Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Домовете на мюсюлманите ще са места за богослужение през Рамазана

Снимка: БГНЕС

Домовете на мюсюлманите да се превърнат в места за богослужение през Свещения месец Рамазан – за това призовават от Главното мюфтийство, а коментарът е по повод началото на едномесечния период на въздържание, предшестващ големия религиозен празник Рамазан Байрам. 

Отменят се традиционните за Рамазан общи молитви, а службите ще бъдат предавани онлайн, каквато практика се спазва вече от месец, след като груповите посещения в джамиите бяха забранени. Традиционните религиозни ритуали, характерни за Свещения месец, ще бъдат изпълнени, но в съответствие със здравните препоръки. 

И макар че се отлагат голяма част от традиционните ритуали като колективните молитви, общите ифтари, свързани с раздаването на храна с благотворителна цел, вярващите проявяват разбиране и солидарност към предприетите ограничителни мерки. 

Въпреки че джамиите остават отворени за индивидуални посещения, вярващите предпочитат да се съобразят с призивите на Главното мюфтийство и да се останат по домовете си.

Още от началото на извънредното положение Главното мюфтийство отмени общите молитви. Колективната вечерна молитва, която по традиция се изпълнява по време на свещения месец Рамазан, тази година се отлага и ще се извършва обясни говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик. Друг религиозен ритуал, който не може да бъде изпълняван по обичайния начин, е общата споделена трапеза, свързана с тържествената вечеря, която се организира по залез слънце с благотворителна цел.

Добрият жест, свързан със споделянето на храна, с тези, които нямат, ще се реализира, но при различен сценарий, обясни Мехмед Аля, районен мюфтия на Разград.

Мюсюлманско изповедание подготвя богата онлайн програма за целия период на свещения месец Рамазан, с което ще бъде удовлетворени духовните потребности на общността у нас. Всекидневно в различни времеви диапазони ще се излъчват видео материали, достъпни на страницата на мюфтийството във фейсбук, както и в съответния ютюб канал.

Позовавайки се на текстове от Свещения коран, Джелал Фаик изтъкна, че в дни на пандемия запазването на човешкия живот е основният приоритет.

На този фон и тази година се очаква много хора с двойно гражданство, които живеят в Турция, да се върнат в България, за да посрещнат религиозния празник със своите близки. Препоръката на оперативния щаб обаче беше да се преустановят тези пътувания, защото Турция се намира в изключително тежко състояние, свързано със заразата от Covid-19.

Периодът на въздържание за мюсюлманите продължава един месец. Към вярващите спазващи Рамазан духовникът Мехмед Aля се обърна с думите:

"Хората трябва да осъзнаят и да се върнат към своя Създател. Да бъдат по-добри към другите хора. Тази доброта отново трябва да се върне и пандемията ни дава тази възможност".  

Репортаж на Еленица Маринова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13
Лорена Гомес пред шоколадовата

Войната, по-сладка от шоколад

В дните, в които мислим за храбростта и безстрашието на войниците, замисляме ли се за измъченото, разкривено от ужас и мъка лице на войната? То издава паниката и отрицанието на хаоса, разрухата и насилието. Във всяка война и победителите са някак губещи, просто защото военните действия са се случили. Могат ли тогава последствията от тях да се..

публикувано на 08.05.21 в 21:36
Икона на Св. Георги

В митологичните лабиринти на легендите за Св. Георги с иконописеца Румен Москов

Защо Св. Георги убива змея? Този въпрос повежда Марта Младенова в митологичните лабиринти на легендите, иконите и… Града на сънуващите книги на Валтер Мьорс. Неин спътник в това приключение е иконописецът Румен Москов, който най-много обича да рисува Св. Георги. Св. Георги е роден в Кападокия, баща му е бил римски легионер – започва разказът..

публикувано на 07.05.21 в 16:53

Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна - автентични ценности, съвременна визия

Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа празнува днес 100-годишнината от основаването на училището. То е създадено като продължител на традициите на Тревненската възрожденска школа. Празничната програма ще предложи на гостите представителната изложба на учениците от специалностите Дърворезба, Иконопис и Интериорен дизайн...

публикувано на 06.05.21 в 11:30