Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Диана Андреева: Ако днес направим грешка, утре ще изчезнат цели форми на изкуството

Снимка: БГНЕС

„Този момент е преломен за българската култура. Ако направим грешка днес, в следващите две години, минимум, ще трябва да спасяваме културата от ликвидиране на части от нея и ще получим т.нар. „непълен пазар“, което означава изчезване на цели форми от изкуството“. Това коментира пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата, преподавател и в НАТФИЗ. 

Според нея България е останала единствената страна в Европейския съюз без алтернативни източници на финансиране:

„В момента те се явяват в Европейския съюз като допълнителни буфери, както е случаят във Великобритания, където националната лотария е един от основните финансови инструменти за финансиране“. 

В предаването „Хоризонт за вас“ Андреева поясни, че повече от 70 държави са предприели мерки в областта на културата, но ние вече сме закъснели:

„Голямата надежда, предложенията за социален и структурен фонд, е, че тези две програми ще могат да осигурят екзистент минимум във времето на извънредното положение. В останалите държави в рамките на кризисните мерки са сложени и самонаетите и свободни артисти“.

По думите на Диана Андреева дори и да падне извънредното положение и да се нормализира животът, хората трудно ще се върнат в залите за културни събития.

„Този рационален консерватизъм трябва да се взима предвид. Друг фактор, който ще изиграе роля, са по-малкото разходи, които ще правят домакинствата“.

Андреева смята, че е голям пропуск това, че не се говори за съдбата на хората, заети във филмовата индустрия:

„Всяка европейска държава според възможностите си осигури възнаграждение. Дори Северна Македония осигури на артистите и хората, заети в културата, но не са на щат, минимална работна заплата месечно“.

Интервюто с Диана Андреева можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д. Бошнакова за НОЩ: Преекспониране на брифингите и ехидно отношение в ефир

„Беше сбъркана концепцията за начина, по който Националният оперативен щаб разговаря с нас." Това каза в предаването „Преди всички“ Десислава Бошнакова, ръководител на Департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет. „Всеизвестен факт е, че когато има криза, има и дефицит на вярна, адекватна и навременна информация. Имаше..

публикувано на 05.06.20 в 09:00
Безплатното тестване на белодробните функции е обект на множество кампании.

Все още няма кислородни апарати за домашно лечение, отпускани от НЗОК

От години пациентските организации и лекарите се борят кисолородолечението в домашни условия за пациенти с белодробни болести да се заплаща от държавата . След десетки кръгли маси по темата резултат и до днес няма. От пациентската организация "Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония" сигнализираха, че от 1 юни тази..

обновено на 04.06.20 в 12:55
Екипи на РДНСК и община Созопол извършиха проверка на строежа в защитената местност Алепу.

РДНСК: На Алепу се строи подпорна стена, а не хотел

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като Шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018 г., а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски..

обновено на 03.06.20 в 14:18

Конгресните центрове след Covid-кризата

Културната и конгресната индустрия търсят варианти за възстановяване след постепенното отпадане на противоепидемичните мерки. Мултифункционално пространство на открито се превръща в алтернатива за НДК след Covid-кризата. С покрити сцена и сектор за публиката, върху 1200 кв. м. площ, платформата А6 дава възможност за организиране на..

публикувано на 03.06.20 в 12:30

Ще промени ли Covid-19 градската среда

Ще промени ли Covid-19 градската среда, ще преформатира ли пространства и нагласи и ще се отрази ли върху интериора, който обитаваме, работейки или пък върху начина ни на придвижване? Досега говорим повече за помещения, стълби, асансьори – важни вътрешни пространства, важно е обаче този разговор да се обърне и към откритите пространства, смята..

публикувано на 02.06.20 в 11:44

Деян Колев, "Амалипе": Всяка мярка за обхват на повече деца в образованието е смислена

"С еднократна парична помощ само някои семейства ще бъдат стимулирани, нужно е мярката да се допълни с множество други, най-вече със сериозна работа със семействата". Това каза пред БНР Деян Колев - изпълнителен директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" по повод предложението на ГЕРБ за еднократна помощ от 250 лв. на..

публикувано на 02.06.20 в 09:28

Галина Маркова, НБУ: Държавата няма данни за децата с проблеми в развитието

Преподаватели по психология от Нов български университет се включват в  международно проучване за нуждите на семействата на деца с проблеми в  развитието. Изследването е под егидата на Световната здравна организация и  УНИЦЕФ и се провежда с подкрепата на „Autism Speaks“. Данните от анкетите с родители ще бъдат използвани за промяна на..

публикувано на 01.06.20 в 13:05