Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилено полицейско присъствие във "Факултета", но без сблъсъци

Ст. комисар Златанов: Докато има заповед за карантина на "Филиповци" и "Факултета", тя ще се изпълнява

| обновено на 17.04.20 в 14:03
Жители на столичния кв. "Факултета" излязоха на мирен протест. 17 април 2020 г.
Снимка: БТА

Около 50 души се събраха около 13 ч. близо до един от контролно пропускателните пунктове на столичния квартал „Факултета“. Към 13:30 ч. МВР овладя ситуацията и напрежението спадна.  

От МВР заявиха, че струпването е станало заради "подаване на грешна информация" - в полицията бил подаден сигнал, че жена се нуждае от полицейска намеса, тъй като съпругът ѝ, който има ограничителна заповед, е влязъл в дома ѝ и я е нападнал. Пристигналите на място жандармеристи, които трябвало да предотвратят случая на домашно насилие, се намесили, но това довело до раздразнение сред хората във "Факултета". Това обясни директорът на столичната полиция ст. комисар Георги Хаджиев:

"Преди около час и половина жител на кв. "Факултета" е помолил за съдействие колегите от дирекция "Жандармерия", тъй като е станал обект на домашно насилие. Колегите отиват на място, за да окажат съдействие. Установява се, че извършителят е с ограничителна заповед и няма право да достъпва мястото. Вследствие на което, според мен, гражданите на "Факултета" са възприели по свой собствен начин действията на нашите служители. В крайна сметка се вижда, че сме на терен и водим преговори, разговори с жителите на кв. "Факултета". Двамата зам.-кметове на "Красна поляна" след тук. Обстановката се успокои. От нула часа на днешния ден има нова заповед на министър Ананиев с нови ограничителни мерки. Създали сме организация. Магазинът е зареден напълно, има хранителни продукти. Разговаряме ежедневно, опитваме се да сме диалогични. Както виждате, не предприемаме абсолютно никакви репресивни мерки. Към настоящия момент те дават резултати. Надявам се в днешния, а и в следващите дни да няма никакъв проблем".

Сред жителите на Факултета имаше и недоволни от ограничителните мерки, които изразиха недоволството си с викове "оставка". Те заявяваха, че не ги допускат да ходят до магазина в квартала. Причината за тяхното недоволство беше, че полицията и местните и медиатори в квартала настояваха между хората, които влизат в местния магазин, да има по два и повече метъра разстояние. 

Полицията в София няма информация за струпване на хора и за напрежение в другия квартал с контролно пропускателни пунктове - "Филиповци".

На жителите на поставените под карантина софийски квартали "Факултета" и "Филиповци" след празниците ще бъдат раздадени хранителни пакети, обяви в интервю за "Хоризонт" кметът Йорданка Фандъкова.

Преди обед и в района на контролно-пропускателните пунктове на кварталите "Факултета" и "Филиповци" беше спокойно.

Снощи обаче група жители на "Факултета" са спорили с полицията на едно от КПП-ата.

Заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов обясни:

"Имаше една случка снощи - беше публикувано едно клипче с реплики, конфликт, по-скоро на приказки, който е във „Факултета“.

Бяхме на място - ръководството на СДВР, ръководството на „Жандармерията“, разговаряхме там с хора, които се изявяват като лидери в квартала. Няма да има напрежение, но за хората в тези два квартала "Филиповци" и "Факултета" трябва да е ясно, че докато има заповед за карантина на двата квартала, тя ще се изпълнява на сто процента и няма да се допускат своеволия".

Според здравния медиатор Христо Николов за недоволството в квартал "Факултета" има основателни причини - вижте тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06