Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма установени случаи на коронавирус у нас

Отрицателни са всички 19 проби, изследвани днес във ВМА

| обновено на 27.02.20 в 19:09
Проф. Венцислав Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

Няма установени случаи на коронавирус у нас, каза председателят на Националния оперативен щаб за коронавируса - проф. Венцислав Мутафчийски пред медиите.

Отрицателни са всички 19 проби, изследвани днес във Военномедицинска академия.

Изследвани са и 17 проби от Националната референтна лаборатория на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе. Всички те са също отрицателни, съобщават от здравно министерство.

14 души, от които 4-ма чужденци - италианец, японец, португалец и египтянин, са настанени във Военномедицинска академия. Те са пристигнали от Италия. Някои от чужденците са с доста по-сериозна симптоматична картина, с пневмония.

Всички проби за вируса до сега са отрицателни. Очаква се днес да станат ясни резултатите от пробата, която вчера беше взета мъж от Велинград, завърнал се преди дни от Италия. Под карантина и наблюдение са още седем души в Пазарджик. 56-годишна жена, завърнала се от Италия, ще бъде изследвана за коронавирус.

Тя е била приета вчера след обяд в Инфекциозно отделение в Хасково с температура

Децата, които се прибраха от Италия с правителствения самолет са добре.

Проф. Мутафчийски заяви на втората редовна пресконференцията на кризисния щаб, че въпреки слуховете вчера, че може вече да има заразен с коронавирус българин, официалната информация е, че заразени с вируса в България няма.

Главният държавен инспектор доктор Ангел Кунчев прогнозира, че „няма да избегнем вноса на коронавируса". Той се аргументира с факта, че вече има първи заразени в съседните ни държави - в Хърватия има двама, в Северна Македония и в Гърция има по един – вносът на вируса е неминуем и у нас.

„Времето на опазването на границите отминава. Вноса на вируса е неминуем, говорим за въздушно-капкова инфекция. От тук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на тези болни, за да намалим щетите и загубите“, каза той.

Има развита мрежа и система за проследяване на всички лица, които са потърсили лекарска помощ след завръщането си от държава с коронавирус, съобщи още главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Анкетните карти ще могат да се попълват още в самолета или онлайн, за да се подава бърза информация към личните лекари, посочи той.

"Направихме вчера организация на летището на терминал 1, кацащите от Италия, да преминават по различен коридор от общия с оглед да няма смесване на потоците. За да улесним още повече нещата, ние ще предоставим тези анкетни карти на екипите и на връщане с полета те могат да бъдат попълвани по време на полета и ще бъдат давани от стюардесите. И допълнително днес ще тестваме една система за онлайн попълване, така че на страницата на Софийска инспекция хората да могат дори преди да тръгнат към летището да попълнят тези данни, които после само да посочат на летището и това е достатъчно. Ние имаме тази информация. Тя се предава на съответната здравна инспекция по местоживеене, за да можем ние да я предоставим на личните лекари за проконтролиране на тази домашна карантина", каза д-р Кунчев.


Във връзка със ситуацията в Европа снощи е направена видеоконферентна връзка с дирекциите на Европейската комисия - дирекция вътрешни работи, миграция, здравеопазване и европейската агенция за гранична и брегова охрана, съобщи шефа на Гранична полиция Светлан Кичиков:

"Беше наблегнато естествено на информационното обслужване на тези граждани, които идват в страната. В никакъв случай при  констатиране на лица с някакви симптоми да не бъдат връщани на съседна територия, да бъдат приемани и обслужвани от държавата".

Снощи на “Калотина“ е регистрирано лице, втори шофьор на товарен автомобил, който е бил с повишена температура и той е хоспитализиран във ВМА.

От днес пристигащите от Италия на летище София ще бъдат отцепени в отделен коридор, за да не се смесват с останалите пътници.

На брифинга имаше въпроси, свързани с притесненията на личните лекари, които не разполагат с достатъчно предпазни средства – маски и ръкавици.

По думите на участниците от щаба личните лекари трябва да намерят начин да се снабдят, тъй като снабдяването със защитно облекло от страна на държавата било съсредоточено основно към сухопътната и въздушната граница и върху спешните екипи, които евентуално ще поемат хората със симптоми.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05