Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Андреева: Няма цялостен модел за културна политика

Снимка: стопкадър

Днес беше внесена  глътка въздух, но в една особена ситуация на рационалния консерватизъм на аудиторията – човешкият страх да се влезе в зала и да не се събират хората на големи групи. Това ще отнеме време... Ще трябва да се мисли върху много аспекти и детайли върху постъпковото отваряне на културните институции“. Това коментира пред БНР Диана Андреева от Обсерваторията за икономика и култура. 

Според нея паралелно с неволите по затваряне на културните дейности в глобален аспект лекарите диктуват ситуацията:  

„Сега се разхлабват мерките, но ни предупреждават за нова вълна през есента и зимата. Вероятно отново ще се налага затваряне и карантина. Онлайн пространството трябва да бъде една алтернатива и да не спира да създава културни дейности“.

В предаването „Нещо повече“ Андреева допълни: 

Има неизвестност в бюджета на Министерството на културата, където са предвидени проекти и субсидии по различните изкуства в размер малко над 6 млн. лева. Днешното изявление за пускането на програми, например – за музикално-сценичното изкуство и за театралното изкуство в размер по 500 000 лева, е далеч под сумата, обявена в програма „Сценични изкуства“ с приет бюджет от близо 2 млн. лева... Има и друг въпрос, ако идват допълнителни 5 млн. лева, защо субсидиите за творчески проекти остават в снижен обем. Тоест, защо говорим за 5 млн. лева, разпределени по програми, и какво се случва с тези 6 млн. лева, съгласувани по републиканския бюджет“. 

Андреева подчерта, че страната ни няма алтернативни източници на финансиране в областта на културата и няма цялостен модел за културна политика

„Сега е подходящ момент да си кажем, че това, което се е случвало дотук 30 години в културната политика, е било с палиативни мерки, необходим е цялостен модел с различни инструменти за финансиране. Това е работа на Министерството на културата“. 

Интервюто с Диана Андреева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Диана Андреева: Ако днес направим грешка, утре ще изчезнат цели форми на изкуството

„Този момент е преломен за българската култура. Ако направим грешка днес, в следващите две години, минимум, ще трябва да спасяваме културата от ликвидиране на части от нея и ще получим т.нар. „непълен пазар“, което означава изчезване на цели форми..

публикувано на 03.04.20 в 16:37
Графит на Банкси в британския град Бристол

Диана Андреева: За културата в криза трябва план, не единични мерки

Министерството на културата все още не е представило антикризисен план за действие, който да включва не само единични мерки, но и всички културни сфери, засегнати от пандемията с Covid-19. Това каза пред "Хоризонт" Диана Андреева, директор на..

публикувано на 04.05.20 в 15:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Външният министър на Русия Сергей Лавров

Лавров нарече "игра с огъня" разговорите за използването на ракети Storm Shadow по цели в Русия

Руският министър на външните работи Сергей Лавров нарече "игра с огъня" и "шантаж" разговорите за използването на доставените на Украйна ракети Storm Shadow по цели на територията на Русия, съобщава Ройтерс: "Играта с огъня, а те като малки деца си играят..

публикувано на 27.08.24 в 21:18
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024 г.

Украйна разширява контрола си над руската Курска област

Украинците разширяват контрола си над руската Курска област и вече владеят почти 1 300 квадратни километра със 100 селища, твърди украинският главнокомандващ Олександър Сирски. Руското командване обаче трупа още сили срещу ключовия град Покровск в Донбас...

публикувано на 27.08.24 в 21:03
Делян Пеевски

Пеевски отговори на Доган: Това е европейска България

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния..

публикувано на 27.08.24 в 20:03

Насрочено е заседание на Съвета "НАТО-Украйна"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще свика заседание на Съвета "НАТО-Украйна" на ниво посланици на 28 август по искане на Украйна, съобщи „Гардиън“. Новината идва ден след най-мащабната..

публикувано на 27.08.24 в 19:53

Израелските военни са освободили още един заложник, отвлечен от "Хамас"

Израелските военни са освободили още един заложник, отвлечен от "Хамас" при атаката над Израел на 7 октомври миналата година, съобщава Ройтерс.  52-годишният Каид Фархан Алкади е бил изваден от тунел в южната част на Ивицата Газа при сложна спасителна..

публикувано на 27.08.24 в 19:44
Фридрих Мерц

Фридрих Мерц обвини Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия

Лидерът на германския опозиционен Християндемократичен съюз (ХДС) Фридрих Мерц обвини канцлера Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия и миграционната политика му се изплъзва. Той заяви, че Германия трябва да обяви извънредно положение по..

публикувано на 27.08.24 в 19:13
Васил Терзиев

Кметът на София ще възложи проверка на всички покривни конструкции с фотоволтаични инсталации

Кметът на Столичната община Васил Терзиев ще възложи проверка на всички покривни конструкции на общински училища, детски градини, болници и обекти с фотоволтаични инсталации. Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община..

публикувано на 27.08.24 в 19:06