Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Извънредният и пълномощен посланик на Словакия

Мануел Корчек: С България имаме езикова близост и културна принадлежност

Още от времето на първоучителите Кирил и Методий сме свързани с духовни мостове

Мануел Корчек, извънреден и пълномощен посланик на Република Словакия

Навършват се 100 години от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и бившата Чехословакия. Страната ни е сред първите, които навремето признават Чехословакия.

Независимо, че нашите страни не са съседни, още от времето на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий те са свързани с духовни мостове. Нашите връзки се развиват и във времената на борби за утвърждаване на националната идентичност, а и по времето, когато всички ние принадлежахме към т.нар. социалистически лагер, казва в интервю за БНР Мануел Корчек, извънреден и пълномощен посланик на Словакия в България.

Нашата близост и взаимно уважение ни свързват и по трудния път на политическа, икономическа и обществена трансформация от тоталитаризъм към отворено общество и демокрация. Тази близост ни помага и днес, когато всички заедно членуваме в Европейския съюз и НАТО, както и в други международни организации.“

Доказателство за дългосрочния ангажимент на Словакия към Балканите е назначаването на бившия министър на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак за специален представител на ЕС по регионалните въпроси на Западните Балкани, изтъква словашкият дипломат.

Словакия е член на Европейския съюз от 2004 г., част е от Шенгенското пространство и повече от 10 години е в еврозоната.

„Бих искал да отбележа, че в областта на словашкото образование забелязваме изключителен интерес от страна на Словашкия технически университет в Братислава към сътрудничество с българските технически висши училища в областта на науката, изследвания в разработването на автономни превозни средства или иновативен дизайн на каросерията на превозни средства.  Българските студенти са добре дошли в словашките висши училища“, посочва още Мануел Корчек.

„Може би знаете, че българската история е свързана със словашката и чрез личността на българския цар Фердинанд I, който е живял през 30-те и 40-те години на миналия век и в Словакия, в замъка „Свети Антон“. Той е обичал словашката природа, както и хората, живеещи там.  Замъкът „Свети Антон“ е изключителен със своята архитектура. Според легендата тя се основава на календар, защото има 4 входа, колкото са годишните сезони, 7 аркади, колкото са дните в седмицата, 12 комини, 52 стаи и 365 прозорци. Ценни са мебелите, документиращи живота в замъка, където се намира и част, наречена „Български салон“, както и над 1 000 ловни трофеи, което е типично за живота на цар Фердинанд“, разказва Корчек.

Тази част на общата ни история ще бъде представена на българската професионална общественост в рамките на международна конференция, която посолството на Словакия планира за тази година.

С България ни свързва и езикова близост и културна принадлежност. Вече три десетилетия словашкият език се преподава във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, а също и в Софийския университет. Изключително много ме радва интересът на българските студенти към изучаването на словашкия език.“

Подготвено е второ издание на преводаческия конкурс за художествен превод на словашки текст на български език. Конкурсът е открит за всички, които се интересуват от превод от словашки, възрастовата граница е 35 години, уточнява Мануел Корчек.

Словашките фирми са силни основно в областта на машиностроенето, енергетиката, строителството, околната среда и информационните технологии, както и в автомобилното производство. Двустранната словашко-българска търговия е много жива, през миналата година тя е нараснала с 10.5% до обем от 802 милиона евро, отбелязва Мануел Корчек.

България продължава да е сред любимите ваканционни дестинации на словаците. Доказват го статистическите данни - през 2018 г. България е била посетена от над 100 хиляди граждани на Словакия. През миналата година те са били над 80 000.“

„Бихме се радвали, ако българите по често посещават Словакия и откриват природните й красоти, както и богатството на нашите исторически и културни паметници. Надявам се, че Словакия скоро отново ще стане леснодостъпна, например с обновена въздушна линия до столицата ни Братислава, разположена на река Дунав в подножието на Карпатите, със Стария град и Братиславския замък, който се извисява над града“, допълва словашкият дипломат.

Пандемията изисква координирана реакция, а това е поле за дипломатите, подчертава още Мануел Корчек.

