Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обезопасяват стълбове и електропроводи за опазване на птиците

Снимка: Радио ВИДИН

Започнаха теренните проучвания по проекта на електроразпределителното дружество "ЧЕЗ" за опазване на живота на птиците, уязвими при досега им с електропроводите. 

Обходите и анализите са основна част от инициативата и се провеждат за трета поредна година. Те ще позволят на партньорите по проекта - "ЧЕЗ Разпределение" - България и Българското дружество за защита на птиците, да получат допълнително информация за рисковите за птиците въздушни електропроводни мрежи в Западна България.

"В резултат на тези теренни проучвания, ние определяме кои са най-рисковите за птиците стълбове от електроразпределителната мрежа и предприемаме мерки за тяхното обезопасяване", пояснява в предаването "Преди всички" Мария Георгиева, която е ръководител на проекта. 

За теренните проучвания отговаря Българското дружество за защита на птиците, а обезопасяването се извършва чрез монтиране на различни птицезащитни устройства. Проблемите са свързани със създаването на гнезда на щъркели върху електрическите стълбове.

"Може да се предизвика авария от големината на гнездото, от това, че са скъсени разстоянията между самото гнездо и проводниците. Може да има аварии в резултат на птици, които са кацнали на стълбове", разказва Мария Георгиева.

Монтират се различни устройства, които позволяват птиците съвсем безопасно да кацнат за почивка върху електрическите стълбове.

Тази година служители на "ЧЕЗ разпределение" ще работят в защитените зони в района на Рупите, река Места, Мелнишките пирамиди, в района на Западна Стара планина и Средна гора.

Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“ е съфинансиран от програма "Life" на Европейския съюз. Изпълнението ще продължи до декември 2022 година. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пешеходен преход - Стара Планина

Да погледнеш с други очи на Стара планина

Бързоходен преход по билото на Стара планина събра 62-ма бегачи от цялата страна. 52-ма от тях успяха да преодолеят цялото разстояние от хижа "Мазалат" до хижа "Ехо", което е близо 70 км. Други се отказаха и останаха да се наслаждават на природата в хижи по пътя.  Ако разгледате картата на Средна Стара планина и намерите хижите..

публикувано на 09.08.20 в 09:15

Люси Дяковска с мисия „Кайлъка“

Талантливата певица Люси Дяковска започна реализацията на нов проект, този път свързан с родния ѝ Плевен. Който познава Люси, знае за нейната силна социална справедливост и ангажираност, затова още от самото начало има подкрепата на много хора, на бизнеса и институциите. За „Кайлъка“ трябва сърце, твърди Люси Дяковска. Ако видите..

публикувано на 09.08.20 в 08:15

„Антропоцен парк“ - филмът, който не бива да се случва

Има филм, който никой не иска да се излъчва. Филмът не е готов, не е заснет, но има име - „Антропоцен парк“. На режисьора на филма Камен Коларов му е нужна помощ да не бъде заснет този филм. Всъщност става въпрос за съдбата на есетрите в Дунав и за кампания в защита на този защитен вид риби . Пред БНР Коларов заяви, че кампанията..

публикувано на 07.08.20 в 16:49
Пещера Магурата

Посещението в пещерата Магура - незабравимо преживяване

Рабишката пещера или Магурата - както е по-известна, е една от най-посещаваните туристически дестинации. Близо е до Белоградчик, а изходът ѝ гледа право към Рабишкото езеро. Пътят до там е като навсякъде в Северна България - на места има и добър асфалт.  На входа на Магурата екскурзоводите предупреждават за температурата от 12 градуса в..

публикувано на 06.08.20 в 16:47

Морската вода не е замърсена, сочи проверка на "Морска администрация"

„Трудно ще стане ясно кой от преминалите 150 кораба в извънтериториални води е изхвърлил товара си и дали го е направил по правилния начин “ - това коментира пред БНР Станислав Станков от "Пристанищен и екологичен контрол" към Изпълнителната агенция "Морска администрация, която проверява сигнала за наличие на палмово масло по плажове на..

публикувано на 06.08.20 в 11:27

Светещи организми във водите на Черно море и устията на странджанските реки

"Чужд вид морски организми, наричат се ктенофори , са се заселили в Черно море през 90-те години. Те много приличат на медузи, но са от типа гребенести, не живеят прикрепено, а се носят из плактона “, разказа в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ д-р Светла Далакчиева, главен уредник на Природо-научната експозиция в Регионалния исторически..

публикувано на 05.08.20 в 12:11

Марина Георгиева: Можем да взимаме от дивата природа само ранени животни

Не всички животни, които виждаме и си мислим, че имат нужда от спасяване, наистина имат нужда от спасяване - това е най-основното и първо правило, което трябва да запомним. Това подчерта в интервю за предаването "Чуй лятото" Марина Георгиева от фондация „Дивите животни“. Мисията на организацията е да повишава екологичната култура на обществото и да..

публикувано на 03.08.20 в 15:50