Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кино на открито - новият формат ще доминира в София през лятото

Технически музей в Германия провежда прожекции на открито в епидемичната ситуация. 30 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Богат културен живот въпреки пандемията обещават от Столичната община за това лято в София. Столичани може да гледат кино на открито в паркове, както и в автомобилите си. Повече информация за прожекциите на открито от общината ще обявят след седмица. 

Националният оперативен щаб трябва да излезе с позиция, за да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. 
Заместник-кметът по образование и култура в Столичната община доц. Тодор Чобанов е категоричен, че в София има място за автокино.

"Автокиното е формат, който е много подходящ за ситуацията, в която се намираме. В София има много пространства, които могат с някои усилия да бъдат адаптирани. Това е също така част от летния живот в града. Години наред вече правим прожекции в Борисовата градина и на други места, но присъствието на автомобила автоматично ни въвежда в спазване на здравословните изисквания в това предпазваме себе си и околните", отбеляза доц. Тодор Чобанов.

Според Чобанов прожекциите на филми на открито са възможност да компенсираме невъзможността да посещаваме киносалоните.

Лятното кино в района на Националния дворец на културата ще работи. Ще има прожекции в парковете и градините. Кината на открито ще са само част от дейностите, които се подготвят.

"Мога да кажа убедено, че в момента това, което виждам, е един много силен, повишен интерес от страна на редица оператори, творци, знакови личности, които през годините са действали основно в залите. Сега си дават сметка, че трябва да търсим новия формат", допълни Тодор Чобанов.

Според Галин Желязков организирането на автокино е безопасно, тъй като посетителите стоят в автомобилите си, а колите са разположени на разстояние. 

"Самите билети, всичко останало изцяло се случва онлайн", обясни Галин Желязков от инициативата "Автокино".

Той призова при организирането на прожекции на филми на открито българите да изберат родни заглавия.

Идеята за прожекция на филми в междублоковите пространства е възникнала, за да се показват заглавия, които не са достигнали пълния капацитет на зрители в мрежата на разпространение в кината.

"За нас винаги е било идея да дадем втори шанс на хубавите български филми да се виждат от още нова публика. От друга страна винаги сме се стремили към мислене в посока - по какъв начин биха могли по-отдалечените периферни райони на нашите градове да бъдат облагородени чрез културни събития, чрез приятни колективни занимания", подчерта Катерина Ламбринова от "Блок Кино".

В момента се обсъждат различни формати за провеждане на прожекции на открито.

"Със сигурност хората ще трябва да бъдат много по-малко. Досега винаги са били към 400 души, което е невъзможно", допълни Катерина Ламбринова.

Репортажа и интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Общинския смесен хор „Гена Димитрова“ в Плевен

Общинският смесен хор „Гена Димитрова“ отбелязва 25 години от създаването си

В Плевен отбелязват 25 години от създаването на Общинския смесен хор „Гена Димитрова“. Формацията под диригентството на Анелия Дечева подготвя спектакъл за годишнината си и въпреки ограниченията заради пандемията, макар и в по-различен формат, репетициите продължават. Последните изяви на хора заедно с плевенската филхармония под..

публикувано на 09.05.21 в 20:02

Книгата „Блок №4“ търси естетическия контекст на промените в жилищата

В книгата „Блок №4“ Христо Панчев изследва естетическия контекст на промените, които собственици на апартаменти правят във външната част на жилищата си.  „Ние сме скарани с контекста, проблемът не е толкова на градската среда, тя е такава каквато е, защото ние сме такива каквито сме. Може би това разглежда и проекта.  Нека първо да се..

публикувано на 09.05.21 в 10:12

Изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство“ може да се види до 27 юни

Изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство“ можете да видите до 27  юни в Националната галерия. Куратори са Иво Милев и Боряна Вълчанова. „ Нашата задача с моя колаборатор на тази изложба Боряна Вълчанова беше да селектираме, да изберем акцентите от тази колекция и да ги представим по максимално най-добър начин на публиката, това..

публикувано на 09.05.21 в 09:43

Съюзът на артистите отбелязва 100 г. от създаването си с фотоизложба

С фотоизложба Съюзът на артистите в България отбелязва 100 години от създаването си. В експозицията са представени кадри от значими моменти и личности от 1921 година до момента. Откриването на изложбата е планирано за 10 май, понеделник, в 17 часа. Таблата с фотографии ще бъдат разположени в пространството на градинката на „Кристал“ в София...

публикувано на 09.05.21 в 08:29
Пламен Бонев

Пламен Бонев: Седя на прага и рискувам да се срещна със себе си

Галерия „ЛИК” в София представя до 18 май самостоятелна изложба живопис на Пламен Бонев. „Сядам на прага и се срещам със себе си, рисувам цветни сънища“, споделя за себе си художникът. „Ето тези заминавания, връщанията, носталгията, илюзията. Странни напуснати пейзажи, замъци, домове, в които никой не живее. Общо взето, живея в..

публикувано на 07.05.21 в 15:55
Георги-Маноел Димитров

Артист солистът Георги-Маноел Димитров за ролите на сцената

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ можете да видите Георги-Маноел Димитров в спектакъла „Прилепът“.  Той преподава в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Румен Рачев и доц. Боряна Георгиева. Георги-Маноел Димитров работи със студентите основно по дипломния спектакъл „Снежната кралица“, насочен към децата над 4..

публикувано на 05.05.21 в 21:57

Спомен за баритона Кирил Кръстев

Ще се върнем към историята на Русенската опера и нейните създатели с почит към една от знаковите фигури в продължение на 30 години на нейната сцена -  баритона Кирил Кръстев. На 1 май се навършиха 100 години от неговото рождение. Веднага в съзнание то изплува споменът за невероятната русенска тройка - Пенка Маринова, Николай Здравков и Кирил..

публикувано на 05.05.21 в 20:21