Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейство в извънредно положение

Толкова ми е трудно да кажа: „И с това ще се справим”, казва Мая от следващия репортаж

Снимка: Архив

"Когато е много тежко, човек се спира и си дава равносметка. Явно много хора сме си дали равносметка сега за много неща – кое е по-важното, кое е по-значимото, защо трябваше да се стигне до това – да повали толкова много народи един вирус, за да си кажат: животът наистина е ценен, животът е мимолетен, какво правим с него и хората около нас." Това са размисли на Мая, майка на две деца, чийто дневен ред се е преобърнал тотално заради извънредното положение и пандемията с коронавируса. 

Как една глобална криза пренарежда живота на едно семейство? Какво е да се събудиш и животът ти да е различен, непредсказуем, неподвластен на собствените ти посоки. В който нямаш думата и вървиш в начертана от други посока?

"Живея в един филм, в който аз съм главната героиня, но никой не ме е питал да участвам в този филм - и това е може би бунтът в мене. Аз не съм съгласна с това, но нямам гласност в момента", казва Мая в предаването "Хоризонт до обед".

Семейството й живее под наем в София, доходите им бавно потъват, бизнесът на мъжа й е тежко засегнат, тя е по майчинство, а фирмата, в която е работила, е преустановила дейността си - познат за мнозина сюжет. 

„Всеки ден се опитвам да си кажа – може би следващият ден ще е по-добър, може би ще чуем нещо по-добро или ще мога да обясня на 4-годишното си дете защо не може да види приятелите си, какво означава да не може да излезе, защо площадките са оградени, какъв е тоя вирус”, допълва Мая и продължава:

Това време на несигурност, на абсолютно невиждане на бъдещето сковава страшно много сърца, умове, мечти. За мен борбата е по-скоро в ума. Човешкият ум е силен, но не знам до какъв предел той може да е силен емоционално, духовно, чисто физически. Вече дори не говорим за финансово...”

А финансово вече няма откъде да влязат приходи – такава е равносметката в семейството на Мая, което иначе стриктно спазва въведените ограничителни мерки в извънредно положение. И в ежедневието си търси малки извори на оптимизъм. „Рисуваме страшно много, децата ни правят прически. Играем на игри, които не сме се сещали. Децата помагат в самите домашни занимания”, описва деня симежду четири стени тя. 

Тревогата е неизбежна и често поражда тежки мисли.

„В последните няколко дена седя и се опитвам да намеря някаква логика – какво би представлявал следващият ден, какво би представлявало бъдещето в следващата седмица, в следващите две седмици. Имам една лична вяра вътре в себе си за доброто, за позитивното, за възможното и ми е толкова трудно да я намеря. Толкова ми е трудно да кажа: „И с това ще се справим”, признава Мая.

Четиригодишната дъщеря на Мая нарисувала рисунка. „И каза: „Мамо, тази рисунка е, за да си отиде бактерията от България”. Ние го залепихме долу, на нашия вход. Аз написах съобщение, в което пожелахме на всеки човек, който влезе в този вход и види тази картина, да е здрав, да е пълен с нови сили, с нова вяра. Не очаквах такива аплодисменти от нашите съседи. Бяха толкова докоснати”, разказва още Мая.

Подобни малки жестове я карат да мисли, че от всичко това, макар да не знаем кога ще завърши, ще излезем по-добри.

Аз се надявам всичко това да направи отново хората хора, да направи българина една нация, за която говорим, че е била толкова силна през вековете, толкова обединена. Вярвам и се надявам, че всичко това ще промени отношението на човека към този дар – живота. Защото всичко ни е дадено, но всичко може да ни бъде отнето за един ден, за един час. Това се надявам да стане в края на цялата тази суматоха.”

Историята на Мая чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20