Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Юлиан Попов: Заплашват ни евросанкции заради „Марица-изток 2"

Разговорът за прехода от въглища към други технологии е закъснял с 15 години

Юлиан Попов
Снимка: БГНЕС

В петък парламентът задължи правителството да спаси на всяка цена държавната въглищна индустрия и да гарантира съществуването ѝ и след 2030 година. Това предизвика реакцията на екоорганизациите, според които Народното събрание връща енергийната ни политика с поне 70 години назад с искането правителството да направи на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2" поредната финансова инжекция.

Цялото решение е много странно, заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Юлиан Попов, политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация. Парламентът няма как да задължи министерството да се противопостави на европейски решения, което без съмнение ще доведе до санкции, коментира експертът и бивш служебен еко министър.

В текста на парламентарното решение е посочено, че увеличаването на капитала на ТЕЦ „Марица-изток 2“ трябва да се направи с цел гарантиране на енергийната сигурност и този ТЕЦ да се запази, независимо от становището на Европейската комисия по този въпрос.

„От самото решение още не следват санкции, но ако България започне да налива средства в една компания, независимо коя е тя, за да поддържа нейното съществуване, ще се сблъска с нормите за държавна помощ. Това ще доведе до санкции. Другият въпрос е може ли парламентът, респективно правителството, да се намесват по такъв начин в съществуващ пазар. Не може. Не може парламентът да задължи една компания да произвежда определено количество продукт“, посочи Юлиан Попов.

Едното обяснение за въпросното решение според Попов върви по линията, че България трябва да стане член на Европейската платформа за въглищни региони в преход, защото сега е единствената извън тази платформа.

Другото обяснение според него се крие в чувствителността на темата и в това, че всеки министър, който заяви публично рационално решение, ще бъде много остро атакуван от работници и политически опоненти, затова „в крайна сметка се прехвърля топката в парламента, за да не се получи такъв сблъсък“.

Прави ли се нещо по прехода от въглищните централи към друг тип енергия? Този разговор е закъснял поне с 15 години, смята Юлиан Попов, според когото не сме подготвени. „Едва сега, когато ножът опра не до кокала, а влезе и по-надълбоко, си казваме - трябва сега да започнем да мислим. Много сме се забавили с този процес.“

Плавността е възможна, справедливостта също, подчерта Попов.

„Никой не е казал  - вие трябва да затворите въглищата. Въглищата се поставят в нова пазарна среда, натоварена с плащания за квоти. Тези квоти превръщат въглищата в скъпи и ние трябва по някакъв начин да реагираме пазарно на това. Пазарните решения са много и технологиите са много. Не става въпрос само за соларни и вятърни, макар че това са основните евтини технологии в момента. Но също управление на потреблението, което е много важен компонент и може да намали необходимостта на България от, да речем, един ядрен реактор. Също така енергийната ефективност, съхранението на енергия. И в никакъв случай не трябва да изключваме факта, че България не е национален пазар, тя е част от интернационален отворен пазар“, коментира Юлиан Попов.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Белоглав лешояд (Gyps fulvus) в полет

245 белоглави лешояда живеят по долината на р. Арда

245 белоглави лешояда живеят по долината на река Арда, като в гръцката част на Родопите са 60. Данните са на природозащитни организации, извършили преброяване на птиците. Това е най-големият брой лешояди, установени да нощуват в Източните Родопи от 2005 година досега. Преброяването е с цел да се определи популацията на белоглавите лешояди на..

публикувано на 27.11.20 в 13:32
Иван Панкев

Иван Панкев: Планинският туризъм в България става все по-популярен

Автор на книгата „Планините на България“ е Иван Панкев, пътешественик, за когото фотографията е движещата сила за редица приключения. Роден е и е израснал в Пазарджик. „ Колкото повече пътувам по света, толкова повече харесвам България “, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Иван Панкев. Той сподели, че първата му страст е била..

публикувано на 22.11.20 в 14:18

Изборът на яйца е и етичен - в ход е кампания срещу отглеждането на кокошки в клетки

26 000 български граждани са подкрепили европейската инициатива за забрана на клетките за отглеждане на кокошки-носачки, съобщават от Сдружение „КАЖИ“. Идеята за забрана е подкрепена от подписите на 1,5 милиона европейски граждани и вече е представена в Брюксел. Четири европейски държави вече са забранили отглеждането на кокошки в клетки,..

публикувано на 18.11.20 в 15:54
Норки в датска ферма за кожи

За норките, вирусите и хората

„И най-добрите помисли на мишките (норките) и хората пораждат често само теглила и горести“, пише американският писател Джон Стайнбек. „Норките” са добавка към цитата, тъй като проблемът с избиването им заради мутация на коронавируса във фермите, където ги отглеждат заради кожите им, много наподобява на онази история, в която стопанинът на..

публикувано на 16.11.20 в 19:22

Мечешка история с щастлив край

За трудния пандемичен път на тригодишното мече Теди от неудобната му клетка в зоопарка в македонския град Щип към новия му дом в Парка за танцуващи мечки в Белица в „Изотопия” разказа управителят на парка Димитър Иванов: „След като успяхме да го транспортираме миналата седмица, минаха трите дни на първична адаптация в бърлога...

публикувано на 15.11.20 в 10:00

"Плогинг" за по-чист "Младост"

"Плогинг" е интересна практика, която възниква в Швеция, името идва от думите навеждам се, вземам и джогинг и съчетава тичане със събиране на боклуци. Доброволци от Young Caritas организират почистване на обществените пространства и у нас. Намеренията им са да накарат всички да спрат да изхвърлят боклуци на нерегламентирани места. "..

публикувано на 12.11.20 в 14:12

Балин Балинов: От пасивни потребители трябва да се превърнем в активни производители на енергия

Много е важно да направим прехода от горенето, за да се топлим и да имаме ток, към възобновяемите източници, които са щадящи към околната среда . Това каза пред БНР  Балин Балинов от „Грийнпийс“ - България, к оординатор на кампанията „Енергийни решения“. Как възобновяемата енергия би могла да бъде по-близо до хората, които  инвестират в системи..

публикувано на 04.11.20 в 11:38