Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педиатри настояват да се позволят разходките на деца в паркове и планини

Специалистите се опасяват от срив в имунитета заради ограничената физическа активност и липса на слънце

Снимка: БТА

Извънредното положение в страната, препоръката да си стоим повече у дома и затварянето на детските площадки и парковете поставиха в незавидно положение децата. Педиатри препоръчват да се въведе времеви диапазон, в който все пак родителите да могат да разхождат малчуганите на чист въздух и слънце в градските паркове и планините. Опасенията им са, че затворени вкъщи за по-дълъг период от време, децата не могат да изразходят енергията си, което неминуемо води до невротично поведение и проблеми.

Добър имунитет сред децата се изгражда чрез балансиран хранителен режим, разходки на чист въздух и физическа активност. Много е трудно в сегашната ситуация децата да си стоят само вкъщи, защото те имат нужда да излизат навън при спазването на всички противоепидемични мерки, смята педиатърът д-р Николина Колева.

"Един от факторите за добър имунитет е редовни, умерени физически упражнения. Също така разходки навън, излагане на слънце. Като цяло закаляване на организма. От медицинска гледна точка в историята на медицината едни от най-големите епидемии са се преборвали именно с разходките на чист въздух и слънце и затова изолацията на децата у дома не мисля, че се отразява много добре".

Намалената физическа активност и ограниченото излагане на слънчева светлина неминуемо води до срив на имунитета сред децата, смята и завеждащият педиатричното отделение в многопрофилната болница в Добрич д-р Йовчо Йовев. Той също е на мнение, че парковете трябва да бъдат достъпни за децата в определен времеви отрязък.

Снимка: БТА

"Аз мисля, че парковете и градините трябваше да останат точно за разходка на децата, защото първо те имат най-голяма нужда, не само като нещо, което подкрепя имунитета, а нещо, което подкрепя физическото развитие, растежа и съзряването на детския организъм. Затварянето на детски заведения, ограничаването на контактите постига 94-95% от търсения ефект", коментира специалистът. 

Опасения, че след дългия период прекаран у дома децата ще боледуват по-често, изразява и д-р Яница Радева. Затова и според нея те трябва да бъдат вече допускани до разходки в парковете.

"Много от децата живеят в апартаменти, нямат никакъв достъп до свеж въздух, до слънцеогряване", заяви д-р Радева, затова според нея частично облекчаване на режима с възможност за посещения в парковете е "много добър вариант за децата, дори и да не е всеки ден - да има някаква възможност да излизат децата".

По думите на д-р Кремена Парушева притеснение сред родителите за ваксиниране на децата заради извънредното положение по-скоро няма.

"Има две групички. Едните са родители, които са притеснени, че закъсняват ваксинациите и които настояват да идват, да се правят профилактичните консултации и ваксинациите. Другата групичка е да се отлагат колкото може повече. Но това си е нормално в ежедневието, дори когато нямаме заплахата от коронавируса", посочи тя.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Станислава Чуринскиене: Изолацията е катастрофална за децата с аутизъм

И без това затруднената комуникация с околния свят на децата с аутизъм в условията на принудителна изолация се свива в още по-малки пространства, досегът им с други хора, сред които и терапевтите, е ограничен, а установеният режим на обучение –..

публикувано на 23.04.20 в 12:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира?..

публикувано на 18.08.24 в 16:38

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи. 16 отбора от страната участваха на турнира на язовир "Огоста". Състезанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания.  В деня на Варна, Голяма Богородица,..

публикувано на 15.08.24 в 17:18
Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове . Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове .  Белите корали са скелетите..

публикувано на 13.08.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки..

публикувано на 11.08.24 в 08:30
Мартин Томов, координатор в

Как влияят климатичните промени на Черно море и защо е важно да има защитена морска зона в него?

Необичайно високи температури на морската вода бяха регистрирани по българското Ч ерноморие през настоящото лято. Какви са причините за това анализира Мартин Томов, който е координатор на кампанията "Живо Черно море“ в екипа на "Грийнпийс“ -..

публикувано на 10.08.24 в 07:10