Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори отменят пътувания до Италия

Университети и училища в страната са затворени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Футболната среща Интер - Лудогорец в четвъртък от 22 часа на стадион "Сан Сиро" в Милано ще се проведе без публика.

"Имахме група за този мач с фенове, които искаха да го посетят. За тяхно съжаление, мачът и самото пътуване ще се отложи, просто защото те няма как да влязат на стадиона. В случая говорим за отлагане по причина, която здравните власти, УЕФА, са решили, че на стадиона няма да бъде допусната публика", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Захари Захариев, управител на туроператорска фирма, която организира пътувания в чужбина.

Застраховката на туроператора се отнася само за случаите, в които има обявена несъстоятелност и той не може да изпълни ангажиментите си към пътуващите.

"Реално в случая туроператорът чрез своите контрагенти, т.е. чрез хотелите и чрез самолетните компании - ние можем да изпълним услугата. Тук няма застраховка, която това да покрива", допълни Захариев.

Има отлив на туристи за пътувания в чужбина.

"От няколко дни със сигурност хората започват да се плашат и за обстановката в Северна Италия. Досега страхът беше от пътувания в азиатския регион", посочи Захари Захариев. Според него мерките в Италия са адекватни. Захариев съветва хората да не се отказват от пътуванията си, ако не става въпрос за следващата седмица до 10 дни.

Някои от агенциите, които организират обучения в Италия, отлагат пътуванията и представят презентациите онлайн.
  

"Ние имаме едно събитие в четвъртък с Католическия университет и това, което говорихме тази сутрин с колегата от университета, който щеше да пътува, е да отложим неговото пътуване, по-скоро да направим презентацията онлайн, използвайки съвременните технологии. Ставаше въпрос за 40 ученика, които предварително са заявили интерес да чуят презентация на Католическия университет в Милано", разказа Димитър Александров, организатор в агенция, която посредничи за обучения в Италия.

Университетите в Италия са затворени, в момента не се провеждат лекции. "Персоналът на университетите е на работа и ние комуникираме с тях, т.е. не са ограничени да не ходят на работа, но учебните заведения - училищата и университетите, с които ние работим и поне засега получаваме информация, са затворени от понеделник до края на седмицата", уточни Александров.

Интервютата можете да чуете в звукаковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02