Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Семейство в извънредно положение

Толкова ми е трудно да кажа: „И с това ще се справим”, казва Мая от следващия репортаж

Снимка: Архив

"Когато е много тежко, човек се спира и си дава равносметка. Явно много хора сме си дали равносметка сега за много неща – кое е по-важното, кое е по-значимото, защо трябваше да се стигне до това – да повали толкова много народи един вирус, за да си кажат: животът наистина е ценен, животът е мимолетен, какво правим с него и хората около нас." Това са размисли на Мая, майка на две деца, чийто дневен ред се е преобърнал тотално заради извънредното положение и пандемията с коронавируса. 

Как една глобална криза пренарежда живота на едно семейство? Какво е да се събудиш и животът ти да е различен, непредсказуем, неподвластен на собствените ти посоки. В който нямаш думата и вървиш в начертана от други посока?

"Живея в един филм, в който аз съм главната героиня, но никой не ме е питал да участвам в този филм - и това е може би бунтът в мене. Аз не съм съгласна с това, но нямам гласност в момента", казва Мая в предаването "Хоризонт до обед".

Семейството й живее под наем в София, доходите им бавно потъват, бизнесът на мъжа й е тежко засегнат, тя е по майчинство, а фирмата, в която е работила, е преустановила дейността си - познат за мнозина сюжет. 

„Всеки ден се опитвам да си кажа – може би следващият ден ще е по-добър, може би ще чуем нещо по-добро или ще мога да обясня на 4-годишното си дете защо не може да види приятелите си, какво означава да не може да излезе, защо площадките са оградени, какъв е тоя вирус”, допълва Мая и продължава:

Това време на несигурност, на абсолютно невиждане на бъдещето сковава страшно много сърца, умове, мечти. За мен борбата е по-скоро в ума. Човешкият ум е силен, но не знам до какъв предел той може да е силен емоционално, духовно, чисто физически. Вече дори не говорим за финансово...”

А финансово вече няма откъде да влязат приходи – такава е равносметката в семейството на Мая, което иначе стриктно спазва въведените ограничителни мерки в извънредно положение. И в ежедневието си търси малки извори на оптимизъм. „Рисуваме страшно много, децата ни правят прически. Играем на игри, които не сме се сещали. Децата помагат в самите домашни занимания”, описва деня симежду четири стени тя. 

Тревогата е неизбежна и често поражда тежки мисли.

„В последните няколко дена седя и се опитвам да намеря някаква логика – какво би представлявал следващият ден, какво би представлявало бъдещето в следващата седмица, в следващите две седмици. Имам една лична вяра вътре в себе си за доброто, за позитивното, за възможното и ми е толкова трудно да я намеря. Толкова ми е трудно да кажа: „И с това ще се справим”, признава Мая.

Четиригодишната дъщеря на Мая нарисувала рисунка. „И каза: „Мамо, тази рисунка е, за да си отиде бактерията от България”. Ние го залепихме долу, на нашия вход. Аз написах съобщение, в което пожелахме на всеки човек, който влезе в този вход и види тази картина, да е здрав, да е пълен с нови сили, с нова вяра. Не очаквах такива аплодисменти от нашите съседи. Бяха толкова докоснати”, разказва още Мая.

Подобни малки жестове я карат да мисли, че от всичко това, макар да не знаем кога ще завърши, ще излезем по-добри.

Аз се надявам всичко това да направи отново хората хора, да направи българина една нация, за която говорим, че е била толкова силна през вековете, толкова обединена. Вярвам и се надявам, че всичко това ще промени отношението на човека към този дар – живота. Защото всичко ни е дадено, но всичко може да ни бъде отнето за един ден, за един час. Това се надявам да стане в края на цялата тази суматоха.”

Историята на Мая чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от корицата на книгата

"Фигури" - енциклопедично за любовта и смисъла

Излиза от печат „Фигури“ – дебютната книга на Мария Попова, която живее в Бруклин.  Попова е сред най-успешните книжни блогъри в света. Тя е учила в университета на Пенсилвания, специалност „Комуникации“. Израснала е в България, но животът й до днес е свързан с Америка. Тя е създател на блога Brain Pickings , който е включен в постоянния дигитален..

публикувано на 04.06.20 в 15:45

Разширяването на столичен булевард провокира граждански тревоги

Живеещи около столичния булевард „Цар Борис III“ са готови за граждански протести, ако проектът за разширяване на Околовръстния път на София започне да се случва в сегашния му вид . Проектът предвижда частично изменение на булевард „Цар Борис III“, като се изгради тунелна връзка и се премахне съществуващото локално платно. Планирано е..

публикувано на 04.06.20 в 14:40

38 кг торта за 57-ия рожден ден на единствения слон в България

Единственият слон в България - индийската слоница Артайда, днес навършва 57 години. За рождения си ден животното получи специална 38-килограмова торта, приготвена от служителите на Зоопарка. Слоницата Артайда идва в България през 2006 година от зоопарк в Германия, където е спасена от цирк, разказва Катерина Зарева-Симеонова, еколог в зоопарка...

публикувано на 03.06.20 в 17:27
Проблемите в мина

За заровените в мангановата мина "Оброчище" неизплатени заплати

Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ разполагат с 11 дни, за да кандидатстват пред Фонда за гарантиране на вземанията. Повече от 18 месеца те не са получавали заплати. Мината не работи от месеци, концесионерът на рудника - „Евроманган“ е обявен през март в несъстоятелност .  Работниците от години сигнализират за нередности и организират..

публикувано на 03.06.20 в 09:35

Ясни са Кралят и Кралицата на випуск 2020

След проведения на 25 май абитуриентски бал в ефира на БНР, призовахме завършващите тази година да публикуват своите снимки в Instagram с #class2020bnr. Момчето и момичето, които събраха най-много харесвания, са Катерина Алексиева от София  и Любомир Божинов от Свищов.  И двамата ще получат специален приз от водещите от БНР..

публикувано на 02.06.20 в 16:44
Евгения Атанасова - Тенева

Евгения Атанасова – Тенева: Да се отървем от комплексите си за Кристо

„Материалът, с който Кристо работеше, беше светът, природата, хората в нея. И това правеше много силно цялото това преживяване да си вътре в негова творба. Неговите неща не се случваха в ателието, където си правеше рисунките, а наистина между хората , във всичко, което правят заедно, за да построят това, което той е видял в мечтите си и е..

публикувано на 02.06.20 в 13:31
Салих Алишов

Шоколад и розово масло в раницата - рецепта за пътешествия

Вулкани на лунна светлина, влакове през Иран и подземни пещери – това са само частици от биографията на пътешественик на Салих Алишов. „ Аз съм една съвкупност от местата, на които съм бил и от местата, на които ще бъда .“ Така се самоопределя Салих – млад програмист, вече пътувал из десетки държави на четири континента. Салих винаги си носи..

публикувано на 01.06.20 в 07:32