Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев:

Част от приватизираните предприятия в структурата на БДЖ работят добре

Железницата има потенциал при превозите на дълги разстояния

Петър Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

След разпоредената от главния прокурор Иван Гешев на Държавна агенция „Национална сигурност“ пълна проверка на целия приватизационен процес потърсихме коментар за приватизацията в системата на железниците.

Приватизацията се реализира най-вече в така наречената жп промишленост, уточни за БНР бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев.

"Това са предприятията, които обслужваха със строителство на нови вагони, с резервни части, с ремонт на вагони и на локомотиви Българските държавни железници, а също така и част от предприятията, които касаеха строителство и поддръжка в железопътната инфраструктура. Като съответно се даде възможност да се запазят договорите с тях. Една част бяха приватизирани, по-голямата част като РМД-та (работническо-мениджърските дружества - бел. ред.), друга част в така наречената касова приватизация", обясни Мутафчиев, който е председател на Балканския форум за транспорт и инфраструктура.

Снимка: Архив

Какви са очакванията му за резултатите от проверката на приватизационния процес?

"Аз очаквам друго от прокуратурата: че ще се търси точно този корупционен елемент за участие на определени политически кръгове в приватизацията. За железницата такива процеси не бяха обявявани. Знаете, че 90-те години, в края на 90-те години се случиха приватизационните процеси. Една част от предприятията, които бяха приватизирани, работят добре, за наша радост", заяви Петър Мутафчиев.

Липсата на ясна държавна политика за развитие на железопътния сектор е една от причините за неуспешните опити за приватизация на железопътните товарни превози, смята Мутафчиев.

"Имаме ясни правила, които ти дават възможност да прецениш ефективността на транспортния превоз. Безспорно железопътните превози са ефективни на по-далечни разстояния. Автомобилният превоз е по-ефективен на по-кратки разстояния", допълни още бившият транспортен министър. 

Снимка: БГНЕС

Възможно ли е въвеждането на тол такси за тежкотоварни камиони да увеличи превозите с товарни влакове?

"Железницата винаги е имала възможността да бъде подпомагана от държавата, изхождайки от общата европейска политика, не само от така наречения "зелен пакт" или "зелена сделка". "Зелената сделка" е доста широк документ. Той касае развитието на цялата икономика, безспорно той засяга и транспортната сфера като част от дейността, икономическата дейност, която замърсява природната среда - най-вече по отношение на автомобилния транспорт, на авиационния транспорт", подчерта Мутафчиев.

БДЖ трябва да има мениджмънт и програма, която да й гарантира развитие в бъдеще, обобщи Петър Мутафчиев. "Тя трябва да бъде ефективна като предприятие, Българската железница трябва да предлага услуга, която да е желана от самия клиент, както от пътника, така и от работодателя".

Позицията на петър Мутафчиев в детайли чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма промяна в здравословното състояние на Борисов

Благодаря на всички, които проявяват внимание и подкрепа. Няма промяна в здравословното ми състояние: все още съм със симптоми на общо неразположение. Това написа в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов. Лекувам се като всеки български гражданин, на който е предписано домашно..

публикувано на 27.10.20 в 09:02

Силистренци протестират срещу преминаването на камиони през кварталите

Нов протест срещу преминаването на тежкотоварни автомобили през жилищните части на Силистра готвят жителите на града. Днес, 27 октомври, от 12 ч. на обяд протестиращите ще блокират граничния контролно-пропускателен пункт.    Блокирането на движението на тежкотоварни автомобили в Силистра ще бъде на кръговото кръстовище до улиците "7..

публикувано на 27.10.20 в 08:29

Гърция, Кипър и Израел обсъждат Източното Средиземноморие

В Атина ще се проведе тристранна среща на министрите на външните работи на Гърция, Кипър и Израел Никос Дендиас, Никос Христодулидис и Габи Ашкенази. Министрите ще обсъдят последните събития в Източното Средиземноморие, Близкия изток и широкия регион, както и сътрудничеството си в  енергетиката и туризма, съобщи БТА. Срещата ще се проведе в..

публикувано на 27.10.20 в 08:04

Антология на модерната българска поезия на чешки език в Чешкия център

Антология на модерната българска поезия на чешки език ще има премиера тази вечер в Чешкия център.  Подобен труд на чешки език излиза след пауза от почти 40 години.  Включена е поезия от 25 модерни български поети - от Атанас Далчев до 90-те години на 20-ти век.  Сред тях са Блага Димитрова, Константин Павлов, Христо Фотев, Бойко Ламбовски...

публикувано на 27.10.20 в 08:02
Снимката е илюстративна

Деца връчват послания за безопасно шофиране на шофьорите в София

Деца от Националният дворец на децата ще връчат послания за безопасно шофиране  в рамките на кампанията "Посланията на есенния лист". Съветите и препоръките  са написани от децата на листчета хартия и са прикрепени към есенни листа. Докато автомобилите изчакват на червения сигнал на светофара на бул. „Константин Величков" водачите ще получат..

публикувано на 27.10.20 в 08:00

Над 7 млн. долара във фондовете в подкрепа на стачкуващите в Беларус

В чуждестранните фондове в помощ на стачкуващите граждани на Беларус, в които внасят дневните си надници неравнодушни граждани, вече са събрани над 7 милиона долара. Това заяви днес бившият кандидат-президент Светлана Тихановска, цитирана от ТАСС. На 25 октомври изтече срокът на т.нар. "народен ултиматум", който опозиционната лидерка даде на..

публикувано на 27.10.20 в 07:39

НСТС обсъжда проекта на Бюджет за 2021

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание онлайн, на което социалните партньори ще обсъдят проекта на държавен бюджет за 2021 година, както и проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса за догодина. Синдикатите, бизнесът и правителството ще разискват и по финансирането..

публикувано на 27.10.20 в 07:38