Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитрина Петрова: Искам да отида на планина, не на църква

Ограничителните мерки у нас не са добре таргетирани и обмислени

Димитрина Петрова
Снимка: Ани Петрова

Извънредното положение е благоприятна почва за подхлъзване към автокрация, към авторитаризъм и подронване на демократичните институции. Това заяви пред БНР Димитрина Петрова, депутат от Великото народно събрание, член на „Екогласност“, съосновател на Българския хелзинкски комитет, а сега част от инициативата Българска общност за либерална демокрация (БОЛД).

Когато се пречи на работата на Народното събрание и съдилищата не работят, тогава няма възможност за контрол върху изпълнителната власт, подчерта тя. „Изпълнителната власт, оставена без контрол, по правило винаги се хлъзга към авторитаризъм. Трите формални власти трябва да се балансират една друга дори при извънредно положение.“

Позиция на правозащитната общност, оповестена на 13 април, формулира 15 заплахи за демокрацията и 7 положителни възможности, породени от кризата, посочи Димитрина Петрова. Прави се правозащитен анализ на всяка от ограничителните мерки – дали те са законни, дали съответстват на целта и дали са строго необходими, тоест дали същата цел не би могла да се постигне и с по-лека мярка.

Снимка: БТА

Ограничителните мерки у нас не са добре таргетирани и не отговарят на условията за въвеждане на извънредни мерки, разписани в критерии на международното право. Получава се така, че мярката е или недостатъчна и неефективна, или прекалено рестриктивна, коментира Димитрина Петрова, според която „не се получава в нашето управление точно този баланс".

Много се говори за пропорционалност, а това означава да се претегли дали ползата тежи повече от вредата, каза Петрова.

„КПП-тата (в ромските квартали – бел. ред.) според нас са извънредно проблематични. Могат да представляват случаи на пряка дискриминация на етническа основа, строго забранена при всички обстоятелства, включително при извънредно положение. Вече има от вчера доклад на „Амнести интернешънъл“ срещу България с изразена тревога за етническа дискриминация на ромските квартали. Тук проблемът е, че имаме една бланкетна мярка – не се анализира и не се преценява на място колко е опасно, а целият квартал се блокира.“

Като друг пример за надхвърляне на границите на пропорционалните ограничения Димитрина Петрова откроява вечерния час в Стара Загора. „Този вечерен час - какъв му е смисълът? Нима излизането по неотложни оправдани причини се различава от същото денем? С какво това помага на борбата срещу коронавируса?

Има много примери за необмислено въвеждане на мерки с дисциплинарен, наказателен подход, смята Димитрина Петрова. „Както в началото - 5 хиляди лева глоба за преминаване през една градска градинка. Това говори за инстинктите на управляващите най-напред да ударят с голямата балтия. Първо да накажат, а после ще му мислим. Това е подход, това е манталитет.“

Снимка: БТА

Като абсурд Димитрина Петрова определя затварянето на парковете, докато същевременно работят църквите. 

Смятам за абсолютен абсурд, че ми е затворена Витоша, а ми е отворен храм-паметник „Александър Невски“. Аз не искам да отида на църква, аз искам да отида в природата! Не виждам абсолютно никакъв здрав смисъл в това. Някой да ми обясни в какво е смисълът. Не могат да регулират движението в планината ли? А могат в църквата? На два метра в църквата е по-лесно да бъдем, отколкото в планината?“

КПП-тата по великденските празници са провал на управлението, категорична е Димитрина Петрова. 

„Хора, които излязоха от София в сряда-четвъртък преди Великден като законопослушни граждани, няколко дни по-късно се оказаха в унизителното положение да чакат на огромни опашки с часове, да не могат да се приберат, изведнъж те се оказаха закононарушители. Тук няма разум. Това не са разумни, премислени мерки. Нас ни правят на маймуни. Някаква мярка се въвежда, след това тя самата показва абсурда си и се отменя. Има маски - няма маски. Ще има двучасови коридори за влизане – няма да има.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи. 16 отбора от страната участваха на турнира на язовир "Огоста". Състезанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания.  В деня на Варна, Голяма Богородица, победител стана отборът на "Успех", от морската ни столица. Варна празнува!..

публикувано на 15.08.24 в 17:18
Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове . Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове .  Белите корали са скелетите на коралите . Когато това се случва, то много затруднява цялата екосистема. Влияе върху рибите,..

публикувано на 13.08.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от  глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове .  "Наш патент..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект..

публикувано на 11.08.24 в 08:30
Мартин Томов, координатор в

Как влияят климатичните промени на Черно море и защо е важно да има защитена морска зона в него?

Необичайно високи температури на морската вода бяха регистрирани по българското Ч ерноморие през настоящото лято. Какви са причините за това анализира Мартин Томов, който е координатор на кампанията "Живо Черно море“ в екипа на "Грийнпийс“ - България . Какви са причините за високите температури на морската вода и как влияе това върху..

публикувано на 10.08.24 в 07:10