Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старши сътрудникът към Атлантическия съвет на Съединените щати

Димитър Бечев: Затварянето на САЩ си има икономическа цена

Вторичните ефекти от кризата с коронавируса вече са очевидни

Димитър Бечев
Снимка: bnt.bg

САЩ спират за срок от 30 дни влизането на своя територия на пристигащите от европейски страни чуждестранни граждани заради пандемията от новия коронавирус, съобщи президентът Доналд Тръмп. Европейският съюз възрази срещу едностранното решение на Вашингтон.

"Той действа едностранно. Тук няма някаква голяма изненада. По-скоро въпросът е това решение дали ще доведе до някакви ползи от гледна точка на ограничаване на пандемията, защото вредите са очевидни във връзка с прекъсването на трафика между двете страни на Атлантика", коментира пред "Хоризонт" Димитър Бечев, старши сътрудник към Атлантическия съвет на САЩ и университетски преподавател

Дългосрочно тази политическа стъпка може да доведе до икономически негативи, смята Бечев.

"Вторичните ефекти на кризата са вече очевидни, виждаме тази война в рамките на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол - бел. ред.) например. Това, което искам да кажа е, че понякога вторичните ефекти от дадени политически решения са непредвидими и те носят някаква политическа цена.

Анализаторът засега не вижда директна връзка на решението на Тръмп спрямо електоралния резултат, тъй като кампанията на национално ниво тепърва ще започва.

Икономическият ръст в САЩ ще пострада, подчерта Бечев. "Днешната международна среда, при която доста от най-важните държави действат едностранно и САЩ е добър пример в тази посока, не способства за изработването на колективни решения."

Американската икономика е обвързана със световната икономика. Пълното затваряне на вратите е утопично, защото носи директни икономически вреди, допълни Димитър Бечев.

"Едно общество може да вземе такова решение, да намали външната зависимост, но трябва да понесе и икономическата цена за него", изтъкна Димитър Бечев.

Ще има спад на растежа, защото кризисната ситуация намалява търсенето и предлагането, припомни преподавателят.

"Страни с много ниски нива на растеж, например в еврозоната със сигурност ще пострадат, но няма да са само те. Дори в САЩ, където все пак последните години отбелязаха по-бързи темпове, също ще видим спад. Но това е още едно напомняне, че глобалната икономика е взаимно обвързана и това, което става в една част на световния пазар, неминуемо се отразява и другаде. Ще има и такъв транснационален ефект."

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зрелостници от Украйна и Молдова не успяха да положат онлайн изпита по български език

Дванадесетокласници от български произход от Украйна и Молдова сигнализират за сериозни проблеми, съпътствали онлайн изпита за владеене на български език. За първа година този тест се провежда в електронен формат . Още по време на пробните изпити са били регистрирани сигнали от преподаватели и родители, че платформата не работи добре...

публикувано на 23.06.21 в 07:44

Преслав Райков: Икономическият шок предстои в Европа

Американската икономика има резерв още няколко месеца да абсорбира покачване на инфлацията, заяви в 16-тия брой на подкаста „На всяка цена“ финансистът Преслав Райков , който следи отблизо дейността на централните банки. По думите му в момента инфлацията расте заради проблемите по веригите за доставки и поскъпването на суровините в..

публикувано на 22.06.21 в 15:33

Полярният мечок Миша и пандата Маша ще радват децата в "Магичен цирк"

В рамките на летните месеци от "Stars of the magic" са подготвили изцяло иновативен спектакъл наречен "Магичен цирк" , който ще се покаже в няколко по-малки града на България.   Представлението вече беше представено в град Пещера. Предстои спектакълът да се играе пред публика и в Приморско, Роман, Ябланица, Килифарево, Златарица, Смолян..

публикувано на 22.06.21 в 15:15
Събор на овцевъдите

Овцевъди се събраха на събор

Кукери от Разлог прогониха злите сили и дъжда при откриването на деветото издание на Националният събор на овцевъдите , който се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец. Повече от хиляда чистопородни животни показват фермери от цялата страна, а под мотото „Български храни от български суровини“ се предлага изобилие от кисело мляко,..

публикувано на 22.06.21 в 14:30

Трябва ли да има велоалея на бул. "Витоша"

Защо на булевард „Витоша“ да не може да има велоалея - този въпрос се обсъжда в социалните групи за велосипедисти в София. След ремонта преди години, минаването с велосипеди беше забранено по Витошка. А нарушителите получават глоби. Илиан Петров е колоездач, от онези, които обичат да карат велосипеди, но не само за удоволствие, а и..

публикувано на 22.06.21 в 12:35
Сладоледът е от продуктите, в които се добавя титанов диоксид

Предлага се забраната на титановия диоксид като хранителна добавка

В свой анализ европейския орган по безопасност на храните предупреди, че оцветителят Е171, или титанов диоксид, в храните не е безопасен .  Изследването е в рамките на продължаваща преоценка на разрешените преди 2009 г. за употреба в ЕС оцветители за храни. На ниво работна група по добавки в храни към Европейската комисия е било взето решение..

публикувано на 22.06.21 в 11:30
Стоилко Апостолов

Стоилко Апостолов: Не трябва да си заравяме главите в пясъка, а да планираме екологичното земеделие

"И в трите основни зърнени култури сме в топ 10 в света – това не било дори в най-силните години на комунистическото кооперативно стопанство“, коментира в „Преди всички“ Стоилко Апостолов, управител на фондация за биологично земеделие „Биоселена“. Преди дни пред „Хоризонт“ Апостолов съобщи, че България се нарежда в челната десетка в..

публикувано на 22.06.21 в 09:58