Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли достатъчно пари за всички райони в София

Кметът на район "Слатина" Георги Илиев (правият в средата)
Снимка: БГНЕС

1, 729 млрд. лв. е бюджетът на София за 2020 година, но е сложно да се определи как се разпределят, защото нито един от кварталите не получи самостоятелна информация какво точно включва този бюджет за нас поотделно.

Това каза за БНР кметът на район "Слатина" Георги Пламенов Илиев. Той сподели, че е бил озадачен и от странните административни деления на различните служби, с които районните кметове трябва да комуникират.

„Пожарните се разделени по един начин, инспекторатът е разделен по друг начин, а поддръжката на инфраструктурата - по трети“.

Район "Слатина" присъства в два реда от Капиталовата програма

„В тази капиталова програма, която вече е част от новоприетия бюджет вчера, район "Слатина" присъства в два реда. В единия ред е наистина едно от 41 неща, които сме поискали - ремонта на улица „Коперник“. Другото, с което присъстваме, е ремонтът на трамвайното трасе от "ухото", което е близо до общината, надолу към Kaufland. За едното нещо са отделени 1 000 000 лева, а за другото, общо на нас, „Искър“ и всички, които са свързани по това трасе, са 6 800 000 за ремонта на трамвайната линия. За т.н. „влизане в кварталите и оправяне на второстепенните улици“ ще има едни 10 милиона, които ще бъдат разпределени на 24 района на база на формула, в която влиза с 45% тежест броят на жителите и 55% тежест дължината на пътната мрежа. Ние сме в златната среда и по двата показателя и лесно можем да сметнем че ще получим 1/24 от тези 10 000 000“.

Кметът намекна в предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че в програмата са предвидени 37 реда за „Витоша“.

Застрашен е ремонтът на детски градини в "Слатина"

„Въпреки че съм ги предложил тези детски градини за ремонта, не са включени в капиталовата програма. Вероятността да го направя със средства от Столична община е много малка или изисква огромен натиск – и обществен, и лично мой като районен кмет. Говорим за една детска градина – 183-а. Тя е в много лошо състояние и даже се е влошило – започнал е да пада и покривът. За миналата година е имало определен бюджет от 305 000 лв. за нейния ремонт, който не е извършен. Попитах защо не е извършен. Отговориха ми, че е щял да отнеме много дълго време и съответно е щял да наруши учебния процес, тоест трябвало е да бъде извършен тази година през лятото. Но вече го няма в капиталовата програма. Има пълна проектна готовност, всичко е гласувано, минало е дори през Столичния общински съвет и в един момент изчезна…“.

Има възможности за промяна в бюджета

„Самият бюджет е така изграден, че той е много гъвкав. В момента, ако ние успеем публично и медийно да си поискаме по-настоятелно, винаги има откъде да се намерят едни пари по едни програми. Така ни беше обяснено лично от г-н Барбалов. Винаги, когато има съфинансиране отвън, СОС с радост ще ни подпомогне и има начини да се направи. Просто трябва да сме настоятелни и убедителни. Колкото повече гласност ни се дава, толкова по-силни ще бъдем в позицията си“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03