Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Химн на тоалетната хартия или да възпееш коронавируса

Справяне със стреса от изолацията, креативност, благотворителност - песните за заразата са всичко това

Коронавирусът стана и участник в карнавал в Германия в края на февруари.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Занимание в условията на изолация или креативност без страх - светът полудя по правенето на песни за коронавируса. 

Тъжни и смешни, бавни и бързи, възпяващи тоалетната хартия и сапуна, призоваващи да стоим по домовете си и да спазваме хигиена. Това са някои от лайтмотивите на стотиците песни, които вече шестват в интернет пространството, "вдъхновени" от глобалната ситуация със заразата, довела до пандемия.

Техни автори са както обикновени изпълнители, така и професионални музиканти и шоумени като британския диригент Райнър Херш, който дирижира оркестър, а в отговор на очакваните критики, текст към видеото уточнява, че ситуацията с коронавируса не е шега

Хиляди са починали заради вируса. Диригентът също е в рискова група и заради съпътстващо заболяване. Като много други хора от сферата на изкуството и той е останал без доход и осигуровки. Видеото е изпълнено с негласни коментари за мълчанието, закъснялата реакция от страна на британското правителство, ужаса в медиите. 

Появи се още турски кавър на известната песен „Хавана“ на кубинската певица Карла Кабейо. Докато ритъмът е в стилистиката на горещата карибска държава, текстът призовава да си стоим вкъщи, ако нямаме наложително излизане. С посланието, че коронавирусът е научил целия свят да бъде чист.

Не са подминати и "Куин" и тяхната "Бохемска рапсодия". Автор на пародията, която много стоящи заради карантината у дома са харесали, е американският комик Дана Бейн. Идеята му хрумнала... докато си кихал и написал текста, по който рок певецът Ейдриън Граймс направил финалното изпълнение.

И докато Бейн и Граймс се чудят дали проблемите им идват от алергии или възпалено гърло, докато „бягат, заключени в домовете си“ от реалността (това е непоетичният превод на част от песента), звезди от испанския спорт и музикална общност събраха над 1 милион евро в помощ на борбата с коронавируса в страната. 

Тини е една от популярните испански певици. С изпълнението си тя е допринесла за това да могат да се купят 115 респиратора, 500 хиляди ръкавици, почти 12 600 комплекта за стерилизация, както и над 430 хиляди предпазни маски за лице. Тини и още много звезди са се включили от домовете си. По телевизията, Фейсбук и YouTube са ги гледали над 50 милиона души в 180 държави. 

Как Европа се променя в извънредната ситуация демонстрират и германци, които пеят от терасите си италианската песен „Bella Ciao“, символ на съпротивата срещу фашизма по време на Втората световна войнаПоследно „Бела Чао“ е била използвана и при протеста на "жълтите жилетки" във Франция.

Миенето на ръцете е важно. В Русия призивът да се спазва това правило е онагледен със забавна песен, създадена от пет момчета. Те разказват историята на момиче след 14-дни под карантина, което е заприличало на Чубака от "Междузвездни войни".

На друг континент - в САЩ американците осмиват липсата на тоалетна хартия в магазините. "Ако я няма, ползвай телефонния указател", съветват в песента създателите й. Съвсем не на шега обаче президентът на САЩ Доналд Тръмп влезе в ролята на човек, който призовава сънародниците си към засилена хигиена.

Институтът по обществено здраве на Виетнам публикува също песен. Страната е готова да бори пандемията, се твърди в текста. Дават се и съвети за това как да се предпазим. Хореогрфът Куанг Данг прави наистина популярно посланието за миене на ръце. „Искам на моя език - танца, да информирам за начините за борба с COVID-19, защото младите обикновено не получават правилната информация“, мотивира участието си той. Танцът му се разпространява и като предизвикателство в една от популярните младежки мрежи.

„Повярвай, любовта ще триумфира“, отправя послание химнът на борбата с коронавируса в Китай. В разпространената от китайските държавни медии песен се казва, че борбата за живота продължава дори и под дъжд от куршуми. Песента е призив за мобилизация по време на тъмните нощи  и апелира животът никога да не спира. В клипа участват известни актьори и певци, сред които Джеки Чан.

Какво откри в мрежата и избра да разкаже Добромир Видев за песните, посветени на коронавируса - чуйте и в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17