„От информирането за приетите мерки в отделните държави до търсенето на решения в общ интерес. Дипломацията, особено нейната консулска служба, работи неуморно да помогне на гражданите да се приберат в родината. Кризисните щабове в министерствата на външните работи бяха под голям натиск. Дипломацията отсега работи  върху решения как да помага след като бъдат възобновени по-интензивните пътувания при нови условия.“

Дипломацията започна по-отдавна да се дигитализира, времето за реакция става по-кратко. Пандемията прави процеса по-бърз. Личните срещи са заместени от  видеоконференции. Но все така става дума за  взаимодействие между хора и за интересите на хората, убеден е Мануел Корчек.

„Според мен пандемията засили и солидарността като ценност. От друга страна виждаме, че увеличи опасността за разпространяването на полуистини и лъжи, на което трябва също да обърнем внимание - както ЕС, така и индивидуално държавите членки, в името на сигурността на нашите граждани“, коментира дипломатът.

Цялото интервю с Мануел Корчек чуйте в звуковия файл.
Снимка: Посолство на Република Словакия
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Искра Ангелова

Журналистът Искра Ангелова за професионалното развитие и семейството

"Аз не знам как може да се говори за напредък. България е най-бедната, най-болната, най-необразованата, най-корумпираната държава в Европейския съюз , най-нещастната", каза за БНР Искра Ангелова, журналист, актриса и филолог. В продължение на 14 години тя водеше предаването "Нощни птици" в Българската национална телевизия. В екипа на..

публикувано на 16.04.21 в 14:54

Има нужда от шоково осъзнаване на ситуацията в образованието

„Ако направим аналогия с националния отбор, в образователния отбор на нацията около половината от играчите започват на куц крак . Като вземете предвид, че на PISA данните са от изследване, което се провежда в училищата и като вземете предвид, че 12-13% от нашите младежи са преждевременно отпаднали от училище, веднага може да добавите поне един..

публикувано на 16.04.21 в 10:44
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Добре е да има правителство, което да работи поне до есента

„Опозицията, водена от партиите на протеста, ще се опита да направи правителство, макар че шансовете за това не са големи, те си дават сметка. Целта е да се приеме нов Изборен кодекс, за да се проведат честни, свободни и прозрачни парламентарни избори и да започнат първите стъпки на разграждане на сегашната система на управление .“ Това мнение..

публикувано на 16.04.21 в 07:53
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Българският народ победи в тези избори

" Българският народ победи в тези избори.  Май ГЕРБ не са разбрали какво им се е случило. Победата не е за тях, а за българския народ. В тази зала няма победители". Това каза пред БНР депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова, която откри и ръководи първото заседание на 45-ото Народно събрание като доайен сред народните представители. Тя уточни, че..

публикувано на 15.04.21 в 14:42
Хижа „Боерица“

Не е ясно кога ще бъде направен основен ремонт на пътя до "Златните мостове"

Дупки, неравности, изкривени мантинели и непочистени канавки. За това алармират туристи и собственици на хижи в района на "Златните мостове" във Витоша. Проблемите са от години и въпреки ремонтите и закърпването на дупките, които предприема Общината, хижарите настояват за основен ремонт на пътя от квартал "Бояна" до "Златните мостове"...

публикувано на 15.04.21 в 14:08

Проф. Ивайло Знеполски: Парламентът възпроизведе протестното движение

„ Потвърди се анти-ГЕРБ нагласата . В същото време няма никаква съгласуваност между останалите парчета от парламентарно представените партии. Всеки развива собствена стратегия“, така вижда картината в новия парламент проф. Ивайло Знеполски, философ, културолог и изкуствовед, както и университетски преподавател. Президентът Радев според него е..

публикувано на 15.04.21 в 13:49

Валери Личев: Не е дошъл краят на цинизма в политиката

„Можем в случая да говорим за няколко употреби на думата „цинизъм“ в политиката, българският политическият живот граничи от гротескното до комичното през последните години “, това отговори доц. Валери Личев от Института по философия и социология към БАН, секция - „Антропологически изследвания“ на въпрос идва ли краят на цинизма в политическия..

публикувано на 15.04.21 в 13:02