън говори за единството и се закле в това. Това беше основният смисъл. Той спомена и завръщането на Америка като актьор на световната сцена“. Това каза пред БНР..

обновено на 20.01.21 в 20:20