Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическият анализатор на Ройтерс

Гарет Джоунс: Британците искат да затворят страницата Брекзит

Ще бъде интересно да се наблюдава разделението в самия Европейски съюз

Момент от финалното гласуване по Брекзит в Европейския парламент. 29 януари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брекзит е зад ъгъла след почти четири години от проведения референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Бурни политически години, които разединиха Обединеното кралство така, както никой друг въпрос в съвременната му история.

След предсрочните общи избори през декември обаче и голямото мнозинство, което получиха консерваторите в Камарата на общините, на британския премиер Борис Джонсън не му бе трудно да прокара законодателството за Брекзит в парламента. Той заяви, че е обединил страната.

В момента страната е обединена и иска да забрави за Брекзит, да го загърби“, смята политическият анализатор на Ройтерс Гарет Джоунс.

„Основната причина Борис Джонсън да спечели тази голяма победа в изборите е, защото хората като цяло искат, както гласи лозунга „да изпълнят Брекзит“ и да вървят напред“, коментира Джоунс пред БНР. По думите му, различията от последните години не са изчезнали.

Специални брекзит монети с дата 31 януари 2020 г., когато Великобритания официално излиза от ЕС.

„Все още има много хора, които са разгневени и разочаровани от напускането на ЕС. Както има и мнозина, които просто искат да напуснем ЕС. Аргументите „за“ и „против“ обаче са почти несъстоятелни в този момент. Има голямо желание, дори сред искащите оставане, просто да бъде обърната страницата и да се продължи. В този смисъл ние, британците, сме обединени в желанието си целият този период на различия и объркване да остане в миналото.“

За следящите отблизо процеса е ясно, че Брекзит няма да се случи скоро, защото е процес, а не събитие, казва Гарет Джоунс.

Борис Джонсън съвсем наскоро заяви, че Обединеното кралство ще се превърне в глобален новатор и пример за останалите страни по света след Брекзит. Какво означава това?

„Казаното е от типа лозунги, които свикнахме да чуваме от него и други членове на неговото правителство. Има определени изрази, които брекзитиърите обичат да афишират и да градят имидж на една „щастлива Англия“, като твърдят, че миналата слава ще я поведе отново напред. Всичко това звучи много романтично и положително, но трябва да кажа, че реалността е доста по-сложна. Ясно е, че като говори за изковаването на планове за бъдещето това означава, че Джонсън има предвид на първо място сключване на търговски споразумения с много страни, включително ЕС, но също Съединените щати, Австралия, Япония, Канада и т.н.  Всичко това е много възможно да стане, но то отнема много време“, подчерта политическият анализатор на Ройтерс.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато на 1 февруари ние се събудим като граждани не на ЕС, нищо или почти нищо няма да се е променило, освен чисто формалното напускане. И това е заради споразумението за преходен период - всичко ще продължава както обикновено до края на годината“, посочи още Джоунс, според когото британското правителство ще трябва да вземе цяла серия от трудни решения по широк кръг от въпроси и „точно това на практика е Брекзит“.

„Правителството настоява, че не иска да удължава преходния период, че може да постигне споразумение до края на годината. Но кой знае? Изглежда има консенсус както от страна на ЕС, така и от страна на Великобритания, че някаква груба минималистична сделка е възможна за този период. Необходими са обаче месеци за ратифициране на всяко споразумение. Ето защо очакванията са, че тези споразумения трябва да бъдат постигнати някъде най-късно до август-септември.“

Времевата рамка всъщност е много по-тясна от 11 месеца, защото и британският, и европейският парламент имат лятна ваканция, изтъква още британският анализатор.

„При тази тясна времева рамка можем да очакване само много просто рамково споразумение. Със сигурност самолетите ще продължават да летят, ще се запази сътрудничеството по сигурността в някаква степен. Правителството е много нетърпеливо да запази безтарифния режим, но това ще бъде много сложно, защото самите търговски преговори са много сложни и изискват отстъпки и от двете страни.“

За Гарет Джоунс една от интересните за наблюдение посоки през следващите месеци и години е разделението в самия Европейски съюз.

„Различните страни в ЕС имат различни интереси и приоритети. За страни като Испания, Дания, Холандия и Франция е много важен достъпът до британските риболовни зони. Но страни като България, Гърция или Полша, които са по-далеч от Обединеното кралство, това не ги интересува. За други страни са по-важни бъдещите отношения във финансовия сектор. Така че ще бъде интересно да се види как Европейската комисия ще успее да поддържа единен фронт. До момента тя прави това много успешно и мнозина тук са изненадани, колко единен бе ЕС в преговорите по споразумението за Брекзит. Това обаче може да се промени при договарянето на бъдещите отношения.“

Ирландската граница продължава да е голям проблем. Хората са все по-объркани, защото в последното си изявление премиерът Борис Джонсън увери, че няма да има митнически проверки в Ирландско море, но Брюксел настоява, че контролът е част от сделката.

„Фактът, че британското правителство казва едно, а ЕС друго, показва колко сложен е този въпрос – „дяволът е в детайлите“. Мисля, че някакви проверки ще бъдат извършвани, като имам предвид характера на споразумението. На практика Северна Ирландия се отделя от останалата част от Обединеното кралство по отношение на митнически проверки, така че трябва да се очакват такива проверки при търговията между Северна Ирландия и останалата част на кралството. Ще трябва обаче да почакаме и да видим как това ще стане на практика“, коментира Джоунс.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00