Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Славкова: Българинът се страхува за доходите си, от старост и самота - не

Ще наблюдаваме силна активност на прокуратурата, прогнозират от "Тренд"

Евелина Славкова
Снимка: Ани Петрова

Изследователски център „Тренд“ ще оповести резултати от свое изследване за страховете на българина. То е ориентирано в три посоки: притеснения за собственото бъдеще, за България и за света като цяло. От данните става ясно, че българинът живее с доста страхове и притеснения, обобщи пред "Хоризонт" социологът Евелина Славкова.

27% се притесняват за доходите си, а 23 на сто – за здравето си. Във високия процент притеснени за доходите си влизат и по-младите хора, които все още нямат формирани страхове за здравето си с напредването за възрастта. Това обяснява по-високата стойност при доходите, поясни Славкова.  

69% от анкетираните се притесняват от това дали ще бъдат добре материално осигурени.

При индикатора самота и старост се наблюдават тенденции, различни от тези в  западните общества. „Където нивата на страх да останеш без приятел, да бъдеш самотен са много по-високи, отколкото в България“, коментира социологът.

Висок е делът на хората - 85 на сто, които са притеснени от миграцията на младите в чужбина. 81% от запитаните се страхуват, че в бъдеще ще липсват лекари, а за 62% бъдещата липса на учители е притеснителна.

Българинът има репресивна нагласа и всеки на някакъв политически пост или богат, българинът иска да бъде санкциониран за това, заяви още Евелина Славкова в коментар по актуални събития, свързани с прокурорската активност към президентството и акцията срещу "Нове холдинг".

„Българинът има такъв тип репресивно чувство към българските бизнесмени и българската политическа класа. Виждаме част от обществото най-вече през социалните мрежи как реагира. Виждаме една двуполюсност – усещането, че може би прокуратурата прекалява в тази публичност на действията си и от друга страна виждаме ръкопляскания за тези действия. Че някой нещо прави в посока, която не сме наблюдавали до този момент активно.“

Славкова очаква през следващите месеци картината на общественото мнение да се изчисти ясно относно януарските казуси, сред които арест на действащ министър, записи с косвено участие на президента и действията на прокуратурата спрямо държавния глава.

„И тази ситуация ще даде своето отражение и върху изборния процес – не само по отношение на президентските избори, но и по отношение на парламентарните избори. Близо година и половина остават до президентските избори, а паметта на българина е къса.“

Ще наблюдаваме силна активност на прокуратурата, прогнозира Славкова. „Активно присъствие на главния прокурор в публичното пространство, произвеждането на новини почти ежедневно. Това е една нова линия, която наблюдаваме, ако погледнем назад във времето действията на останалите прокурори.“

Цялото интервю е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57