Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

СЕМ избра Андон Балтаков за генерален директор на БНР

| обновено на 22.01.20 в 13:36
Андон Балтаков на изслушването в СЕМ.
Снимка: БТА

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра днес Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР. Това стана с 4 гласа "за" и един "въздържал се" при второто гласуване за деня на медийния регулатор. На първия вот никой от шестимата кандидати не успя да събере необходимия брой три гласа.

При първото гласуване имаше двама кандидати с по два гласа. Балтаков получи  гласовете на Бетина Жотева и Галина Георгиева, а председателят на СЕМ София Владимирова и Розита Еленова предпочетоха временно изпълняващият длъжността генерален директор на БНР Антон Митов. Ивелина Димитрова пък заложи на Митко Димитров. При второто гласуване тя гласува за Балтаков с аргумента, че ако не се избере генерален директор на БНР, ще се удължи агонията на Радиото.

"Трябва да се вземат много важни решения през следващите месеци и това единствено може да го направи титуляр, затова ще направя компромис".

Обществените медии и тяхната роля не бива да бъдат поставени под съмнение, каза и София Владимирова, която при второто гласуване също даде гласа си за Андон Балтаков:

"БНР през изминалата година показа, че там няма страх и то е готово да отстоява и да воюва за своята независимост всеки ден."

Въздържа се Розита Еленова, която каза, че продължава да подкрепя Антон Митов.

В надпреварата участваха шестима кандидати: Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

Аргументирайки се за първото гласуване, членовете на СЕМ казаха, че концепцията на Андон Балтаков ги е спечелила с това, че е модерна, блестяща. Беше подчертан и неговият огромен опит във водещи световни медии, както и визионерското му мислене. 

За Антон Митов те посочиха, че познава в дълбочина актуалната ситуация в радиото и преценяват неговото убеждение, че гарантирането на редакционната независимост е най-важната стъпка за укрепване на доверието на аудиторията. 

В понеделник и вторник кандидатите представиха концепциите си пред членовете на медийния регулатор. 

До избора на нов генерален директор на общественото радио се стигна, след като през октомври миналата година СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оттеглят промените в Закона за лова и опазване на дивеча за прецизиране

Предложенията за промени  в Закона за лова ще бъдат оттеглени, за да се прецизират, докато се намери баланс между всички заинтересовани страни. Това решение беше взето на заседание на Ловния съвет към Агенцията по горите. Промените предизвикаха негативна  обществена реакция, заради допускане на забранени до момента вещества и начини на лов..

публикувано на 27.10.20 в 20:28
Майки от “Системата ни убива” протестират пред МТСП - 26 октомври 2020 г.

Факелно шествие на "Системата ни убива" тръгна към Съдебната палата

Протестно шествие на майките от „Системата ни убива“ затвори столичния булевард "Цар Освободител". Факелно шествие тръгна към сградата на Съдебната палата. По-рано майките от "Системата ни убива" сложиха жалейки на сградите на парламента и на Министерския съвет. Тази вечер протестът, на който се отслужи панихида и проведе факелно шествие..

публикувано на 27.10.20 в 20:13
Министър Костадин Ангелов

Нова заповед: Гимназисти и студенти учат онлайн, без нощни клубове навсякъде

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво.  От четвъртък, 29 октомври, до 12 ноември, гимназисти и студенти ще учат онлайн, няма да се провеждат екскурзии, кината и театрите ще работят при заетост от 30% на залите , а нощните заведения се затварят в цялата страна ...

публикувано на 27.10.20 в 19:44

Кабинети за Covid проби и онлайн обучение за личните лекари в област Стара Загора

В област Стара Загора разкриват  кабинети за вземане на проби на пациенти със съмнения за Covid-19. Кабинет за пробонабиране за Covid-19 вече работи на територията на Университетската болница в Стара Загора, информира областният управител Гергана Микова: „Също заявиха готовност да организират такъв кабинет - за пробонабиране, на територията..

публикувано на 27.10.20 в 19:41

Липсата на витамин Д е критична при заразените с Covid-19

Лекари от Испания са установили, че повече от 80 на сто от пациентите, попаднали в една от болниците в град Сантандер с леки или тежки форми на Covid-19 при първия пик на пандемията, са страдали от недостиг на витамин Д, съобщи ТАСС, като цитира съобщение на Дружеството по ендокринология на САЩ. "Трябва да проследяваме случаите на недостиг на..

публикувано на 27.10.20 в 19:13

Медици в столицата апелират за спазване на Covid мерките

В 20:00 часа лекари и медицински сестри ще излязат пред спешните отделения на големите столични болници с призив към обществото за спазване на противоепидемичните мерки. Със светнати фенерчета на мобилните си телефони медиците искат да покажат, че вече 8 месеца от началото на Covid епидемията продължават да са на местата си, въпреки умората,..

публикувано на 27.10.20 в 19:12

Училищата в община Радомир са готови за дистанционно обучение

Училищата на територията на община Радомир имат готовност за дистанционно обучение, ако това се наложи, съобщиха от общинската управа. По информация от кмета Пламен Алексиев от общо 1121 ученици, само 19 са без технически средства, 44 са без интернет и 61 ученици са както без технически средства, така и без интернет. При 120 души..

публикувано на 27.10.20 в 19:06