Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бистра Якимова описва в книга магията на Централна Америка

Книгата “Магията на пътуването в Централна Америка” описва преживяванията на Бистра Якимова и съпруга й, който е фотограф, по време на двумесечно пътешествие в Централна Америка. 

"Понякога пътуваме до места, които се считат за опасни, които имат някакъв риск. Ти като посетител можеш да се чувстваш застрашен. И ние много внимателно проверяваме от всякакви източници, защото понякога - да, рискът е оправдан и ние може да се откажем, а понякога се случва да е обратното. И точно така се случи в Централна Америка - държавите Ел Салвадор и Хондурас", обясни в предаването "Графити по въздуха" Бистра Якимова. 
Пътешествието започнало в краят на ураганния сезон. В Ел Салвадор и Хондурас почти няма туристи. В по-големите градове има квартали, за които се смята, че са опасни, допълни Якимова.
"И там, да речем, по тъмно дори и местните хора не излизат. Примерно Сантана в Салвадор беше точно така. Много хубаво градче, но на някои места по тъмно не е много приятно и затова по-добре да не ходиш. Дори и местните не ходят."
Природата във всички държави в Централна Америка е доста впечатляваща, споделя Бистра Якимова.
"Може би защото е доста дива и запазена и защото не е толкова урбанизирана навсякъде. От едната страна Тихият океан, от другата страна Карибско море, високи планини и вулкани. Има много какво да се види."
На някои места може да се почувства спокойствие, уединение. Едно от интересните места, в които са нощували, било в тропическа гора в Коста Рика. "Там стаята ни, колибата ни, имаше две стени. И другото - отворено към гората. Съседите бяха маймуни, но бяха много възпитани съседи."
"Дори, когато заваля, ние имахме сериозни съмнения, този покрив ще издържи ли, обаче издържа, даже беше много стабилен. Иначе се събуждаш с шума и заспиваш със звуците на гората, което е трудно да се опише като изживяване", каза още Бистра Якимова.

Стари автобуси са основното превозно средство за придвижване в посетените от Бистра Якимова и Наце Сапунджиев държави в Централна Америка. Местните жители ги наричат "пилешки автобуси", защото в тях пътниците превозват и животни.

"Обикновено са пенсионирани училищни автобуси от Щатите, да кажем. Винаги са богато украсени вътре. Все едно влизаш в празник в този автобус".

Проблемът е, че хората се подреждат на няколко етажа, в различни чупки и стойки застават, за да могат да се поберат, описа превоза Бистра Якимова. "Понякога, когато трябва да пътуваш 5-6 часа, е и доста неудобно в същото време. Когато виждаш как се качват и още хора, и още хора, плюс няколко търговци, които ще продават храна за из път..."

Според Якимова лицата на жителите в Централна Америка излъчват спокойствие и щастие.

"Със сигурност качеството им на живот може да не е толкова високо, колкото е в някои други страни, но хората са много по-щастливи и доволни от това, което имат, макар и да не е много. Така че ние винаги много се вдъхновяваме по различни места по света като видим хора, които просто са в едно такова равновесие със себе си, оценяват малките неща, оценяват хората край тях и са наистина щастливи".

Бистра Якимова се е почувствала обнадеждена от пътуването. "Обикновено се връщаме много обнадеждени, защото виждаме хора от малки общности, от големи общности, богати, бедни - няма значение, които се опитват да решават разни проблеми - социални или на околната среда и са постигнали не малко. Просто ние няма как да знаем за тях, ако не отидем да ги видим, защото има толкова много неща на света. Едно такова пътуване е по-скоро обнадеждаващо, отколкото разочароващо." 

Още за тайните на Централна Америка слушайте в звуковия файл. 
Снимки: Бистра Якимова - Личен архив

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17

Арт инсталации ще бъдат поставени в три обществени тоалетни

„Тази акция за достъпно изкуство е по европейска програма „Творческа Европа“ и програма „Култура“ на Столична община, като участват още Италия, Обединението Кралство и Германия“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Анелия Фернандес от Фондация „Музейко“ за онлайн дискусията  „Да внесем изкуство там, където всеки отива“ . Дискусията..

публикувано на 20.01.21 в 11:04

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново искат рестарт на бранша от февруари

Хотелиерите и ресторантьорите в област Велико Търново се присъединяват към искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за рестарт на бранша в началото на февруари. Бизнесът настоява и за незабавно изплащане на държавните помощи и компенсации към засегнатите бизнеси. Сериозен проблем има и със загубата на кадри.  Туризмът е..

публикувано на 20.01.21 в 07:39

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни моменти , на които мнозина са се усмихнали. Смешното в „Хоризонт” под микрофон и камък потърси Лора..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43

Ангажирани с пътната безопасност организации подписват Етичен кодекс

Десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват днес Етичен кодекс. Инициативата е отворена и за търговски дружества. „Очакваме да има представители на фирми, които се занимават с външна реклама, т.нар. билбордисти, да има фирма, която се занимава с медицински транспорт. Пряко или косвено тези..

публикувано на 19.01.21 в 10:14
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при баба си и дядо си. "Още от малък баба ми ме водеше на спявките, които те пееха и още оттогава аз..

публикувано на 18.01.21 в 16:18