Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Антонов: Политиците яхват зелените каузи

Следващата екологична криза ще изкара хората от регионите, не от жълтите павета

Снимка: БГНЕС

Политиката на отказ да се отстоява околната среда е от години. Мнението е на Павел Антонов, съучредител на Мрежата за гражданско действие "БлуЛинк".

„Очевидно е, че тези проблеми мотивират политически хората. Няма човек, на който когато няма вода да пие или когато диша отровен въздух, да може да му се обясни, че това не е проблем и стабилността е по-важна. Всички партии виждат, че това има огромен заряд и може да доведе до взрив и сриване на подкрепата за статуквото в момента. Обаче реално политическо говорене в полза на решаване на тия проблеми ние не чуваме. Има наистина опит за яхване на тази проблематика", коментира Антонов в предаването "Преди всички" след неуспешния вот на недоверие към правителството.

Не спира реториката „сакън да не би случайно някой да помисли, че прогресивните зелени политики трябва да бъдат прилагани и отстоявани“, смята Павел Антонов.

„И докато това не се промени, те няма да си решат проблема. Наистина следващата криза ще чука на вратата и това вече няма да са хората на жълтите павета в София. Това вече ще бъдат наистина хората, засегнати по местата и регионите. Тях няма как тази пропаганда, която върви по медиите от години, да ги успокоява, когато става въпрос за здравето, живота им, здравето на децата им.“

„Аргументацията на народните представители някак си се плъзгаше около огромния проблем за погазените права на български граждани на достъп до чиста и здравословна околна среда. Използваха се едни евфемистични изрази, намеци, но сериозният проблем остана извън фокуса на внимание. Това не е изненадващо“, обобщи Павел Антонов днешния вот на недоверие към кабинета, мотивиран от несправяне с политиката в околната среда.

Това обаче според Павел Антонов не означава, че днешната дискусия е безпредметна. От години различни правителства провеждат систематична политика, която на практика отрича правата на здравословна околна среда, не ги отстоява, допълни анализаторът.  Според него се наблюдава по-скоро "провеждането на управление в полза и с приоритет към обслужването на знайни и незнайни инвеститори - всеки, който по някакъв начин иска да спечели от природата, от нейното унищожаване и погубване.“

Тази политика я има и отпреди. Няма как БСП да убеди избирателите, че с тези аргументи може да ги представлява, изтъкна още Антонов, според когото „със сегашното правителство и неговия коалиционен формат тази политика е докарана до крайност“ с назначаването на „контра екологичен министър“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07

"Зелен данък" в Кипър вдига разходите на домакинствата със 121 евро годишно

Средно 121 евро на година се очаква да бъде допълнителната тежест за всяко домакинство в Кипър от въвеждането на "зелен данък" върху стоки и услуги. Прилагането му започва през лятото на тази година като първа част от мащабна реформа за създаване на модерна интегрирана данъчна система.  В началната фаза екологичното данъчно облагане ще..

публикувано на 03.03.24 в 11:32

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51