Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В столичния район Изгрев обсъждат въвеждането на зелена зона

Районният кмет Делян Георгиев: Платеното паркиране въвежда ред

Новите правила ще извадят на светло нелегалните договори за наем, ще местят по-лесно и старите коли

Делян Георгиев
Снимка: Ани Петрова

Управлението на столичния район "Изгрев" ще проведе обществено обсъждане за въвеждането на платено паркиране. Мнението на гражданите ще бъде чуто на 8 февруари. Общественото обсъждане ще се проведе от 10 часа в Междуучилищния център на улица "А.П.Чехов" 16А. На територията на района са регистрирани 75 хиляди автомобила, паркоместата са наполовина по-малко.

"Искаме да чуем какво ще кажат хората, защото така лично аз разбирам демокрацията и участието на гражданите в управлението на местата, в които живеят", каза в предаването "Хоризонт до обед" новият кмет на район Изгрев д-р Делян Георгиев.

Въвеждането на платеното паркиране по думите му е друг управленски механизъм да излязат на светло нелегалните договори за наем. "Това също поражда съпротива. Тази част от сивата икономика в страната процъфтява, но във връзка със стикера за паркиране голяма част от наемателите и наемодателите ще трябва да обявят собствените си взаимоотношения пред органите", поясни районният кмет.

В района има над 200 реституирани парцела. Те са частна собственост и не могат да бъдат превърнати в паркинги.

"Така че нямаме места и за паркинги. Район Изгрев е много тежко презастроен. Трябва да имаш достатъчно свободни общински площи, за да правиш това, един път и втори път - трябва да разполагаш със съответните финансови средства. Общината няма такива средства", декларира Делян Георгиев.

В район "Изгрев" има три парцела, определени за изграждането на нови паркинги.

"Като единият е по бившето трасе на трамвая до Руското посолство, посока Телевизионната кула. Там сме направили проект. Задвижено е всичко с Центъра за градска мобилност и се надявам в рамките на тази година да бъде изграден паркинг за 80 автомобила. Другият парцел е в квартал Дианабад, 20 паркоместа са там. И един парцел в Изгрев има - за 18 паркоместа.

Основният проблем с липсата на паркоместа идва от приходящите автомобили на хората, които работят на територията на район Изгрев.

"За останалите пак ще бъде известна трудност да намерят къде да паркират, но, така или иначе при всички, случаи ще успеем да регулираме този трафик. Когато "външните" автомобили ги няма, за хората, които живеят на територията на Изгрев ще бъде доста по-лесно да намерят паркомясто", изтъкна кметът.

Георгиев коментира, че въвеждането на платено паркиране не е най-правилното решение, но въвежда някакъв ред.

"Вярно, въвеждането на зони по райони измества напред във времето разрешаването на проблема с паркирането в София, но сега на базата на това, че имаме две метростанции, на базата на всички приходящи автомобили от фирмите, които са на наша територия, да си намериш място за паркиране е почти равно на нула в нашия район, особено в някои части на района", коментира Делян Георгиев.

Процедурата за преместване на стари автомобили, които не са в движение, трае три години, уточни още той. "Със зелената зона това е един от проблемите, които със сигурност ще бъдат разрешени."

Интервюто и анкетата можете да чуете в звуковите файлове.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студентите по медицина притеснени от включването им към Covid отделенията

„Студените се включиха в битката с коронавируса още при първата вълна, но отчитаме, че тогава имаше повече желаещи и имаше по-голям ентусиазъм, отколкото е сега“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Йолин Дончева, председател на Асоциацията на студентите медици в България, във връзка с призива на здравния министър студентите да се..

публикувано на 26.10.20 в 11:25

Людмил Дуков: В по-странните държави човек се чувства като открил рядка монета

На човек, посетил най-популярните държави, не му остава нищо друго, освен да отиде в по-малко популярните, особено ако това му е хоби. Това казва Людмил Дуков, туристически агент, фотограф и блогър, който определя себе си най-вече като пътешественик.  „Друго е да попаднеш в Хондурас или Белиз, всяка една такава по-странна държава, в..

публикувано на 26.10.20 в 10:55
Народно читалище

Читалището в град Главиница поддържа духа и традициите вече 80 години

Народното читалище "Христо Ботев - 1940" в град Главиница чества 80-тия си юбилей. Жителите на града честваха празника с голямо тържество. " Читалището в град Главиница, тогава село Главиница, е основано през 1940 от група интелектуалци . Помещавало се е в една стара македонска къща, в която тогава е живял търговецът Васил Терзиев. В..

публикувано на 25.10.20 в 17:25
Иван Раденков

Писателят Иван Раденков провокира въображението с детски книги и песни

Детският писател Иван Раденков представи новия си роман "Велосипедисти край езерото Папийон" - вълнуващ, стремителен, мокър, шеметен и пълен със смях разказ за приключенското пътуване на две хлапета по въздух (със стар въжен лифт), по вода (с каяци) и по суша (с могъщи танкове на две колела) в компанията на чудати герои и странни съоръжения...

публикувано на 25.10.20 в 16:43
Руслан Каписъски, Димитър Дамянов и Андрей Райчев

За човешки права се борят млади активисти от столичното 51 училище

Младите активисти за човешки права Руслан Каписъски, Димитър Дамянов и Андрей Райчев, ученици в 51 СУ "Елисавета Багряна" в столицата, получиха голямата награда "Етична камера" на името на майстора на документалното кино - Юлий Стоянов за видеото "Хората в неравностойно положение". Наградата беше връчена на церемония в Мултимедийния център на..

публикувано на 25.10.20 в 08:32
Венцислав Петков - зоолог

Изложбата "Природа в риск" дава възможност да се замислим за живота на Земята

Екземпляри от редки и застрашени видове животни посрещат посетителите на музея в Плевен. Уникалната експозиция "Природа в риск" е създадена от музея в Русе. В световен мащаб има над 30 хиляди застрашени видове, което е наложило приемане на Световна конвенция в тяхна защита, забранила търговията с тях. По доходност търговията с редки..

публикувано на 25.10.20 в 06:51
Велико Търново отбелязва 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен

С концерти и зрелищен спектакъл Търново отбеляза 835 г. от въстанието на Петър и Асен

С тридневни фестивали и концерти Велико Търново отбелязва 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Кулминацията беше в събота вечерта със зрелищен спектакъл, който пресъздаде славните събития по Димитровден през 1185 година. „Било лето 1185-о от рождението на спасителя Христа бога наш...

публикувано на 25.10.20 в 06:05