Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Георги Златев-Черкин

Георги Златев-Черкин

На 23 април се навършват 115 г. от рождението на забележителния български музикант проф. Георги Златев-Черкин - композитор и изтъкнат вокален педагог. Той твори предимно в камерния жанр - на всички е позната неговата цигулкова пиеса “Севдана“, много поставяна у нас бе и оперетата му „Бунтовната песен“, автор е на над 50 солови песни, на хорови песни, струнен квартет, трио, инструментални пиеси.

Но тук ще ви припомним заслугите на Черкин като вокален педагог, създал цяла плеяда добре подготвени певци.

Започва да свири на пиано още 9-годишен в родния си град Русе. След обучението си в Музикалната академия в София като пианист - ученик на Иван Торчанов, и по теоретични дисциплини при Добри Христов, Павел Стефанов и Никола Атанасов, Георги Златев-Черкин заминава за Виена, където учи в Музикалната академия сценично майсторство и пеене при прочутия професор Лирхамер, а частно композиция при Маркс. Завръща се в България през 1929 г. и започва преподавателската си дейност в Музикалната академия, като подготвя няколко от известните ни певци.

Особено интересен е случаят с Люба Величкова - една от знаменитите певици на Виенската държавна опера и неповторима изпълнителка на героините на Рихард Щраус. През 1931 г. Черкин посещава Шумен и там му представят една гласовита 18-годишна ученичка с черна престилка - това е тя. Той веднага оценява неповторимия й глас и я кани в София, за да учи вокална постановка при него. След една година, завършила образованието си в гимназията, тя пристига в София - без багаж и без никакви средства. Успява да си намери някаква работа и се обажда на Черкин. Той я помни - приема я за своя ученичка и, разбрал за нейното плачевно материално състояние, се занимава с нея 3 пъти седмично безплатно. И не само - проявява изключително благородство: купува й билет за Виена, за да замине с цяла група негови студенти на прослушване при проф. Лирхамер. Виенският педагог също проявява благородство и се занимава с Величкова безплатно - такава е съдбата на великата певица, за която нямаше да сме чували, ако не беше човещината на Черкин. Всъщност той е известен с готовността си да помогне на тези, които имат нужда, и с добротата си...

При него са  учили певци като Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, Любомир Панчев, Веселин Дамянов, Пенка Коева, Брилянта Кеворкян и още много други. Черкин е ректор на Музикалната академия от 1948 до 1954 г., а от 1960 до 1974 г. декан на Вокалния факултет. Три години е преподавател в Китай - обучава певци в Пекин, Шанхай и Тиен Цин. Умира на 29 март 1977 г.

В Златния фонд е запазен спомен на Георги Златев-Черкин за създаването на прочутата му песен „Синеоката“ по текст на Елисавета Багряна, посветена на Люба Величкова. Чуйте в звуковия файл и самата песен, записана през 50-те години на ХХ век от Катя Георгиева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36