Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проектът "Медийно око" вече обхваща над 900 сайта

Кр. Гаджоков: Конспиративните теории връщат чувството за контрол над света

Регионалните сайтове съдържат най-малко фалшиви новини

В Германия се проведе серия от демонстрации с искане за край на социалните и икономически ограничения заради коронавируса. Инициативата е подкрепена от десни активисти, фенове на конспиративните теории и други организации. На снимката: Протест в Щутгарт, 16 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните 10-15 години наблюдаваме едно завръщане към непрофесионализъм, към невежество, което преди не съществуваше, може би беше скрито, може би беше там, но технологиите бяха по-труднодостъпни. Тезата е на Красимир Гаджоков, IT специалист, който живее в Торонто. 

При 2 милиарда потребители на Фейсбук сега я няма тази технологична бариера, за да може човек да излезе и да изкаже мнение по даден въпрос, подчерта Гаджоков в интервю за "Хоризонт". 

В съвременния свят има огромен поток информация, която създава чувство за нервност, чувство за липса на контрол върху света около теб. Когато имаш това чувство, ти имаш нужда от това да го компенсираш с усещането, че имаш контрол, че разбираш света. С едно обяснение за сложните неща, които са трудни да бъдат разбрани – като коронавируса и много други теми. С едни прости обяснения, които те извиняват от това да имаш отговорност, да трябва да положиш усилия да разбереш, че това нещо не е просто, а е сложно. Че твоите знания не стигат, за да го обхванат и да изказваш позиция по него. Хората просто искат да се чувстват сигурни, защото разбират света. Когато не го разбират, те не са сигурни и търсят обяснения, които ги извиняват. Конспирациите, фалшивите новини са едни извинения. Защото те им казват – има заговор, някой друг е направил нещо, всъщност вие не сте виновни за това, вие страдате, затова сте жертви на това“, коментира IT специалистът. 

При фалшивата новина основното в съдържанието е неистинско, но има много конкретика: детайли, факти и твърдения, които не могат да бъдат проверени. При конспиративните теории звученето е по-общо, отбеляза Красимир Гаджоков. 

Той е автор на проекта „Медийно око“, проследяващ вече 906 български онлайн издания. Формално проектът е започнат още през 2013 година, най-новото му приложение е „Стоп! Неетична медия“, което засега само е за десктоп и работи с браузърите Firefox и с Chrom, все още няма версия за мобилни устройства. То цели да предупреди потребителите на информация да бъдат по-внимателни с определени сайтове

64% от наблюдаваните български медии са неетични, това са общо 584 сайта от 906, съобщи Гаджоков в предаването "Преди всички". Те публикуват фалшиви новини, реч на омразата, сензации, обществени заблуди или са анонимни и не е ясно кой е техният собственик.

Гаджоков иска да проследи създаването на сайтовете през годините, за да се види има ли времево клъстеризиране, например около избори. Ако в годините с избори има много повече регистрирани сайтове, това ще обясни създаването им с прокарване на определена политическа теза, смята той.

Попадам на много регионални сайтове, които публикуват ежедневни новини на човешки език, понякога сензационни, но не неетични, подчерта Гаджоков, който е стигнал до извода, че сред този тип сайтове има най-малко фалшиви новини. „От всички сайтове, които съм преглеждал, най-етични са регионалните сайтове, местните сайтове, градски, общински.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво искаме да кажем на дванадесетокласниците днес

Тази година раздялата с училището е необичайна заради въведените мерки срещу коронавируса. Това провокира Любомира Велчева, изпълнителен директор на Международната награда на Херцога на Единбург в България , да окуражи настоящите абитуриенти в този труден, но и вълнуващ за тях период. Чрез публикация в личния си профил във Фейсбук Любомира пита..

публикувано на 25.05.20 в 11:44
Мъртвата риба край Варненското езеро

Инж. Димитър Куманов: Не работят пречиствателни станции, изградени с европари

Европейската комисия вече е открила наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на директивата за битовите отпадъчни води. Това каза пред „Хоризонт“ инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”.     „ Наказателната процедура е за това, че не сме построили на много места пречиствателни станции . Ние вече пуснахме жалба..

публикувано на 25.05.20 в 11:10
Ивайло Калфин

Ивайло Калфин: Политиката не е джипка, която раздава пари

България е сред страните с най-много бензиностанции. Проблемът с аптеките е много по-голям, отколкото с достъпа до горива. Мнението е на Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър. „Очевидно е, че това е някакъв интерес към този бизнес, който ще видим накъде ще тръгне“, заяви той пред „Хоризонт“. Според Калфин, ако говорим за..

публикувано на 25.05.20 в 08:27

Принуждават пациенти да си правят тест за коронавирус при хоспитализация

Министерството на здравеопазването публикува становище, според което не може да се поставя условие да се прави  PCR тест, заплатен от гражданите като изискване за прием или консултация със специалист в лечебни заведения . Пациенти обаче сигнализират, че са заплатили и бърз, и PCR тест, без да са заразени с Covid-19, за да имат достъп до..

публикувано на 21.05.20 в 12:36
Така изглежда клавиатурата според БДС от 1978 г.

Клавиатурата на кирилица - възможните промени

Инициатива за промяна на българската клавиатурна уредба призовава към дебати и преразглеждане на Българския държавен стандарт от 1978 година , по който се подреждат буквите и знаците в сегашния им вид. Стандартът съдържа несъвършенства, останали от времето на употреба на пишещите машини , мотивират се в свое писмо застаналите зад идеята за..

публикувано на 21.05.20 в 12:33

Хранителните разстройства все още са тема табу

Специалистите наричат най-разпространените хранителните разстройства - анорексията и булимията - двете лица на една болест. По неофициални данни пациентите с хранителни проблеми у нас са над 250 000, но броят им със сигурност е много по-голям, тъй като не всички търсят помощ от експерти. Само за една година жените с хранителни проблеми..

публикувано на 20.05.20 в 09:15

Труден сезон за къмпингите

Как ще работят къмпингите това лято и какви мерки ще се спазват, за да не се разпространява коронавирусът?  Труден сезон очакват на къмпингите по южното Черноморие. Набелязват се мерки за безопасност, въпреки че указания и правила за работата им на този етап няма . Туристическият сезон в къмпингите започва на 1-ви юли, но базите вече се..

публикувано на 18.05.20 в 14:26