Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две от клиниките в "Пирогов" набират дарения за основен ремонт

Сградата горя по Коледа, плочките са от 1906 година

"Да дарим за тези, които ни спасяват" - под това мото пациенти, които са се лекували в клиниките по кардиология и по вътрешни болести в "Пирогов" започнаха благотворителна кампания за набиране на средства за основен ремонт и цялостно обновяване на сградата. Двете клиники се помещават в една от най-старите сгради на болницата, строена в началото на миналия век. В същата сграда в края на миналата година избухна пожар.

Ако спешно търсите помощ в "Пирогов", шансът да попаднете в една от двете клиники – по кардиология или по вътрешни болести, е голям. Тук ден и нощ десетки пациенти получават животоспасяваща помощ. Така започват своето обръщение в социалните мрежи инициаторите на кампанията от гражданското сдружение "Избери България".

Към призива на пациентите се присъединяват и лекарите в двете отделения, а кампанията може да се похвали с ударно начало. Благодарен пациент е дарил на лечебното заведение безпрецедентна за българските условия сума, разказва началникът на Клиниката по вътрешни болести доц. д-р Петър Атанасов. 

"Огромна сума – 750 хиляди. Беше наистина много емоционална ситуация. Аз самият се изпотих и започнах да заеквам, когато разбрах. Поклон до земя и много големи благодарности". 

За ремонта обаче са необходими още много средства. Сградата вече е на повече от век, всички инсталации са морално и физически остарели, някои от помещенията се наводняват при всеки дъжд, като цяло базата не отговаря на съвременните изисквания, изтъква д-р Атанасов. Сградата е най-старата в болницата и нуждата от ремонт е вопиюща, допълва той. По Коледа там имаше пожар.

"Клиниката по вътрешни болести като най-стара и може би най-издръжлива – доказала, че може да оцелява, беше сполетяна и от тая беда. Разбирате, че една сграда строена през 1900-а година, проектирана по тогавашните разбирания за болница, няма как в 21 век да няма нужда от ремонт. Все още имаме стаи с по 10-12, а при нужда стават до 15 легла. Все още ходим по плочките, които са от 1906 година. При последния ремонт 2000-а година майсторите се опитаха да извадят една такава плочка – тя се счупи на две, дебела е колкото паве и отзад, на гърба на това паве пише "Made in Italy, 1906", разказа доц. Петър Атанасов.

Въпреки условията в двете клиники работят знаещи, млади и амбициозни лекари, които са в крачка с новостите в своите специалности и идват на работа с душа и сърце в изпълнение на Хипократовата клетва.

Само през миналата година в двете клиники са лекувани близо 10 000 пациенти. Там първи са се сблъскали и с новия коронавирус. Сега за пациентите с коронавирус има отделна сграда, а всички, които постъпват с оплаквания се приемат по съобразен със ситуацията строг алгоритъм, уточни д-р Атанасов.

През годините са правени много изчисления и проекти за модернизиране на сградата, но същински основен ремонт все още не е правен. Лекарите се надяват да се съберат достатъчно средства и след края на епидемията, когато се върнем в нормалното си ежедневие, да започнат дългоочакваната реконструкция.

Повече за кампанията можете да научите от фейсбук страницата "Да дарим за тези, които ни спасяват" на сдружение "Избери България".

Още за кампанията ще научите от звуковия файл.

Снимките са на сдружение "Избери България" 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53