Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Две от клиниките в "Пирогов" набират дарения за основен ремонт

Сградата горя по Коледа, плочките са от 1906 година

"Да дарим за тези, които ни спасяват" - под това мото пациенти, които са се лекували в клиниките по кардиология и по вътрешни болести в "Пирогов" започнаха благотворителна кампания за набиране на средства за основен ремонт и цялостно обновяване на сградата. Двете клиники се помещават в една от най-старите сгради на болницата, строена в началото на миналия век. В същата сграда в края на миналата година избухна пожар.

Ако спешно търсите помощ в "Пирогов", шансът да попаднете в една от двете клиники – по кардиология или по вътрешни болести, е голям. Тук ден и нощ десетки пациенти получават животоспасяваща помощ. Така започват своето обръщение в социалните мрежи инициаторите на кампанията от гражданското сдружение "Избери България".

Към призива на пациентите се присъединяват и лекарите в двете отделения, а кампанията може да се похвали с ударно начало. Благодарен пациент е дарил на лечебното заведение безпрецедентна за българските условия сума, разказва началникът на Клиниката по вътрешни болести доц. д-р Петър Атанасов. 

"Огромна сума – 750 хиляди. Беше наистина много емоционална ситуация. Аз самият се изпотих и започнах да заеквам, когато разбрах. Поклон до земя и много големи благодарности". 

За ремонта обаче са необходими още много средства. Сградата вече е на повече от век, всички инсталации са морално и физически остарели, някои от помещенията се наводняват при всеки дъжд, като цяло базата не отговаря на съвременните изисквания, изтъква д-р Атанасов. Сградата е най-старата в болницата и нуждата от ремонт е вопиюща, допълва той. По Коледа там имаше пожар.

"Клиниката по вътрешни болести като най-стара и може би най-издръжлива – доказала, че може да оцелява, беше сполетяна и от тая беда. Разбирате, че една сграда строена през 1900-а година, проектирана по тогавашните разбирания за болница, няма как в 21 век да няма нужда от ремонт. Все още имаме стаи с по 10-12, а при нужда стават до 15 легла. Все още ходим по плочките, които са от 1906 година. При последния ремонт 2000-а година майсторите се опитаха да извадят една такава плочка – тя се счупи на две, дебела е колкото паве и отзад, на гърба на това паве пише "Made in Italy, 1906", разказа доц. Петър Атанасов.

Въпреки условията в двете клиники работят знаещи, млади и амбициозни лекари, които са в крачка с новостите в своите специалности и идват на работа с душа и сърце в изпълнение на Хипократовата клетва.

Само през миналата година в двете клиники са лекувани близо 10 000 пациенти. Там първи са се сблъскали и с новия коронавирус. Сега за пациентите с коронавирус има отделна сграда, а всички, които постъпват с оплаквания се приемат по съобразен със ситуацията строг алгоритъм, уточни д-р Атанасов.

През годините са правени много изчисления и проекти за модернизиране на сградата, но същински основен ремонт все още не е правен. Лекарите се надяват да се съберат достатъчно средства и след края на епидемията, когато се върнем в нормалното си ежедневие, да започнат дългоочакваната реконструкция.

Повече за кампанията можете да научите от фейсбук страницата "Да дарим за тези, които ни спасяват" на сдружение "Избери България".

Още за кампанията ще научите от звуковия файл.

Снимките са на сдружение "Избери България" 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Савов

Един от достойните българи - Илия Савов, е доброволец в болницата в Смолян

30-годишният Илия Савов от Смолян стана част от екипа на доброволците в помощ на лекари и медицински сестри в областната болница. Илия е един от достойните българи, отличен в класацията на вестник "24 часа" за две върнати портмонета с големи суми пари. Вече трета седмица Илия Савов е доброволец в Спешно отделение и е част от екипа на..

публикувано на 29.11.20 в 14:12
Красимир Батолов

Безплатен обяд за медици на първа линия в Троян

От началото на ноември собственикът на механа в троянското село Орешак Красимир Батолов и неговите съмишленици осигуряват безплатно храна за медиците на първа линия в Белодробната болница в Троян, които се грижат за пациенти с коронавирус. "За тях го правим безвъзмездно, защото те правят много за хората. Дали ще готвим за 10 или за 30 души,..

публикувано на 29.11.20 в 13:25

Победителите от конкурса "Приеми и промени" направиха дарение за деца с умствена изостаналост

Дарение за децата и младежите с умствена изостаналост в един от Центровете за настаняване от семеен тип в Русе направиха победители от европейски конкурс. Победителите от конкурса по проект на Каритас "Приеми и промени" получиха награда от 900 евро. Това се случи през септември и се очакваше отборът на 12 б клас на Професионалната гимназия по..

публикувано на 29.11.20 в 11:06

Български гмуркач с истории за тюлени колкото канапета, водни змии от Мозамбик, войната в Ирак и Морган Фрийман

Стефан Тодоров-Водния е дългогодишен подводен кино и телевизионен оператор, европейски шампион по подводно ориентиране, снимал в океани и морета надлъж и нашир... „Обикновено когато под водата става интересно, кислородът започва да свършва”, започва разказа за подводните си преживелици той. Когато 32 стотинки не стигат за билет за..

публикувано на 29.11.20 в 10:00

Във Варна извличат кръвна плазма с два апарата

Кръвният център във Варна работи вече три седмици с пациенти, преболедували Covid-19, които даряват кръвна плазма. Телефоните звънят непрекъснато, близки на болни търсят плазма, има и дарители. Кръвният център във Варна има два апарата за извличане на кръвна плазма и са обучени четирима специалисти, които да работят с апаратите. С..

публикувано на 27.11.20 в 12:56
Хераклея Синтика

Людмил Вагалински: Хераклея Синтика е обречена на успех

Разкритите артефакти в античния град Хераклея Синтика са толкова много, че с помощта на дигиталните технологии могат да пресъздадат живота в този древен мегаполис, сринат от две мощни земетресения. Това е напът да се случи - социализацията и изграждането на туристическата инфраструктура ще направят от мястото музей на открито.  Първите стъпки..

публикувано на 26.11.20 в 12:02

С порастването децата с проблеми в развитието се социализират все по-трудно

Седемгодишната Елица от Хасково е със синдром на Даун. Момиченцето учи в първи клас на СУ „Васил Левски“ и за изтеклите два месеца се е интегрирала добре в масовата паралелка. Елица посещава и ресурсен учител, с нея се провеждат специални занимания. Елица е третото дете в семейството, чакано и желано. Трябвало да се роди на 24 декември и да бъде..

публикувано на 25.11.20 в 13:22