Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Британският лектор Питър Сейдж: Не търсете кратките пътеки в живота

Питър Сейдж
Снимка: Личен архив

Питър Сейдж представи и в България новата си книга "Въпреки всичко". Роден е през 1972 година във Великобритания. Започва да се занимава с бизнес на 17-годишна възраст, но същевременно се интересува и от личностно развитие. В началото на 2017 година е осъден за неуважение към съда и е изпратен в затвора Пентънвил.

"Най-силното послание би било, че никога обстоятелствата не трябва да ни определят, те просто ни дават шанс да намерим себе си. Но ако ние бягаме от тях или се сравняваме с някой друг, който е по-богат, изглежда по-добре, тогава ние никога няма да се обърнем към нас самите и да се превърнем в звездата на нашия филм. Когато вие знаете, че сте достатъчно добър, не е нужно някой да дойде и да ви го каже и никой няма право да ви каже, че вие не сте такъв. Ако обаче това се случи, вие сте този, който ще реши дали това ще му повлияе. Никога не приемайте ролята на жертвата, спрете да се оплаквате от обстоятелствата, хванете се здраво за живота, бъдете отговорен за случващите се неща в живота ви и му се наслаждавайте", каза в интервю за "Хоризонт" Питър Сейдж. 

Огромен е пътят към емоционалната зрялост.

"Има разлика между вътрешното и външното оценяване. Външно много хора биват оценявани - аз се нуждая от теб, за да ми кажеш, че аз съм достатъчно добър; аз се нуждая от теб, за да ми кажеш, че ме обичаш, че съм си свършил добре работата. Но всъщност вие не може да контролирате тези неща. Това е все едно да кажете - времето трябва да е слънчево, иначе съм нещастен", допълни Сейдж. 

Фрагмент от корицата на изданието

За книгата "Въпреки всичко" той казва, че тя няма толкова послания, а по-скоро инструменти, които могат да бъдат използвани:

"Тук има за всеки по нещо. За тези, които търсят предизвикателствата, за тези, които искат да се развиват и да израстват в живота по елегантен, успешен и вдъхновяващ начин. За това как да влезнете в затвора и то с усмивка, въпреки че знаете, че сте изгубили всичко, а след това да го превърнете в най-голямата авантюра на вашия живот. Или как да успеете да промените живота на хора, които никога не са си помислили за подобно нещо, което се случи с мен в затвора. Но не защото аз съм по-специален или по-талантлив от другите. Всичко това ми се случи, защото аз направих избори. Използвах похвати и инструменти, за които споделям в книгата и всеки може да ги използва – родител, който е останал сам и трябва да се грижи за децата си, или предприемач, оглавяващ фирма, или тъкмо са ви уволнили и вие се чудите накъде да поемете. Животът не спира дотук - и наистина, ако прегледате споделянията в Амазон, ще видите, че тази книга може да е в помощ на всеки. Но не забравяйте, че всеки трябва да полага усилия. Не търсете кратките пътеки, а тези, които наистина ще ви отведат надалеч".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.