Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валери Димитров: С еврото България ще се появи на картата на глобалните инвеститори

проф. Валери Димитров
Снимка: БГНЕС

"Вероятно заради изнесените социологически данни, че повечето хора са против влизането в еврозоната и искат запазване на валутния борд", така проф. Валери Димитров - преподавател по банково право, коментира пред БНР заявеното от премиер Бойко Борисов, че само при пълен консенсус по темата за влизането ни в "чакалнята" на еврозоната ще се присъединим към нея.

Той обясни, че е бил част от работната група, която е подготвяла законопроекта за БНБ, свързан с въвеждането на валутния борд:

"Този режим се оказа удивително успешен и осигури здрави пари. Българите свикнаха със здрави пари - техните спестявания и наличности в лева са непоклатими, инфлацията е нищожна. Това беше смисълът", заяви професорът.

В предаването "12+3" той заяви, че различните публикации, че цените ще се увеличат и спестяванията на хората ще се обезценят, са неверни слухове, които целят подвеждане.

"Смятам, че хората се притесняват от отмяната на фиксирания курс", коментира Димитров.

По думите му твърденията на Стив Ханке, че след влизането на България в еврозоната българите ще загубят част от своите спестявания, не са верни.

Проф. Димитров заяви, че България ще се появи на картата на глобалните инвеститори с влизането в еврозоната и решението за това е важен геополитически избор.

Цялото интервю на Даниела Големинова и Марта Младенова с проф. Валери Димитров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Открит урок с ученици във Велико Търново в деня на българската Конституция

Отбелязваме 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали в Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества като Ден на..

публикувано на 16.04.24 в 12:21
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов смята, че служебният кабинет е на Бойко Борисов

Смяната на външния министър в служебното правителство показва, че това е кабинет на Бойко Борисов и че управляващите не взимат самостоятелни решения. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира първата рокада в служебния кабинет. "Две неща можем да си извадим като заключение - първо, че това не е служебно правителство, а..

публикувано на 16.04.24 в 12:05
Непал

Музикантът Петър Георгиев на преход в Непал

"Исках да хвана една от последните възможности за трекинг в Хималаите без водач". Това заяви пред БНР Петър Георгиев, който в момента е на преход в Непал. По професия той е музикант, но обожава пътешествията и планините. "Непал от години се опитват да въведат закон, с който да забранят на планинари като мен да ходят сами в планината –..

публикувано на 16.04.24 в 11:58
Симона Велева

Симона Велева: Медийната среда у нас е изключително политизирана

Медийната среда у нас е изключително политизирана, а истинските медийни проблеми не са във фокуса . Това мнение изрази в интервю за БНР Симона Велева от Съвета за електронни медии. Тя коментира европейските законодателни промени, касаещи медийната сфера, както и грамотността на децата при използване на медийно съдържание. Досега Законът за..

публикувано на 16.04.24 в 11:41

Пожар избухна в Старата фондова борса в Копенхаген

Пожар избухна в Старата фондова борса в Копенхаген - една от най-емблематичните сгради на датската столица, предаде Ройтерс. Огънят е погълнал заострения връх на кулата, който е се е срутил върху покрива. Няма данни за пострадали. На излъчени от медиите кадри се вижда как хора отнасят големи картини далеч от сградата, за да ги спасят от..

публикувано на 16.04.24 в 11:39
Маркус Пипер

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Германски депутат обяви в понеделник, че няма да поеме пост в Еврокомисията, след като заради назначението му председателката на институцията Урсула фон дер Лайен стана обект на критики на фона на стремежа си към втори мандат на поста. В края на януари Маркус Пипер, евродепутат от ЕНП, партията на Фон дер Лайен, бе номиниран за..

публикувано на 16.04.24 в 11:29
Петя Банкова

Отново отложиха мярката на бившата шефка на Митниците

Заради болен адвокат за втори път отложиха мерките за неотклонение на бившия директор на митниците Петя Банкова и хасковския бизнесмен Стефан Димитров.  Те остават в ареста поне до четвъртък, когато мерките им ще се гледат от друг съдебен състав. Става дума за адвоката на Банкова Аделина Натина, заради която беше отложено и първото разглеждане..

публикувано на 16.04.24 в 11:27