Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли Covid-19 да доведе до революция в социалните жестове

Засега изглежда няма какво да замени ръкостискането

Ще промени ли "новото нормално" хилядолетни ритуали, изразяващи близост, уважение и доверие?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политици и обикновени граждани се включиха в изграждането на надгробна плоча за социален ритуал с ключово значение в демокрации по западен модел. Ще се намери ли заместител на обичай, който до скоро бе логичен завършек на официални срещи, интервюта за работа и бизнес сделки за милиони? Обречено ли е ръкостискането след епидемията от Covid-19? 

В Туитър ръководителят на Световната здравна организация написа, че сега предпочита да поздравява с ръка на сърцето, а представител на доставчик на здравни услуги посрещна с лакът подадена от президента Доналд Тръмп ръка. В годината на Covid-19 „новото нормално“ преобрази и начина ни на общуване.

Отдаваме физическия жест на това как определена личност се отнася към нас. Това ние наричаме метавъзприятие,” казва д-р Джулиана Шрьодер, професор по организационен мениджмънт към Факултета по бизнес към Университета "Бъркли".

Едно от изследванията на д-р Джулиана Шрьодер показва, че човек, който се ръкостиска, има добри намерения към вас, кара ви да се отнасяте по-отзивчиво в контекста на преговори.

В момента съветът към хората е да не се здрависват и вместо това да показват знака за мир, да си поставят ръка на сърцето, да помахат или да използват лакти. Това ли е краят на ръкостискането?

"Това, което открихме е, че ритуалите, които са били налагани в обществото в продължение на дълги периоди от време, трудно отшумяват. Те се превръщат в навик в съзнанието на хората, така че в много различни ситуации е почти автоматична реакция да се протегне ръка при първа среща. Може и да се получи с тези алтернативи, които споменахте - да приемат значението на ръкостискането и да служат като заместител, но може и да отнеме доста време за подобна подмяна на ръкостисканетоХората могат да продължават да го правят, защото забравят, защото тези жестове нямат същото значение за тях…Не изключвам период на неловкост, в който да не се знае как при общуването да се изпратят същите сигнали“, коментира Джулиана Шрьодер.

Подобна неловкост се очертава по време на бъдещи лидерски срещи. Вземането на важни политически решения без кадри с усмивка и силно ръкостискане изглежда немислимо.

Проведохме експеримент за това. Казахме на участниците да казват, че са болни. "Много съжалявам, не мога да се здрависвам, защото съм болен". Това беше преди коронавируса. Смятам, че определено хората могат да се извинят и да кажат, че не се чувстват комфортно и да предложат алтернатива като докосване по лакътя или друг жест. Но това, което открихме е, че дори да имаш легитимно извинение да се здрависаш, човекът насреща се чувства неприятно, така че това е неизбежно да се случи“, разказва Шрьодер.

В преходния период в търсене на нов ритуал д-р Шрьодер казва, че за да е успешен, процесът трябва да тръгне отгоре. Силните на деня застават зад жест, останалите започват да имитират и така до момента, в който самите ние оказваме натиск на ближния да приеме новия жест. Този жест, обаче трябва да отговаря на определени условия.

Жест с качества на ритуал е обвързан с формалности - трябва да се извърши по правилния начин всеки път. Има определен брой характеристики, които са специфични, разпознаваем е. И, разбира се, трябва да е значим. Може би ще е лесно да е значим, защото ще "наследи" значението на ръкостискането, но пък например една усмивка няма да е достатъчна, според мен. Усмивката не е като ритуал, защото около нея има доза неяснота. Потупването с лакти изглежда несериозно и неофициално. Не мога да си представя жест, който да заеме мястото на ръкостискането", подчертава д-р Джулиана Шрьодер.

Няма единодушие по въпроса за произхода на здрависването. За някои един от първите записи е на ръкостискане между асирийски и вавилонски лидер в средата на девети век преди новата ера. Други пък твърдят, че жестът се е появил с цел да се покаже на човека срещу нас, че не носим оръжие.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35