Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В столичния район Изгрев обсъждат въвеждането на зелена зона

Районният кмет Делян Георгиев: Платеното паркиране въвежда ред

Новите правила ще извадят на светло нелегалните договори за наем, ще местят по-лесно и старите коли

Делян Георгиев
Снимка: Ани Петрова

Управлението на столичния район "Изгрев" ще проведе обществено обсъждане за въвеждането на платено паркиране. Мнението на гражданите ще бъде чуто на 8 февруари. Общественото обсъждане ще се проведе от 10 часа в Междуучилищния център на улица "А.П.Чехов" 16А. На територията на района са регистрирани 75 хиляди автомобила, паркоместата са наполовина по-малко.

"Искаме да чуем какво ще кажат хората, защото така лично аз разбирам демокрацията и участието на гражданите в управлението на местата, в които живеят", каза в предаването "Хоризонт до обед" новият кмет на район Изгрев д-р Делян Георгиев.

Въвеждането на платеното паркиране по думите му е друг управленски механизъм да излязат на светло нелегалните договори за наем. "Това също поражда съпротива. Тази част от сивата икономика в страната процъфтява, но във връзка със стикера за паркиране голяма част от наемателите и наемодателите ще трябва да обявят собствените си взаимоотношения пред органите", поясни районният кмет.

В района има над 200 реституирани парцела. Те са частна собственост и не могат да бъдат превърнати в паркинги.

"Така че нямаме места и за паркинги. Район Изгрев е много тежко презастроен. Трябва да имаш достатъчно свободни общински площи, за да правиш това, един път и втори път - трябва да разполагаш със съответните финансови средства. Общината няма такива средства", декларира Делян Георгиев.

В район "Изгрев" има три парцела, определени за изграждането на нови паркинги.

"Като единият е по бившето трасе на трамвая до Руското посолство, посока Телевизионната кула. Там сме направили проект. Задвижено е всичко с Центъра за градска мобилност и се надявам в рамките на тази година да бъде изграден паркинг за 80 автомобила. Другият парцел е в квартал Дианабад, 20 паркоместа са там. И един парцел в Изгрев има - за 18 паркоместа.

Основният проблем с липсата на паркоместа идва от приходящите автомобили на хората, които работят на територията на район Изгрев.

"За останалите пак ще бъде известна трудност да намерят къде да паркират, но, така или иначе при всички, случаи ще успеем да регулираме този трафик. Когато "външните" автомобили ги няма, за хората, които живеят на територията на Изгрев ще бъде доста по-лесно да намерят паркомясто", изтъкна кметът.

Георгиев коментира, че въвеждането на платено паркиране не е най-правилното решение, но въвежда някакъв ред.

"Вярно, въвеждането на зони по райони измества напред във времето разрешаването на проблема с паркирането в София, но сега на базата на това, че имаме две метростанции, на базата на всички приходящи автомобили от фирмите, които са на наша територия, да си намериш място за паркиране е почти равно на нула в нашия район, особено в някои части на района", коментира Делян Георгиев.

Процедурата за преместване на стари автомобили, които не са в движение, трае три години, уточни още той. "Със зелената зона това е един от проблемите, които със сигурност ще бъдат разрешени."

Интервюто и анкетата можете да чуете в звуковите файлове.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Психотерапевтът Елена Мустакова: Сега става ясно колко сме свързани

Времената са особени, защото ни карат да се замисляме. Всъщност не само психотерапевтите, а всеки един от нас има възможност да придружава другите в този процес . „Колкото повече  в момента го правим, толкова по-малко тревожност ще има за всички нас, защото изолацията е за всички в момента", каза в предаването "Графити по въздуха"..

публикувано на 31.03.20 в 16:08

Повече ли се ползват електронни услуги в ситуация на пандемия

При кризата с разпространението на коронавирус и ограниченията за социална дистанция започнахме да ползваме повече електронни услуги. През изминалата седмица в системата за електронно връчване са регистрирани 146 профила на юридически лица. Общо броят на профилите е над 42 000. "Чрез тази система се предоставя възможност за взаимодействие по..

публикувано на 31.03.20 в 12:40

Военните съюзи на ветераните - мобилизирани да устоят и на здравната криза

Членовете на военните съюзи на ветераните са сред уязвимите ирискови групи по време на пандемията с коронавируса. За председателя на Съюза на военноинвалидите Петър Велчев приоритет сега е осигуряването на храна за близо 800-900 души, които не могат да посещават социалните кухни в обичайна ситуация. Организация за разнасяне по..

публикувано на 31.03.20 в 12:06

Как ще бъдат отслужвани църковните литургии за Великденските празници

"Няколко пъти прочетох и гледах изявлението на Светия синод относно празнуването на тези църковни празници. Никъде не видях нещо по-особено от службите, които ще продължат по начина, по който е установено в Църквата от хилядолетия".  Това каза отец Георги Райков от храма "Свето Възнесение" в Русе по повод предложенията за богослужения на..

публикувано на 31.03.20 в 11:25

Близо до хладилника и далече от фитнеса - стратегии за справяне с храненето от стрес

У дома между четири стени. Близо до хладилника и далече от фитнеса. Това може да бъде предизвикателство за мнозина. Имаме повече време за готвене и хапваме повече от стрес. Как да се справим? Жасмина Гевезиева е преборила хиперфагия на психологическа основа. Сега тя и от личен опит може да дава препоръки как да се храним по-разумно в ситуация..

публикувано на 31.03.20 в 11:14

Приключи най-големият досега хакатон у нас - "Да хакнем кризата"

15 проекта получиха подкрепата на журито на най-големия хакатон за идеи за противодействие на кризата , предизвикана от COVID-19, озаглавен "Да хакнем кризата".  48 часа, над 800 участници, 111 отбора с идейни проекти и десетки професионалисти в качеството им на ментори и жури. Това е само част от равносметката на най-големия хакатон,..

публикувано на 31.03.20 в 10:00

Настаняването в кризисни центрове - сега само за спешни случаи

Какво се случва зад заключените врати по време на карантина в дома, в който има системно семейно насилие? Фондация “П.У.Л.С.” поддържа от 2008 година кризисен център, в който предоставя социални услуги за деца и лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация.  Подкрепата се предоставя за срок до 6 месеца и е насочена към..

публикувано на 30.03.20 в 13:31